Την «επιτακτική ανάγκη το Υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει πάραυτα την απόφαση υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καλαμάτας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας και «συμπαρίσταται στη προσπάθεια των Νοσοκομειακών Ιατρών για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι η πρόσφατη υπουργική απόφαση με την υποβάθμισή του από άγονο Α’ σε άγονο Β’, έδωσε «τη χαριστική βολή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, περιορίζοντας σημαντικά τα κίνητρα (εξέλιξης, μοριοδότησης αλλά και οικονομικά) που υπήρχαν με το προηγούμενο καθεστώς».
Ειδικότερα η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας έχει ως εξής:
«Τη χαριστική βολή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έδωσε η πρόσφατη υπουργική απόφαση με την υποβάθμισή του από άγονο Α σε άγονο Β, περιορίζοντας σημαντικά τα κίνητρα (εξέλιξης, μοριοδότησης αλλά και οικονομικά) που υπήρχαν με το προηγούμενο καθεστώς και είχαν ως έμπρακτο αποτέλεσμα, την προσέλκυση γιατρών για να εργαστούν σε αυτό.
Η λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας είναι κομβική και άρρηκτα συνδεδεμένη με μια περιοχή ταχέως αναπτυσσόμενη και από τις ελάχιστες που κατέγραψαν αύξηση πληθυσμού κατά την τελευταία απογραφή, ενώ είναι γνωστός ο πολλαπλασιασμός του πληθυσμού τον οποίο εξυπηρετεί κατά τη θερινή περίοδο.
Να επισημάνουμε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας καλύπτει μια μεγάλη πληθυσμιακά περιοχή και έχει ιδιαίτερα υψηλό φόρτο εργασίας αφού σύμφωνα με τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας κατατάσσεται πρώτο περιφερειακό νοσοκομείο σε προσέλευση ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εντός της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) και τρίτο πανελλαδικώς.
Από την άλλη μεριά είναι μονίμως υποστελεχωμένο, με ποσοστό κενών θέσεων που φτάνει έως 50% σε συγκεκριμένες κλινικές. Αυτό μας ωθεί σε μια συνεχή και έντονη εργασιακή εξουθένωση. Παράλληλα να υπενθυμίσουμε ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το 50% όλων των προκηρύξεων γιατρών του ΕΣΥ αποβαίνουν άγονες και σε κρίσιμες ειδικότητες (π.χ. Παθολογία, Ογκολογία) το ποσοστό αυτό φτάνει στο 100%.
Συνεπώς καθίσταται επιτακτική η ανάγκη το Υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει πάραυτα την απόφαση υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας συμπαρίσταται στη προσπάθεια των Νοσοκομειακών Ιατρών για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του.
Παράλληλα με αυτό, βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους φορείς, ώστε να ασκηθεί πίεση στο Υπουργείο Υγείας για την αποκατάσταση του πρότερου καθεστώτος λειτουργίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Για το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τζωρτζίνης Δημήτρης | Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Γιουρτούμας Νικόλαος». |