ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
“…για μας είναι κρίσιμο και θέμα μεγάλης σημασίας η ενεργοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέχρι την Καλαμάτα…”, τόνισε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, κατά τη σημερινή (16/7/2020) επίσκεψή του στην Τρίπολη. Παράλληλα αναφέρθηκε, όσον αφορά στη Μεσσηνία, στους δρόμους Καλαμάτα – Ριζόμυλος και Καλό Νερό – Τσακώνα.
Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης είχε στο γραφείο του συνεργασία με τον υπουργό, ο οποίος συνοδευόταν από τον υφυπουργό Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Βλάση, τον γενικό γραμματέα Μεταφορών Νίκο Σταθόπουλο, άλλα στελέχη του υπουργείου, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Θανάση Κοτταρά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Περικλή Νικολάου.
Μετά την συνεργασία των δύο πλευρών, παρουσία αντιπεριφερειαρχών και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έγιναν δηλώσεις τόσο από τον υπουργό Κ. Καραμανλή, όσο και από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα, ενώ χαιρέτισε και ο υφυπουργός Κ. Βλάσης.
Ακολούθησε η υπογραφή -από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Περικλή Νικολάου- του χρησιδανείου προς την Περιφέρεια της ανενεργού μετρικής γραμμής από την Κόρινθο μέχρι το Δερβένι, συνολικού μήκους περί τα 60 χιλιόμετρα, ο χώρος της οποίας θα διαμορφωθεί σε οικολογικό – περιβαλλοντικό – πολιτιστικό πάρκο, σε εφαρμογή του μάστερ πλαν που θα αρχίσει σύντομα να εκπονείται.
Στον υπουργό, ο περιφερειάρχης επέδωσε αντίγραφο του εμβλήματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενός αναγλύφου με τον μυθικό ήρωα Πέλοπα, καθώς και εκδόσεις οδηγών και βιβλίων σχετικά με τις Περιφερειακές Ενότητες, αλλά και τοπικά προϊόντα από διάφορες περιοχές της Περιφέρειας.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής δήλωσε:
“Να ξεκινήσω λέγοντας καταρχάς ότι είμαι μισός Αρκάς, άρα είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Και βέβαια, η Πελοπόννησος είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας και η αποκέντρωση αποτελεί στόχο της κυβέρνησής μας.
Συναντηθήκαμε σήμερα, όπως είπε και ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας, για να υπογράψουμε τη σύμβαση για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου.
Κάνουμε για πρώτη φορά κάτι που γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης: όπου η κεντρική διοίκηση δεν μπορεί να κάνει κάτι, βοηθά η Περιφέρεια. Αυτή τη λογική θέλουμε και εμείς κάποτε να ακολουθήσουμε, για αυτό και η συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Περιφέρεια πρέπει να είναι πολύ στενή -και είναι.
Πλέον μπαίνουμε σε μία εποχή που δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη χωρίς έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι στα σιδηροδρομικά έργα η χώρα μας έχει μείνει πίσω τα τελευταία χρόνια. Κάνουμε, λοιπόν, μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να αναπτύξουμε ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, φιλικό προς το περιβάλλον. Προσπάθεια που σε μια δύσκολη εποχή, συμβάλλει και στην ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας.
Δεν αφήνουμε όμως πίσω τα οδικά έργα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι προχωράμε τις διαδικασίες για την αναβάθμιση του Ισθμού, για τη σύνδεση με αυτοκινητόδρομο του Ναυπλίου με το Άργος, αλλά και για το έργο για το οποίο μίλησε ο κύριος Βλάσης, την παράκαμψη των Λαγκαδίων. Πρόκειται για έργα που θα μελετήσουμε σωστά ώστε σε συνεργασία η Περιφέρεια και το Υπουργείο να καταφέρουμε να βρούμε χρηματοδότηση. Στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε και για το Γύθειο – Σπάρτη που είναι κι αυτό ένα έργο στο οποίο ολοκληρώνονται οι μελέτες, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξής του στο ΕΣΠΑ/ΠΕΠ.
Όλα αυτά τα έργα, τα βάζουμε σε μία σειρά. Αυτό για το οποίο εγώ μπορώ να δεσμευτώ είναι ένα και πολύ απλό: Δεν πρόκειται να ανακοινώνουμε έργα, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Η εποχή που ερχόντουσαν οι Υπουργοί και οι πολιτικοί και υπόσχονταν τα πάντα χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, πρέπει να τελειώσει. Εμείς θέλουμε να λέμε λίγα, σοβαρά και τα έργα να προχωρούν ανάλογα με τα δεδομένα που έχουμε και, εφόσον έχουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, πάντα με την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών”.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΑ
Απευθυνόμενος ο περιφερειάρχης στον υπουργό, κι αφού τον καλωσόρισε και τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του, αλλά και το έργο του στο υπουργείο -τόσο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο και εν γένει-, σημείωσε:
“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται κάτω από τις δυνατότητές της και καταβάλουμε μεγάλες και συνεχείς προσπάθειες ώστε η ιστορική αυτή περιοχή να φθάσει στο επίπεδο στο οποίο δικαιούται να βρίσκεται.
Έχουμε κάνει σχεδιασμό για μεγάλα έργα σε κάθε μία από τις Περιφερειακές Ενότητες:
- Για τη Μεσσηνία, έχουμε τους δύο οδικούς άξονες, αφ’ ενός ο δρόμος από την Καλαμάτα μέχρι τον Ριζόμυλο -έργο για το οποίο πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων- και αφ’ ετέρου ο δρόμος από το Καλό Νερό μέχρι την Τσακώνα.
- Για την Κορινθία, είναι το θέμα της καταργημένης σιδηροδρομικής μετρικής γραμμής των 60 χιλιομέτρων, από την Κόρινθο ώς το Δερβένι. Ευχαριστώ για τη συμβολή σας κύριε υπουργέ στο να παραχωρηθεί η εν λόγω γραμμή στην Περιφέρεια προκειμένου ο χώρος που καταλαμβάνει να αποτελέσει ένα μεγάλο οικολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο. Το μεγάλο αυτό έργο θα μεταμορφώσει την περιοχή, η οποία ταλαιπωρείται από περιβαλλοντικά ζητήματα.
Ευχαριστίες για το ίδιο θέμα απευθύνω και στα στελέχη της ΓΑΙΑΟΣΕ και του ΟΣΕ γενικότερα, για την πολύτιμη βοήθειά τους, όπως επίσης και προς τον γενικό γραμματέα Μεταφορών.
Επίσης κορυφαίο ζήτημα για την Κορινθία αποτελεί και η αναγκαιότητα άμεσης παράδοσης της μελέτης για τα διαβρωτικά φαινόμενα στον Κορινθιακό Κόλπο. - Για την Αργολίδα, ολοκληρώνεται η μελέτη διασύνδεσης, επιτέλους, του Ναυπλίου και του Άργους με τον αυτοκινητόδρομο Α7 του “Μορέα”.
- Για την Αρκαδία υπάρχει εδώ και 40 – 50 χρόνια το μεγάλο θέμα της παράκαμψης των Λαγκαδίων, έργο του οποίου πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η μελέτη, να παραδοθεί στην Περιφέρεια προκειμένου να το εντάξουμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
- Για τη Λακωνία είναι ο δρόμος από τη Σπάρτη μέχρι το Γύθειο, η μελέτη του οποίου γίνεται από το υπουργείο Υποδομών κι αν μας παραδοθεί εγκαίρως, το εν λόγω έργο θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, στην τροποποίηση του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τονίζω, παράλληλα, ότι για μας είναι κρίσιμο και θέμα μεγάλης σημασίας η ενεργοποίηση -στο σύνολό της- τής σιδηροδρομικής γραμμής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέχρι την Καλαμάτα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ανάπτυξη των Βιομηχανικών Περιοχών Τρίπολης, Καλαμάτας, Μελιγαλά -και σε λίγο της Μεγαλόπολης, όπου έχουμε το ειδικό πρόβλημα της μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή-, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα μεταφορών με σιδηρόδρομο.
Τονίζω ότι είμαστε έτοιμοι ως Περιφέρεια να δεσμεύσουμε χρήματα και να συνεργαστούμε με τον ΟΣΕ και για τη συντήρηση της γραμμής μέχρι την Καλαμάτα, αλλά και για τη μελέτη κανονικοποίησης, όπως πράξαμε και για τη γραμμή από την Κόρινθο μέχρι το Ναύπλιο, η οποία αναμένεται να επανενεργοποιηθεί μέσα στην επόμενη χρονιά και ως Περιφέρεια δεσμεύσαμε προς τούτο πίστωση 15.000.000 ευρώ. Για το τελευταίο ευχαριστούμε τον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ και για τη δική τους προσπάθεια και συμβολή.
Ευχαριστούμε για την έλευσή σας, θα είμαστε συμπαραστάτες εν τοις πράγμασι στο έργο σας”.