Ξεκίνησε, σήμερα Παρασκευή 13 Αυγούστου, από το Διαβολίτσι η διανομή των ζωοτροφών από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, προς ενίσχυση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου των πυρόπληκτων περιοχών. Για τις υπόλοιπες πυρόπληκτες περιοχές των Δήμων Πύλου – Νέστορος, Βασιλίτσι και Βλαχόπουλο, η διανομή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.
Οι ζωοτροφές που διανεμήθηκαν αφορούν χορτονομή τριφυλλιού και μηδικής, βάρους 28 τόνων, την οποία προμηθεύτηκε η Περιφέρεια, και μείγμα καλαμποκιού, βάρους 25 τόνους, το οποίο δόθηκε με πρωτοβουλία της υφυπουργού του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, κατόπιν χορηγίας από την Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών Ημαθίας.
Μετά την καταγραφή των αναγκών σε ζωοτροφές από την αρμόδια υπηρεσία, ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, ο αριθμός των ζώων στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές, ανέρχεται σε περίπου 4.050 αιγοπρόβατα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος παρευρέθηκε στη διανομή στο Διαβολίτσι, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι – όλοι οι δικαιούχοι, όπως έχουν προσδιοριστεί από την υπηρεσία, θα πάρουν την ποσότητα που δικαιούνται, ανάλογα με τον αριθμό των ζώων.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, σχολιάζοντας την έναρξη της διανομής, στις πυρόπληκτες Περιφερειακές Ενότητες, αφ’ ενός ζωοτροφών για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν και αφ’ ετέρου φαρμάκων και τροφίμων και άλλων ειδών, σημείωσε ότι “η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι οργανισμός με αξιοπιστία στον οποίον μπορεί να στηρίζεται ο κόσμος”.
Την ευθύνη για την διανομή των ζωοτροφών έχουν η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της έδρας και οι αντίστοιχες Διευθύνσεις στις πυρόπληκτες Π.Ε., ενώ για τα υπόλοιπα αρμόδια για την διανομή τους είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της έδρας, με τις Διευθύνσεις Πρόνοιας των πληγεισών Περιφερειακών Ενοτήτων.
Ήδη στην Περιφέρεια έχουν φθάσει διάφορες προσφορές, όπως
α) φρέσκα λαχανικά και σαλάτες από την εταιρεία “Φρεσκούλης” τα οποία ήδη διανεμήθηκαν από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας προς τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες στα πύρινα μέτωπα,
β) διάφορα φαρμακευτικά είδη από την ΣΥΦΑΝΟΠΕ,
γ) είδη προστασίας δέρματος από υψηλές θερμοκρασίες από την επιχείρηση της Ασπασίας Ματακούδη στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, δ) διάφορα είδη ρουχισμού από ιδιώτες που προέρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας.