Ο πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ “MESSINIA24” ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ, ΤΟΝ Α. ΣΑΜΑΡΑ, ΤΟΝ Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ, ΤΟΝ Π. ΘΕΜΕΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Π. ΝΙΚΑ
Την πίστη του ότι σύσσωμη η πόλη της Καλαμάτας με τους τοπικούς άρχοντες και τους αρχαιολόγους θα ομονοήσουν και θα προχωρήσει, στο μέτρο του δυνατού, η ανασκαφή της πλατείας Υπαπαντής για την ανάδειξη των αρχαίων που υπάρχουν κάτω από αυτή, εξέφρασε -μιλώντας στο “messinia24”- ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης, ο οποίος στις 6 Αυγούστου 2020, με μία ανοιχτή επιστολή ρωτούσε “Ποιοι και γιατί θάβουν οριστικά την ιστορία της πόλης των Φαρών;”.
Στη συνέχεια ο Γ. Κουτσούλης έλειψε από την Καλαμάτα για τις καλοκαιρινές διακοπές, παρακολουθώντας όμως όλα όσα γίνονταν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα επί του θέματος και όταν επέστρεψε, στο τέλος Αυγούστου, ενεργοποιήθηκε ξεκινώντας επαφές με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου, την ανάδειξη των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής.
Όπως μας αποκάλυψε ο κ. Κουτσούλης, πριν ξεκινήσει την προσπάθειά του για τα θαμμένα αρχαία της πλατείας Υπαπαντής “είχα συναντηθεί με τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη για να πληροφορηθώ τις απόψεις και να ζητήσω τη συνδρομή του στην κοινή υπόθεση της αποκάλυψης των αρχαίων, που αφορά την πόλη της Καλαμάτας”. Ακόμα είχε επαφή και με τον καθηγητής αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη.
Σε ερώτησή μας για τη στάση του Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομου, ο πρ. δήμαρχος μας είπε ότι “έχουμε το ευτύχημα να είναι ο μητροπολίτης ένας ευφυής και μορφωμένος άνθρωπος, που δεν έχει κολλήματα με την αποκάλυψη των αρχαιοτήτων”, υπογραμμίζοντας ότι “αυτό αποτελεί πολύ σπουδαίο παράγοντα για την επίτευξη του στόχου μας”.
Μιλώντας μας για τις επαφές που άρχισε αποστρέφοντας από τις διακοπές του, ο κ. Κουτσούλης μας είπε ότι “επικοινώνησα τηλεφωνικά -μετά από πρωτοβουλία του και αφού προηγουμένως είχα ενημερώσει τον δήμαρχο Θαν. Βασιλόπουλο– με τον πρώην Πρωθυπουργό και Μεσσήνιο βουλευτή Αντώνη Σαμαρά, από τον οποίο ζήτησα τη συνδρομή του στο αίτημα της της πόλης”, όπως χαρακτηριστικά μας είπε. Μεταφέροντας την εικόνα της συζήτησης μάς την περιέγραψε ως εξής: “Με τον κ. Σαμαρά είχα μια εγκάρδια συνομιλία και του μετέφερα τις απόψεις και τον προβληματισμό των Καλαματιανών ως προς τα αρχαία της πλατείας Υπαπαντής”.
Συνεχίζοντας ο πρ. δήμαρχος Καλαμάτας μας είπε πως πιστεύει ότι “η αποκάλυψη των αρχαίων είναι υπόθεση της πόλης πρέπει να προΐσταται ο δήμαρχος”, γι’ αυτό επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τον Θαν. Βασιλόπουλο, με τον οποίον το τελευταίο καιρό μίλησε κατ’ επανάληψη στο τηλέφωνο, και του μετέφερε -όπως μας είπε- αυτή του την άποψη.
“Στον κ. Βασιλόπουλο εξέφρασα τις απόψεις μου για τα θέματα των αρχαίων της Υπαπαντής και του είπα ότι ο δήμαρχος είναι ο άρχων της πόλης και πρέπει να συντονίσει όλες τις προσπάθειες, σημειώνοντας ότι η αποκάλυψη των αρχαίων της Υπαπαντής έχει γίνει υπόθεση της Καλαμάτας, όλων των πολιτών της, αλλά πρέπει να δράσουμε με σωφροσύνη και σύνεση”, μας είπε ο κ. Κουτσούλης.
Ακόμα είπε στον δήμαρχο πως “πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλους τους πολιτειακούς, πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής μας, όπως τους συμπατριώτες μας Προκόπη Παυλόπουλο, τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Αντώνη Σαμαρά, πρώην Πρωθυπουργό, όλους τους βουλευτές ανεξαρτήτως κόμματος, καθώς και τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία και κυρίως τους αρχαιολόγους, όπως ο Καθηγητής και πρόεδρος της Εταιρείας Αρχαιολογικών Σπουδών Πέτρος Θέμελης, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, η Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Δρ. Ξένη Αραπογιάννη και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ.α.”.
