Μετά την εκκίνηση κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βάζει μπρος την εκκίνηση των μελετών για το “ελλείπον τμήμα” Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα. Είναι η πρώτη φορά μετά το 2010, όταν βγήκε η απόφαση του ΣτΕ που “πάγωνε” την κατασκευή του τμήματος που περνούσε από την περιοχή Natura στον Καϊάφα, που ξεκινούν νέες μελέτες για να μπορέσει το νοτιο-δυτικό τμήμα της Ολυμπίας Οδού να υλοποιηθεί και να συνδεθεί με τον Μορέα στην περιοχή της Τσακώνας.
Εξέταση νέας χάραξης στο προβληματικό τμήμα
Τις μελέτες αναλαμβάνει η παραχωρησιούχος εταιρεία της Ολυμπίας Οδού όπου θα πρέπει να προχωρήσει σε εναλλακτικές λύσεις στο τμήμα Κάτω Σαμικό – Ποταμός Νέδα, συνισταμένων στην δυνατότητα διέλευσης ανατολικά της υφιστάμενης Εθνικής Οδού με σήραγγα δια μέσου του ορεινού όγκου Λαπίθα στην περιοχή Καϊάφα και στη συνέχεια με παράκαμψη ανατολικά της πόλης της Ζαχάρως.
Αυτό βάσει του κανονισμού 2007/2015 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μελέτες που δείχνουν τη βιωσιμότητα των οδικών έργων που χρηματοδοτεί, οδηγεί στην ανάγκη εκπόνησης και νέας Ανάλυσης Κόστους – Οφέλους (ΑΚΟ) για το σύνολο του άξονα Πύργος (Α/Κ Εισόδου Πύργου)-Αλφειός-Καλό Νερό – Τσακώνα. Η υπόψη ΑΚΟ θα πρέπει να εκπονηθεί με επίκαιρες κυκλοφοριακές μετρήσεις καθώς και νέο Κυκλοφοριακό Μοντέλο.
Η ανάθεση των μελετών στην Ολυμπία Οδό, όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση διασφαλίζει την τεχνική συνάφεια τους με τις ήδη εγκεκριμένες μελέτες του αυτοκινητοδρόμου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα. Μετά την ολοκλήρωση των υπόψη μελετών και την έγκρισή τους από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό, το Δημόσιο θα αποφασίσει για τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών στο τμήμα Πύργος (Α/Κ Εισόδου Πύργου)- Αλφειός- Καλό Νερό – Τσακώνα.
Το μήκος του δρόμου που εισέρχεται σε φάση νέων μελετών είναι περίπου 90 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα “κρίσιμα” είναι στην περιοχή της Ζαχάρως, από το Κάτω Σαμικό μέχρι τον ποταμό Νέδα, στα σύνορα Ηλείας – Μεσσηνίας, σε μήκος 22 χλμ περίπου, εκεί δηλαδή που πάγωσε πριν από 12 χρόνια η κατασκευή του δρόμου καθώς ακυρώθηκαν τότε οι περιβαλλοντικοί όροι σε αυτό το τμήμα.
Τον Ιούλιο δόθηκε το “πράσινο φως” για τις μελέτες
Να θυμίσουμε πως η ενεργοποίηση των μελετών αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούλιο όταν πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του υπουργού ΥΠΟΜΕ Κώστα Καραμανλή, του υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου ενώ ήταν και οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου Ν.Φαρμάκης και Π.Νίκας.
Να θυμίσουμε ότι στην τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης που ισχύει από τα τέλη του 2021, στην Ολυμπία Οδό επανεντάχθηκε όχι μόνο το τμήμα Πάτρα-Πύργος αλλά και το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό – Τσακώνα. Ουσιαστικά γύρισε στην παραχώρηση όλο το τμήμα που είχε κοπεί λόγω της οικονομικής κρίσης το 2013.
Οι μελέτες μένει τώρα να δείξουν τι έργα θα χρειαστούν και ποιο θα είναι το τελικό κόστος, ούτως ώστε το υπουργείο ΥΠΟΜΕ να επιδιώξει χρηματοδότηση από κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και με την παράλληλη συμμετοχή της Ολυμπίας Οδού (όπως έγινε και με το Πάτρα-Πύργος). Με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις το κόστος ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ypodomes.com | Νίκος Καραγιάννης