Να προχωρήσει ο Δήμος στην πρόσληψη 70 εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων “με πλήρη απασχόληση, που έχει αυτό το δικαίωμα με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως έκανε ο Δήμος της Πάτρας”, προτείνει ο Δημοτικός Σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας” Τάσος Νιάρχος
Ακολουθεί το άρθρο του Τάσου Νιάρχου που αφορά την καθαριότητα των σχολείων και την συζήτηση που έγινε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.
«Καθώς οι μέρες προχωρούν και μένουν λιγότερο από είκοσι μέρες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, χτυπάει για άλλη μια φορά «καμπανάκι» για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αποκαλύπτοντας τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης και της Δημοτικής Αρχής. Λίγες μέρες για το άνοιγμα των σχολείων και δεν υπάρχουν καθαρίστριες στα σχολεία, “τ’ είχες Γιάννη τ’ είχα πάντα” και χειρότερα θα συμπληρώναμε εμείς.
Τα νέα στοιχεία για τη μετάλλαξη “Δέλτα”, που δείχνουν ότι προσβάλλονται μαζικότερα και ταχύτερα οι νεότερες ηλικίες, καθιστούν την κατάσταση πιο κρίσιμη απ’ ότι πέρυσι. Τα στοιχεία της Παιδιατρικής Εταιρείας ότι μόνο μέσα σε μια βδομάδα το φετινό καλοκαίρι νόσησαν 2.500 παιδιά, ενώ στα τρία προηγούμενα κύματα της πανδημίας είχαν νοσήσει συνολικά 3.000, είναι ενδεικτικά. Με αυτά τα δεδομένα, δεν χωράει καμία επανάπαυση. Επιβάλλεται να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων σε λίγες μέρες από σήμερα. Το σκηνικό που διαμορφώνει με την πολιτική της σήμερα η κυβέρνηση το μόνο που εγγυάται είναι περισσότερες δυσκολίες και προσκόμματα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων από Σεπτέμβρη. Μέτρα προστασίας και ασφάλειας σημαίνει εκτός των άλλων επαρκές μόνιμο προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία, και όχι παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών του σχέσεων και σχολεία “μισοκαλυμμένα” για κάποιες ώρες μόνο από καθαρίστριες.
Όπως γίνεται τώρα με τις εγκυκλίους που εκδίδει η κυβέρνηση, κολλώντας στον τοίχο χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες στη σχολική καθαριότητα, που εκβιάζονται με μείωση του ήδη πενιχρού μισθού. Με την απόφασή της κυβέρνησης για πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας σχολικών μονάδων, με τη μέθοδο μεγίστου αριθμού ωρών ημερήσιας απασχόλησης στον δήμο, τα σχολεία οδηγούνται όπως και τα προηγούμενα χρόνια, σε υποτυπώδη και ανεπαρκή καθαριότητα.
Αυτό βέβαια το γνωρίζουν πολύ καλά στη κυβέρνηση γι’ αυτό προσθέτουν στην απόφασή τους ότι “σε περίπτωση που, τηρουμένου του ανωτάτου αριθμού προσλαμβανομένων ατόμων, επιλεγεί από ορισμένους δήμους η αύξηση των ωρών ημερήσιας απασχόλησης, του πέραν του καθοριζόμενου μέγιστου αριθμού ανθρωποωρών ημερήσιας απασχόλησης, η προκαλούμενη δαπάνη καλύπτεται από ιδίους πόρους των δήμων”.
Το θέμα συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή Καλαμάτας στη συνεδρίαση τη Δευτέρα 09/08/2021. Η εγκύκλιος του Υπουργείου ορίζει ανώτατο αριθμό ωρών ημερήσιας απασχόλησης 367 για το Δήμο της Καλαμάτας, καθώς και το μέγιστο αριθμό προσλαμβανομένων ατόμων 122. Η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε επιπλέον 69 ώρες ημερήσιας απασχόλησης με συνολικό κόστος για το Δήμο 127.270,0€. Ουσιαστικά, έχουμε τη μεταφορά της αρμοδιότητας καθαριότητας των σχολείων στους δήμους, χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση.
Ακόμη εισηγήθηκε την πρόσληψη του μέγιστου αριθμού προσλαμβανομένων ατόμων 122, είκοσι πλήρους απασχόλησης 6,5 ώρες και 102 τρίωρης απασχόλησης μέχρι την λήξη του διδακτικού έτους 2020-2021.
