Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος, ο οποιος συμμετείχε στον συμβολικό γιορτασμό των συνδικάτων στο μνημείο των λιμενεργατών στη Καλαμάτα, για την Εργατική Πρωτομαγια, σε δήλωσή του τονίζει:
«Τιμάμε την φετεινή Εργατική Πρωτομαγιά η οποια γιορτάζεται μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 134 χρόνια από τους εργατικούς αγώνες που συντάραξαν τον κόσμο και άνοιξαν το δρόμο για ιστορικές κατακτήσεις για την εργασία και τη ζωή της εργατικής τάξης, ζούμε ένα ιστορικό πισωγύρισμα.
Το κεφάλαιο σε όλο τον κόσμο θέλει να φορτώσει την κρίση που γεννούν οι συνθήκες της πανδημίας στις πλάτες των εργαζομένων και ολων των λαϊκών στρωμάτων. Η Ε.Ε. με τις αποφάσεις της τις οποίες αποδέχτηκε χωρίς καμία αντίσταση η κυβέρνηση της Ν.Δ. οδηγεί τη χώρα και το λαό μας σε ένα νέο 5ο βαρύ μνημόνιο με μεγάλη λιτότητα, με μείωση μισθών και συντάξεων, διαλυση των εργασιακών σχέσεων και συνέχιση των πολιτικών φτωχοποίησης του Λαού και της σκληρής εποπτείας της τρόικα.
Τι μορφή και τι κατεύθυνση θα πάρει ο μετα- κορωνοϊό κόσμος δεν είναι εκ των προτέρων δοσμένο, ούτε εξαρτάται μόνο από τη δύναμη και τη βούληση των κυρίαρχων. Θα κριθεί, τελικά, από τη βούληση και τη δύναμη των κυριαρχούμενων. Θα κριθεί από την ενότητα και τον αγώνα των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών, των μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών, των συνταξιούχων και πάνω από όλα της νεολαίας.Ολα τα λαϊκά στρώματα και οι ζωντανές δυνάμεις της Αριστεράς, πρέπει ενωτικά να αγωνιστούν την επόμενη ημέρα για:
Αποφασιστική στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και των ανθρώπων του, με καθολική ασφάλεια υγείας. Εξασφάλιση στοιχειώδους εθνικής αυτάρκειας σε φάρμακα, υγειονομικό εξοπλισμό και τρόφιμα, με ικανά αποθέματα για καταστάσεις πανδημίας. Ανάταξη της αγροτικής οικονομίας και της βιομηχανίας με υιοθέτηση επιλεκτικού εμπορικού προστατευτισμού και ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, υπερβαίνοντας την παρασιτική υπερδιόγκωση των υπηρεσιών, ιδιαίτερα των χρηματοπιστωτικών. Αντιμετώπιση της πανδημίας της ανεργίας με μεγάλες κρατικές επενδύσεις, κυρίως στις δημόσιες υποδομές. Αναδιανομή του πλούτου με δραστική φορολόγηση των ανώτερων εισοδημάτων και των μη επενδυόμενων κερδών. Δίωξη και παραδειγματική τιμωρία των σύγχρονων μαυραγοριτών, που θρέφονται από τη δυστυχία των πολλών. Αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής και της κλιματικής αλλαγής, που ευνοούν και την εξάπλωση φονικών ιών. Υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων από τα προσωπικά μας δεδομένα μέχρι το χώρο εργασίας και τη δημόσια σφαίρα. Αλληλεγγύη με τους πιο ευάλωτους, τους ανθρώπους που χάνουν τις δουλειές τους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τα θύματα του ρατσισμού και της εθνικιστικής τύφλωσης. Αυτά είναι τα οδικά σήματα, που υψώνονται σε κοινή θέα και μπορούν να μας βγάλουν από τον σημερινό ζόφο σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον».