Ένας ιός, ένας αόρατος και ύπουλος εχθρός όπως τον αποκαλούν κατά κόρον, για να επιτείνουν τον φυσιολογικό φόβο που νοιώθουν οι άνθρωποι.
Ένας μικροσκοπικός ιός, που είναι ορατός στα μικροσκόπια των επιστημών, με την επέλαση του μέσα σε τρεις μήνες, κατάφερε να ξεγυμνώσει το καπιταλιστικό σύστημα και κυρίως την ηγέτιδα δύναμη του τις ΗΠΑ (χαρακτηριστικές οι εικόνες των νοσηλευτριών που φορούν προστατευτική στολή σακούλες σκουπιδιών) αλλά και τις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία) τη Μεγάλη Βρετανία κατάφερε να αποκαλυφθεί σε όλες τις αγριότητες η εγκληματική φύση του καπιταλισμού.
Να αποκαλυφθεί η ωμότητα και ο κυνισμός της «ιδεολογίας των αγορών» αυτής με την οποία μας πιπιλίζουν τα μυαλά τα τελευταία χρόνια ότι ρυθμίζει τα πάντα, ενώ στη πράξη όπως έχει φανεί τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης, αλλά και τώρα με τον κορονοϊό έχει απορυθμίσει τα πάντα της ιδεολογίας που σαν κεντρική ιδέα και στόχο της έχει το κέρδος και έχει μετατρέψει σε εμπόρευμα όλα τα δημόσια κοινωνικά αγαθά.
Της ιδεολογίας που προσπαθεί να επιβάλλει την άποψη ότι δεν υπάρχουν κοινωνίες οργανωμένες πλέον οι οποίες θα πρέπει να δρουν συλλογικά, εξασφαλίζοντας και προστατεύοντας μέσω των θεσμών τους τα κοινωνικά αγαθά της εργασίας, της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της ανθρώπινης και αξιοπρεπούς γήρανσης.
Αλλά ότι υπάρχουν μόνο άτομα, μοναχικά, ευάλωτα και υποταγμένα στη βούληση και τα συμφέροντα της ιδεολογίας των αγορών, τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των πολυεθνικών των τραπεζών.
Όλοι όμως αυτοί, την ίδια στιγμή δρουν συλλογικά μέσω των οργανισμών που έχουν συστήσει όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, ο ΟΟΣΑ και καταδυναστεύουν τους λαούς.
Το μακελειό που παρακολουθούμε να εξελίσσεται αυτές τις ημέρες στις προαναφερόμενες χώρες, με μεγάλη οδύνη και πόνο ψυχής, δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο όπως προσπαθούν να μας παρουσιάσουν στο αόρατο και ύπουλο επιδρομέα το κορονοϊό. Η εξέλιξη και τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας έχουν καταστήσει δυνατή την αντιμετώπιση σχεδόν του συνόλου των παθολογικών καταστάσεων, αρκεί βέβαια να υπάρχει η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή του απαιτούμενου υγειονομικού προσωπικού και η γενναία χρηματοδότηση ώστε να υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα υγείας ικανό να παρέχει τις φροντίδες του δωρεάν σε όλες τις βαθμίδες, αλλά και να έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει έκτακτες καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα.
Η τραγωδία λοιπόν που βιώνουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σταδιακό ξήλωμα των δομών της Δημόσιας Υγείας της κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης.
Ο καθένας και η μοίρα του δηλαδή, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και στις χώρες της Ε.Ε όπου εξελίσσεται το μακελειό, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τα ίδια που έχουν γίνει και στη χώρα μας στο τομέα της υγείας, δηλαδή κλείσιμο νοσοκομείων απολύσεις υγειονομικού προσωπικού, υποχρηματοδότησης των υπηρεσιών υγείας.
Στη χώρα μας διαχρονικές είναι οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 15 χρόνια για το σταδιακό ξήλωμα του όποιου δημόσιου συστήματος υγείας είχε δομηθεί μετά τη μεταπολίτευση.
Με προεξάρχουσα σ’ αυτό το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά και του τότε υπουργού υγείας τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη, να κομπάζει και να δοξάζει τον εαυτό του για τα νοσοκομεία που έκλεισε και τις απολύσεις του υγειονομικού προσωπικού (θα ήταν πολύ χρήσιμο για όλους τους Έλληνες να δουν το βίντεο που υπάρχει στο διαδίκτυο με τον κ. Γεωργιάδη να βιάζεται να κλείσει τα νοσοκομεία για να μην του πάρει τη δόξα ο Τόμσεν του ΔΝΤ, όπως έλεγε. Μήπως και καταλάβουν ποιους ψηφίζουν για να τους κυβερνούν).
Ευθύνες έχει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που διατήρησε κλειστά τα νοσοκομεία που έκλεισαν και οι λιγοστές προσλήψεις υγειονομικών που έκανε ήταν επικουρικοί και συμβασιούχοι.
Μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, έχει τη δυνατότητα το δημόσιο σύστημα υγείας να ανταποκριθεί; Προφανώς ΟΧΙ.
Οι ελλείψεις είναι γνωστές εδώ και χρόνια για τις οποίες οι υγειονομικοί αγωνίζονται φωνάζουν αλλά δεν τους ακούει κανείς. 6500 είναι οι οργανικές θέσεις γιατρών. Περί τις 20.000 οι κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν υπάρχει.
Οι κλίνες ΜΕΘ είναι τραγικά λίγες, περίπου 600, ενώ με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα έπρεπε να είναι 3500.
Τι κάνει όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση;
Μέσα από την καθημερινή συνέντευξη του υπουργού πολιτικής προστασίας, αλλά και του τηλεοπτικού μηνύματος του κ. Σπύρου Παπαδόπουλου φροντίζει να μας τονίζει την ατομική ευθύνη, η οποία βεβαίως είναι απολύτως αναγκαία. Την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της και πολύ σχολαστικά μάλιστα για αρκετά ζητήματα που θα αναφέρω στη συνέχεια.
Ενώ επιμένει καθημερινά να μας θυμίζει μετ’ επιτάσεως την ατομική ευθύνη, η ίδια ένιπτε τας χείρας της και επέτρεπε για 2 συνεχόμενες Κυριακές να λειτουργούν οι εκκλησίες να συναθροίζονται άνθρωποι και να μεταλαμβάνουν με το ίδιο κουτάλι (επιεικώς ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση).
Σχεδόν αποκλειστικά κάθε απόγευμα ο υπουργός πολιτικής προστασίας επικαλείται την ατομική ευθύνη ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της και επιτρέπει την λειτουργία των μεγάλων επιχειρήσεων, όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα επί πολλές ώρες χωρίς μέτρα προστασίας, με μεγάλο κίνδυνο να μετατραπούν σε εστίες μετάδοσης του ιού. (Στην Ιταλία η συνεχιζόμενη μέχρι και πριν λίγες ημέρες λειτουργία των μεγάλων επιχειρήσεων θεωρείται από τις πλέον σημαντικές αιτίες, της τραγωδίας που συμβαίνει εκεί).
Ενώ συνεχίζουν να αναδεικνύουν την ατομική ευθύνη ως σχεδόν το μοναδικό μέσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αγνοούν προκλητικά την ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) δηλαδή τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους καθ’ ύλην αρμόδιους, αυτούς που μάχονται στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο της ζωής τους αυτούς που μάλλον υποκριτικά τους χειροκροτούν και τους αποκαλούν ήρωες, ενώ στη πράξη αγνοούν τις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις τους για το πόσες προσλήψεις πρέπει να γίνουν άμεσα, για τη μεγάλη αύξηση των κλινών ΜΕΘ που πρέπει να γίνει μαζί με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό (ιατρικό- νοσηλευτικό) για να λειτουργήσουν, για τα υλικά προστασίας που θα πρέπει να έχουν για να δουλεύουν με ασφάλεια.
Για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Αν αυτούς τους κατηγορούν ότι ψεύδονται όπως έκανε προχθές ο υφυπουργός Υγείας στην απογευματινή συνέντευξη. Αλήθεια γιατί έχουν σταματήσει να ενημερώνουν για το αριθμό των υγειονομικών που νοσούν και αυτών που έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Την ίδια τακτική φίμωσης των νοσοκομειακών γιατρών ακολουθούν και τα ΜΜΕ και κυρίως η ΕΡΤ. Αγνόησαν πλήρως τη συνέντευξη τύπου που έδωσε η Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ στο νοσοκομείο Αττικό, αναφερόμενη σε όλα τα επείγοντα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας και στις προτάσεις τους. Είναι σχεδόν πλήρως αποκλεισμένοι από τις καθημερινές πολύωρες εκπομπές των καναλιών για το κορονοϊό.
Το ίδιο όμως διάστημα παρελαύνουν από τα κανάλια πολλοί και διάφοροι υγειονομικοί, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολο τους δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να πλειοδοτούν για την ατομική ευθύνη να επικροτούν τα περιοριστικά μέτρα, να αναλώνονται σε συζητήσεις για φάρμακα, πρωτόκολλα και έρευνες, για τα οποία ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τίποτα και μάλλον σύγχυση προκαλούν. Όμως δεν αρθρώνουν λέξη για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού την τραγική ανεπάρκεια των κλινών ΜΕΘ. Προβλήματα που τα γνωρίζουν πολύ καλά όπως επίσης γνωρίζουν ότι τα δύο αυτά προβλήματα και η επίλυση τους ή μη, θα κρίνουν και την τελική έκβαση της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Αντί για επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα, που το επιβάλλει η ίδια η σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και η κοινή λογική. Η κυβέρνηση προβαίνει προκλητικά εν μέσω πανδημίας σε δωράκια εκατομμυρίων (30 τον αριθμό) στους κλινικάρχες για τις ανάγκες διαγνωστικών εξετάσεων όπως προσπαθεί να το αιτιολογήσει. Όμως δεν αρκείται μόνο σε αυτό. Αντί για την επίταξη των κλινών ΜΕΘ και την ένταξη τους στο δημόσιο τομέα υγείας, προβαίνει σε αύξηση του μισθώματος από 800 ευρώ σε 1600 ευρώ την ημέρα.
Επίσης με άλλη απόφαση της η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας χαρίζει 21 εκατομμύρια στους καναλάρχες. Γιατί τα δίνει; Μήπως επειδή προπαγανδίζουν με τον καλλίτερο τρόπο το επικοινωνιακό τους παιχνίδι. Σε ότι αφορά στην πανδημία αλλά και στο πέρασμα των αντεργατικών σε βάρος των εργαζόμενων ρυθμίσεων, απολύσεων, μειώσεων μισθών και από την άλλη πλευρά των μέτρων υποστήριξης των επιχειρήσεων πακτωλό χρημάτων.
Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αγοραστούν 1000 αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ. Επειδή όμως στη κυβέρνηση θεωρούν σπατάλη να δοθούν χρήματα για την υγεία, έτσι δηλώνουν στους εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ. Αντ’ αυτού λοιπόν μας παρουσιάζουν σχεδόν καθημερινά κάποιους «δωρητές – φιλάνθρωπους» επιχειρηματίες, οι οποίοι δαπανώντας μερικά ψίχουλα από τα κέρδη τους, «δωρίζουν» και μερικούς αναπνευστήρες, με τον πρωθυπουργό να τους ευχαριστεί δημόσια, τα ΜΜΕ να εκθειάζουν την ευγενική προσφορά και το πόπολο να τους ευγνωμονεί. Θα πρέπει να γυρίζουν όμως οι Έλληνες πολίτες ότι οι αναπνευστήρες δεν λειτουργούν μόνοι τους χρειάζονται εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στην εντατικολογία, το οποίο αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση να προσλάβει.
Η κυβέρνηση ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να επιτρέπει στους κλινικάρχες να κάνουν ανεξέλεγκτα τα διαγνωστικά test για τον κορονοϊό, κερδοσκοπώντας εις βάρος των πολιτών, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ έχει θεσπίσει επιστημονικά κριτήρια για το πώς και σε ποιους πρέπει να γίνεται.
Δεν είναι ίσοι όλοι οι Έλληνες πολίτες;
Δεν ισχύουν οι νόμοι και οι αποφάσεις για όλους;
Φαίνεται πως ΟΧΙ και οι ταξικές διακρίσεις καλά κρατούν. Όποιος έχει τα φράγκα έχει το δικαίωμα να παραβιάζει νόμους και αποφάσεις και να έχει άμεση πρόσβαση στην υγεία.
Πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες πως η διενέργεια των test από τους ιδιώτες, έξω από το επιστημονικό πλαίσιο που έχει ορίσει ο ΕΟΔΥ, πέρα από την ταξική διάκριση που σηματοδοτεί, εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους διασποράς του ιού και μόλυνσης.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν εδώ και πολύ καιρό επίταξη όλων των διαγνωστικών test και την διαχείριση τους από τον ΕΟΔΥ, με βάση τα επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπισθεί και τη δωρεάν διενέργεια τους.