Ο πρ. δήμαρχος ήταν κατηγορηματικός: “Αν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα δεν μας ενδιαφέρει ποιος ξεκίνησε την προσπάθεια, ή ποιος προσπάθησε πολύ ή λίγο, ποιος ήταν μπροστά και ποιος ακολουθούσε. Εκείνο που μας νοιάζει, ο στόχος μας, είναι να αναδειχθούν οι αρχαιότητες της Υπαπαντής και οι αρχαιολόγοι ξέρουν καλύτερα απ’ όλους μας τι πρέπει να κάνουν και πώς να το κάνουν.
Ας μην ξεχνάμε ό,τι οι αρχαιολόγοι είναι αυτοί που διέσωσαν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος, ο Καποδίστριας, ανέθεσε στον Μουστοξύδη την ίδρυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Οι αρχαιολόγοι έχουν την τεχνογνωσία, μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά δεν σημαίνει πως είναι απέναντί μας. Σημασία έχει ότι εμείς πρέπει να τους προσεγγίσουμε και χωρίς αντιπαραθέσεις να κερδίσουμε τη γνώση τους, πώς να υλοποιηθεί το έργο. Και εδώ παίζει σπουδαίο ρόλο, εκτός από το Υπουργείο Πολιτισμού, και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας”.
Σε ερώτησή μας να σχολιάσει τη στάση του τ. δημάρχου Καλαμάτας και νυν Περιφερειάρχη Παν. Νίκα, ο κ. Κουτσούλης μας απάντησε πως “μπορεί να έχει ένα χαρακτήρα λίγο αλαζονικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βοηθήσει, ή δεν θα βοηθήσει. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Περιφερειάρχης θα χρηματοδοτήσει την ανασκαφή, γιατί πάνω από όλα είναι Καλαματιανός”.
Γυρίζοντας ο πρ. δήμαρχος το χρόνο 6 δεκαετίες πίσω μας κατέθεσε τις σκέψεις του: “Θα αποτελούσε έλλειψη σεβασμού, θα ήταν αγνωμοσύνη να μη θυμηθούμε ότι όλη η ιστορία για τα αρχαία της πλατείας Υπαπαντής, μετά το 1960, ξεκίνησε από τον Γιάννη Αποστολάκη, τον δικηγόρο και επί σειρά ετών εκδότη και διευθυντής της εφημερίδας “ΘΑΡΡΟΣ”, ο οποίος ειρωνικά έλεγε “μου αρέσει που τα αρχαία είναι θαμμένα στην πλατεία της Υπαπαντής”. Θυμάμαι τότε έγραψε επιστολή ο Νίκος Ζερβής, άλλος ένας πνευματικός άνθρωπος της πόλης μας και του απήντησε ο τότε ιερέας της Υπαπαντής. Ακολούθησε επιστολή του Βαγγέλη Γαραντζιώτη, στον οποίον απήντησε πάλι ο ιερεύς. Αργότερα ακολούθησε και δική μου επιστολή, η οποία δεν ήταν πολύ διαφορετική από αυτήν της 6ης Αυγούστου”.
Ερωτηθείς για το ότι κάποιοι του καταλογίζουν απραξία την περίοδο που ήταν δήμαρχος Καλαμάτας και τώρα “σηκώνει” το θέμα, απάντησε:
“Εκείνο που θέλω να πω, απαντώντας στο τι έκανα για τα αρχαία της Υπαπαντής όταν ήμουν δήμαρχος, να θυμίσω ότι εκείνο τον καιρό προτεραιότητα για την πόλη ήταν τα σκουπίδια, κατά πρώτο λόγο, ήταν η προστασία του περιβάλλοντος και αναφέρομαι στην επέκταση του αγωγού αποχέτευσης ως τις Κιτριές, για να γλιτώσει από τους ρύπους ο Μεσσηνιακός Κόλπος, ήταν ο περιμετρικός της πόλης, προέκταση του αυτοκινητόδρομου, ήταν όλα αυτά τα έργα υποδομής που εκτελέσαμε ως δημοτική αρχή. Ακόμη ήταν η στερέωση του Κάστρου. Απλώς τότε οι προτεραιότητές μας ήταν τα έργα υποδομής, τα έργα θωράκισης της πόλης, για να την κάνουμε ελκυστική ώστε να έχει και ανάπτυξη. Γιατί μία πόλη που βρωμάει, μία πόλη που έχει κυκλοφοριακό σοκ, δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα. Δυστυχώς, δεν κατορθώσαμε να φέρουμε το τραμ, αλλά αυτό οφείλεται σε άλλους παράγοντες, αλλά δεν είναι του παρόντος”.
Γ. Ξ.