Σε μία άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία υποβάλλονται φέτος οι παραιτηθέντες εκπαιδευτικοί.
Τα κενά στην ερμηνεία του νόμου και η δυσλειτουργία των αρμοδίων υπηρεσιών, εντείνουν το άγχος και την ανασφάλεια που ήδη υπάρχει στους εκπαιδευτικούς που έχουν υποβάλει αίτηση παραίτησης.
Είναι απαράδεκτο το γεγονός για μία ευνομούμενη Πολιτεία, να μη γνωρίζουν οι παραιτηθέντες εκπαιδευτικοί εάν δικαιούνται ή όχι σύνταξης, τη στιγμή που έχουν κινηθεί με βάση τις διατάξεις του νόμου.
Είναι απαράδεκτο το γεγονός, να τίθεται ξαφνικά ζήτημα για το εάν δικαιούνται να αποχωρήσουν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης, όσοι συμπληρώνουν τις ηλικίες των 56 ή 58 ετών μετά την 1/1/2022, πολύ περισσότερο όταν ήδη έχουν υποβληθεί από πολλούς οριστικές παραιτήσεις για σύνταξη με αυτά τα όρια ηλικίας.
Και ενώ έχει εκπνεύσει η προθεσμία για την ανάκληση των παραιτήσεων, το ερώτημα που προέκυψε αν δικαιούνται ή όχι μειωμένης σύνταξης μένει ακόμη αναπάντητο.
Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που όσοι χρειάζονται εξαγορά πλασματικών ετών, αναγκάζονται να πληρώνουν υπερτριπλάσιο ποσό από αυτό που ίσχυε το 2016, (20% αντί για 6,67%), ως συνέπεια των ρυθμίσεων του Ν.4387/16.
Είναι επιτακτική ανάγκη, η Κυβέρνηση να κλείσει αμέσως το ζήτημα που κακώς άνοιξε, διαψεύδοντας παράλληλα το ότι επίκειται μία κατάργηση του δικαιώματος της μειωμένης σύνταξης στο Δημόσιο, αλλά και να επαναφέρει το ποσό για την εξαγορά των πλασματικών ετών στο ύψος του ποσού που ίσχυε το 2016.
Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ να μην υιοθετήσουν μία αντίληψη που στηρίζεται σε στρέβλωση των διατάξεων του νόμου και καταργεί θεμελιώδη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Σε κάθε περίπτωση και μέχρι την οριστική επίλυση του ζητήματος να παραταθεί η περίοδος ανάκλησης των παραιτήσεων.
Για το Δ.Σ. της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΟΛΜΕ)
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Θεόδωρος Τσούχος | Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Θεόδωρος Μαλαγάρης |