«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη και στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και από τις δύο πλευρές. Η Ευρώπη αντί να ανοίγει την συζήτηση για την αποστολή στρατευμάτων θα έπρεπε να ανοίξει τη συζήτηση της ειρήνης» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Νέα Αριστερά και βουλευτής Ν. Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στον τ/στ «OPEN TV» και στους δημοσιογράφους Π. Στάθη, Μ. Αναγνωστάκη και Γ. Κολοκυθά. Και πρόσθεσε: «Είναι χρέος της Ευρώπης αλλά και προς όφελός της να λήξει αυτός ο πόλεμος, ο οποίος δημιουργεί τεράστιο διπλωματικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα».
Σχετικά με την επίθεση στην Οδυσσό κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, είπε ότι «η Νέα Αριστερά θα ζητήσει στην Βουλή από τον κ. Μητσοτάκη επίσημη ενημέρωση. Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να ενημερώνεται θεσμικά, και μέσω της Εθνικής Αντιπροσωπείας να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, για το πώς και σε ποιο βαθμό εμπλέκεται η χώρα μας στις επικίνδυνες πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία» διεμήνυσε ο Αλ. Χαρίτσης. Είναι χρέος της κυβέρνησης και του Έλληνα πρωθυπουργού να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για το τι συμβαίνει. Δεν μπορούν τέτοιου τύπου διπλωματικές επαφές να γίνονται ξαφνικά και εν κρυπτώ» σημείωσε.
«Χτες πήραμε μια πολιτική πρωτοβουλία και καλέσαμε τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης σε ένα κοινό μέτωπο για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και του Συντάγματος. Αφού συμφωνούμε ότι τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας εμείς τους καλέσαμε να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας, να αναδείξουμε το ζήτημα. Δυστυχώς, με γελοίες δικαιολογίες επέλεξαν να μην συμπορευτούν μαζί μας στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας η οποία θα έφερνε τον κ. Μητσοτάκη τρεις μέρες να απολογείται στην Βουλή και την κυβέρνηση συνολικά σε αμυντική θέση και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να μπορούν να θέσουν το ζήτημα του δημόσιου πανεπιστημίου στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης και συνέχισε: «Ήτανε μία πρωτοβουλία επιβεβλημένη. Δεν αρκεί να λέμε στα λόγια ότι είμαστε κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Χρειάζεται συνένωση δυνάμεων».
«Στις σημερινές συνθήκες είναι επιβεβλημένο να δημιουργηθεί ένα μέτωπο απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και τις πολιτικές του. Είναι και αίτημα και αγωνία όλου του προοδευτικού και αριστερού κόσμου. Αυτό όμως γίνεται στην πράξη, δεν γίνεται στα λόγια» επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί σε τέτοια μείζονα θεσμικά ζητήματα, όπως το ζήτημα του Συντάγματος, να μπαίνουν μικροκομματικά κριτήρια. Η κυβέρνηση παραβιάζει ανερυθρίαστα το Σύνταγμα». «Ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, ο κ. Πιερρακάκης, δήλωσε ότι το Σύνταγμα πρέπει όντως να αναθεωρηθεί, ως προς το άρθρο 16, αλλά εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε. Δηλαδή θα προσαρμοστεί το Σύνταγμα στον νόμο ή θα προσαρμοστεί ο νόμος στο Σύνταγμα;» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία παρότι δέχεται ψηφίσματα τα οποία είναι ευθέως επιθετικά προς την πολιτική της, όπως το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, επιμένει να λειτουργεί αντιθεσμικά. Ευθύνη της αντιπολίτευσης είναι σε αυτά τα ζητήματα να επισημαίνει και να μάχεται κατά της αντιθεσμικότητας της κυβέρνησης» τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς και διερωτήθηκε: «Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τις Ανεξάρτητες Αρχές στην χώρα; Τι συμβαίνει με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων και την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών; Τι έχει γίνει τελικά με την υπόθεση των υποκλοπών; Τι έγινε το τελευταίο διάστημα με τα Τέμπη και την Εξεταστική Επιτροπή «παρωδία» η οποία οδήγησε τελικά σε συγκάλυψη και οδηγεί τελικά τους πολίτες να μην εμπιστεύονται τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς; Εμείς ζητήσαμε να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή και να αποδοθούν συγκεκριμένες ευθύνες όπου υπάρχουν».
«Το κρίσιμο είναι ότι υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία μία τεράστια κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς όλους ανεξαιρέτως τους θεσμούς. Ως Νέα Αριστερά οφείλουμε να είμαστε μπροστά και να δώσουμε τις μεγάλες μάχες που πρέπει να δώσουμε και να αναλάβουμε τις σχετικές πολιτικές πρωτοβουλίες» κατέληξε.