“Θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια από παντού για να κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού. Επομένως, όπως πληρώνουν οι πολίτες, θα πρέπει να κληθούν να πληρώσουν και οι θεσμοί, αποδεχόμενοι λιγότερους πόρους”.
Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας), που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου μέσω τηλεδιάσκεψης και με θέμα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.
“Εξέφρασα την άποψη ότι δεν πρέπει να έχουμε συνδικαλιστική συμπεριφορά” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας, καθώς -όπως τόνισε “αντιμετωπίζουμε όχι μόνο ως χώρα, αλλά ως Ευρωπαϊκή Ενωση, ως ανθρωπότητα, πολύ μεγάλα προβλήματα, οικονομικά που προκύπτουν από την πανδημία”.
Ο Π. Νίκας παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι “το 2020 και το 2021 θα δοκιμαστεί δεινά στην Ελλάδα ο τουρισμός και ως εκ τούτου υπάρχει ενδεχόμενο ύφεσης κοντά στο 10%, κάτι που θα αποτελέσει φοβερή συνέπεια για την οικονομική κατάσταση όλων μας” για να σημειώσει με έμφαση:
“Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια από παντού για να κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού. Επομένως, όπως πληρώνουν οι πολίτες, θα πρέπει να κληθούν να πληρώσουν και οι θεσμοί, αποδεχόμενοι λιγότερους πόρους. Και, εν τέλει, θα πρέπει να επιδιώκουμε συνεννόηση και συμβιβασμό με την κυβέρνηση, η οποία δεν είναι αντίπαλός μας” κατέληξε ο περιφερειάρχης.
Στην ίδια συνεδρίαση, εξ άλλου, δεν υιοθετήθηκε πρόταση που διατυπώθηκε και αφορούσε την αποστολή αεροπλάνου στην Κίνα, προκειμένου να φέρει υγειονομικό υλικό στην Ελλάδα.
“Αντιτάχθηκα σε αυτό, δηλώνοντας ότι είδη όπως αντισηπτικά τζελ και μάσκες μπορούν να κατασκευαστούν και σε τοπικό επίπεδο και ανέφερα σχετικά παραδείγματα. Μπορούν οι δομές υγείας να δίνουν τις προδιαγραφές και να προχωρήσει σε τοπικό επίπεδο η κατασκευή των ειδών αυτών” τόνισε ο περιφερειάρχης.
Παρατήρησε παράλληλα ότι “συγκεντρώνονται είδη από επιχειρηματίες για τα νοσοκομεία – κέντρα αναφοράς, τα οποία πρέπει να υποστηριχθούν από τις Περιφέρειες. Αλλά πρέπει να υπάρξει συνεννόηση -και με την κυβέρνηση, με το υπουργείο Υγείας, που συγκεντρώνει το σχετικό υλικό”.
- Δείτε εδώ τη σχετική με τη σημερινή τηλεδιάσκεψη ανακοίνωση της ΕΝΠΕ