Εργαζόμενοι όμηροι της εκάστοτε κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής.
Προτείνουμε να προχωρήσει ο Δήμος στην πρόσληψη 70 εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων με πλήρη απασχόληση, που έχει αυτό το δικαίωμα με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών όπως έκανε ο Δήμος της Πάτρας.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής Καλαμάτας στην ερώτησή μας αν υπήρξαν αποχωρήσεις την χρονιά που πέρασε, ( λόγω συνταξιοδότησης ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας) εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, από εργαζόμενες με σύμβαση αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση και πόσο πλήρωσε ο Δήμος την προηγούμενη σχολική χρονιά για υπερωρίες απάντηση δεν δόθηκε.
Όταν ρωτήσαμε με ποιο κριτήρια καθορίστηκαν 20 εργαζόμενοι-ες με πλήρη απασχόληση και 102 με τρίωρη, απάντηση δεν πήραμε.
Σε ερώτηση γιατί τρίωρη και όχι τετράωρη απασχόληση η αρχική απάντηση ήταν ότι δεν έγινε δεκτό το αίτημα από το Υπουργείο (άγνοια ή παραπληροφόρηση), στην επισήμανση μας ότι η εγκύκλιος του υπουργείου ορίζει μόνο το μέγιστο αριθμό των ωρών ημερήσιας απασχόλησης (367 για το Δήμο της Καλαμάτας) καθώς και το μέγιστο αριθμό προσλαμβανομένων ατόμων (122 για το Δήμο της Καλαμάτας), ενώ για τις ώρες απασχόλησης αναφέρει ότι ο Δήμος, σύμφωνα με τ’ ανωτέρω , καθορίζει ελεύθερα τις ώρες ημερήσιας απασχόλησης των ατόμων που προσλαμβάνει, υπό την προϋπόθεση τήρησης των ως άνω μέγιστων ορίων, τότε μας απάντησαν ότι περιμένουν έξω πολλοί άνεργοι (προεκλογικές υποσχέσεις άραγε;).
Για τις 14 εργαζόμενες με σύμβαση αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης (ΙΔΑΧ), που εργάζονται οι περισσότερες, περισσότερο από 25 χρόνια από 1,5 μέχρι 4 ώρες την ημέρα και τα προηγούμενα χρόνια τους δίνονταν υπερωρίες για να συμπληρώνουν το πενιχρό εισόδημά τους, μας είπαν ότι είμαστε εκτός θέματος.
Απαιτούμε:
- Την πρόσληψη από το Δήμο της Καλαμάτας 70 εργαζομένων με πλήρη απασχόληση.
- Να σταματήσει η υπο-χρηματοδότηση των δήμων.
- Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη δικαιώματα στην καθαριότητα των σχολείων.
Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν πλέον πείρα. Έχουν πείρα από την κυβερνητική επιλογή να κλείνουν τα σχολεία αντί να παίρνονται μέτρα για την ασφάλειά τους, να παλεύουν μόνοι τους, χωρίς καμία βοήθεια, για τη μόρφωσή τους μπροστά σε μια οθόνη.
Έχουν όμως και πείρα από τους αγώνες τους όλη την προηγούμενη χρονιά. Από το γεγονός ότι και τα ελάχιστα που έγιναν οφείλονταν σε αυτούς ακριβώς τους αγώνες. Ακόμα πιο αποφασιστικά από τώρα πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του αγώνα και της διεκδίκησης για να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη, να παραμείνουν ανοιχτά και να λειτουργήσουν με ασφάλεια για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Υ.Γ. Στη ίδια συνεδρίαση της οικονομικής Επιτροπής Καλαμάτας μπήκε εκτός ημερήσιας διάταξης για να εγκριθεί επείγουσα δαπάνη που υπέγραψε ο κ. Δήμαρχος για να αγοραστούν μάνικες και σωλήνες για τα πυροσβεστικά που ξέμειναν ή δεν είχαν στην φωτιά της Άνθειας. Αυτά για όσους αναρωτιούνται γιατί οι φωτιές σταματούν με τις βροχές.
Τάσος Νιάρχος
Δημοτικός Σύμβουλος
της “Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας”».