Εξακολουθεί να νίπτει τας χείρας της η κυβέρνηση και να συνιστά στους πολίτες με ύποπτα συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι και να επικοινωνούν με τον οικογενειακό γιατρό ή με το προσωπικό τους γιατρό.
Υπάρχουν άραγε οικογενειακοί γιατροί στην Ελλάδα;
Έχει η πλειοψηφία των Ελλήνων προσωπικό γιατρό;
Ακόμα χειρότερα η κυβέρνηση συνιστά στους πάσχοντες με ήπια συμπτωματολογία να παραμένουν στο σπίτι, απομονωμένοι σε ένα δωμάτιο και αν επιδεινωθούν να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους.
Δεν γνωρίζει η κυβέρνηση ότι η πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών κατοικεί σε σπίτια των 50 έως 100 m2;
Πώς είναι δυνατό να απομονωθεί ένας τέτοιος ασθενής που είναι ιδιαίτερα μολυσματικός;
Κρίνουν προφανώς εξ ιδίων με τις σπιταρώνες άνω των 200m2 με τις βεράντες και τους κήπους. Ποια επιστημονική προσέγγιση και δεοντολογία επιτρέπει να γίνεται αυτή η σύσταση που απαιτεί από τους πολίτες να κάνουν οι ίδιοι το γιατρό και να αξιολογούν τη βαρύτητα ή όχι των συμπτωμάτων τους. (Να τη εδώ πάλι η ατομική ευθύνη). Η πρωτοφανής αυτή σύσταση της κυβέρνησης είναι απολύτως αβάσιμη ιατρικά και άκρως επικίνδυνη για τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και για τους οικείους του με το πιθανό ενδεχόμενο μόλυνσης τους.
Ως παιδίατρος εντατικολόγος που ανάλωσα όλο τον εργασιακό μου βίο στη μονάδα εντατικής θεραπείας Παίδων του Νοσοκομείου Αγ. Κυριακού, θεωρώ πως έχω το δικαίωμα αλλά και τη δυνατότητα να εκθέσω τις προαναφερόμενες κρίσεις –απόψεις, αλλά και να προτείνω ένα τρόπο οργάνωσης της παροχής της ιατρικής φροντίδας για τη πανδημία, στηριζόμενη σε 3 επίπεδα που είναι αναγκαία για την καλλίτερη αντιμετώπιση της.
Πρώτο επίπεδο: Η ανάπτυξη των δομών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Όλες οι κυβερνήσεις φρόντισαν στη κυριολεξία να τις διαλύσουν. Σήμερα όμως για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι απολύτως αναγκαίο να λειτουργήσουν για τους εξής λόγους.
Εκεί θα απευθύνονται και θα εξετάζονται αποκλειστικά και μόνο εκείνοι οι πολίτες με ύποπτη συμπτωματολογία. Με αυτό τον τρόπο επιτυχαίνονται 2 πράγματα πολύ σημαντικά
- Αποσυμφορίζονται τα δημόσια νοσοκομεία και προστατεύονται το υγειονομικό προσωπικό και οι νοσηλευόμενοι από πιθανή μόλυνση.
- Αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής γιατί θα έχει άμεση ιατρική φροντίδα και όχι να περιμένει στο σπίτι και να κάνει ο ίδιος το γιατρό.
Αυτή έπρεπε να είναι η πρώτη ενέργεια της κυβέρνησης, αντ’ αυτού το τελευταίο διάστημα αποσπά σε πολλές περιφέρειες, γιατρούς από κέντρα υγείας όπου αυτά υπάρχουν και τα αγροτικά ιατρεία για τα νοσοκομεία.
Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει στη δημιουργία του. Είναι εύκολο να γίνουν. Η στελέχωση τους απαιτεί πνευμονολόγους, παθολόγους, παιδίατρους και νοσηλεύτριες.
Δεύτερο επίπεδο: Άνοιγμα νοσοκομείων για την αποκλειστική νοσηλεία νοσούντων από το κορονοϊό. Στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις υπάρχουν αυτά τα νοσοκομεία και οι κλινικές είναι εκείνα τα οποία έκλεισε ο κ. Γεωργιάδης επί κυβέρνησης Σαμαρά. Τα νοσοκομεία αυτά έχουν τις υποδομές και τη δυνατότητα να λειτουργήσουν. Πρέπει όμως να γίνει η πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η νοσηλεία νοσούντων από το κορονοϊό μέσα στα νοσοκομεία και οι κίνδυνοι μετάδοσης του.
Τρίτο επίπεδο: είναι οι διαθέσιμες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας(ΜΕΘ).
Είναι το πλέον σημαντικό και κρίσιμο στοιχείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η εμπειρία της Ιταλίας και της Ισπανίας αυτό φωνάζει. Οι άνθρωποι εκεί πεθαίνουν αβοήθητοι γιατί δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ και οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν επιλογές.
Η χώρα από πλευράς κλινών ΜΕΘ βρίσκεται στη κυριολεξία σε τραγική κατάσταση. Έπρεπε να έχει 3500 κλίνες ΜΕΘ βάσει των προδιαγραφών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαθέτει μόνο 500 που λειτουργούν και οι οποίες είναι διαρκώς κατειλημμένες από ασθενείς, άλλες 100 οι οποίες εδώ και 10 χρόνια δεν λειτουργούν γιατί δεν προσλαμβάνεται προσωπικό και οι κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτών τις οποίες όχι μόνο δεν επιτάσσει η κυβέρνηση αλλά αύξησε τη μίσθωση από 800 σε 1600 ευρώ ημερησίως. Αν η κατάσταση στη χώρα μας ξεφύγει όπως στην Ιταλία τότε το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει πάνω από 2-3 μέρες. Μακάρι να μην συμβεί αυτό αλλά με τις ευχές και τα μακάρι δεν αντιμετωπίζονται τα σοβαρά προβλήματα. Πρέπει να επιταχθούν άμεσα οι κλίνες των ιδιωτικών ΜΕΘ και να αναπτυχθούν τουλάχιστον άλλες 500 πλήρως εξοπλισμένες και στελεχωμένες με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Η κυβέρνηση σχεδόν καθημερινά ανακοινώνει κάποιες δωρεές αναπνευστήρων. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι οι αναπνευστήρες δεν λειτουργούν από μόνοι τους, χρειάζονται εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στη εντατικολογία.
Οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι το πλέον κρίσιμο στοιχείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Όπως θα έχετε διαπιστώσει οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι αλλά και οι διάφοροι ειδικοί που παρελαύνουν από τα κανάλια αποφεύγουν συστηματικά να θίξουν και να συζητήσουν αυτό το θέμα το οποίο μετ’ επιτάσεως θέτει ως το μείζον πρόβλημα η ΟΕΝΓΕ.
Αν η κατάσταση ξεφύγει και πάρει διαστάσεις ανάλογες της Ιταλίας, Ισπανίας τότε η ευθύνη αποκλειστικά θα είναι της κυβέρνησης και όχι των πολιτών τους οποίους προσπαθούν να ενοχοποιήσουν με τη επίκληση της ατομικής ευθύνης.
Μένουμε στο σπίτι
Όμως μένουμε δυνατοί
Δεν μένουμε μουγγοί φοβισμένοι, υποταγμένοι
Προστατεύουμε την υγεία μας και τη υγεία των άλλων
Κρατάμε καθαρό το μυαλό μας και τη σκέψη μας για να μη πέσουμε στη παγίδα της παθητικής αναμονής και αποδοχής όλων των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που ήδη παίρνονται αλλά και αυτών που εξυφαίνονται για την επόμενη μέρα της πανδημίας.
Είναι η κατάλληλη ώρα να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε ποιο θέλουμε να είναι το μέλλον μας.
Θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε αυτή την απίστευτη αγριότητα του καπιταλισμού όπως τη βιώνουμε σήμερα και τα τελευταία 10 χρόνια ή θα πρέπει πλέον να αποφασίσουμε να αγωνιστούμε για μια διαφορετική κοινωνία όπου ο πλούτος που παράγεται θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν. Το δε κράτος θα έχει την υποχρέωση να παρέχει δωρεάν όλα τα κοινωνικά αγαθά της εργασίας, υγείας, παιδείας, πολιτισμού αθλητισμού.
Στο χέρι μας είναι!
Βασιλόπουλος Θάνος
Παιδίατρος Εντατικολόγος
Συνταξιούχος γιατρός του ΕΣΥ
Πρώην διευθυντής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παίδων
του Νοσοκομείου Αγλαΐας Κυριακού