Κλινικά δεδομένα για το εμβόλιο COVID-19 (τεχνολογίας mRNA) της Moderna έδειξαν ότι ήταν σχεδόν 94,5% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου, σύμφωνα με μια ενδιάμεση ανάλυση που περιγράφεται σε δήλωση του Stéphane Bancel, διευθύνοντος συμβούλου της Moderna.
Τα νέα έρχονται μια εβδομάδα αφότου η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν ότι το εμβόλιο τους ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό.
Τα αποτελέσματα και για τα δύο εμβόλια προέρχονται από ενδιάμεσες αναλύσεις κλινικών μελετών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα εμβόλια προκάλεσαν το είδος της ανοσολογικής απόκρισης που προστατεύει τους ανθρώπους εάν εκτεθούν στον κοροναϊό.
Τόσο η Moderna όσο και η Pfizer χρησιμοποιούν την νέα τεχνολογία για να κάνουν τα εμβόλια τους. Βασίζονται σε ένα μόριο γνωστό ως mRNA ή messenger RNA. Αυτό το μόριο περιέχει γενετικές οδηγίες για την παραγωγή πρωτεϊνών μέσα στα κύτταρα.
Για το εμβόλιο, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα mRNA με την πληροφορία για την παραγωγή της πρωτεΐνης της “ακίδας” του κοροναϊού. Η πρωτεΐνη αυτή είναι το “κλειδί” του ιού που του επιτρέπει να μολύνει τα κύτταρα. Η πρωτεϊνη όμως που δημιουργείται λόγω εμβολίου, προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου να δημιουργήσει αντισώματα κατά του ιού, χωρίς να προκαλέσει μόλυνση, καθώς λείπει ο υπόλοιπος ιός.
Το ότι δύο εμβόλια αυτής της τεχνολογίας φαίνεται να λειτουργούν είναι αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι η τεχνολογία είναι νέα και δεν έχει υπάρξει εμβόλιο mRNA εγκεκριμένο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration) των ΗΠΑ μέχρι σήμερα.
Τα εμβόλια διαφέρουν όμως στις απαιτήσεις αποθήκευσής τους. Η Moderna λέει ότι το εμβόλιο της μπορεί να μεταφέρεται σε θερμοκρασία μείον 20 βαθμών Κελσίου και να μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια σε καταψύκτες σε περίπου 25 βαθμούς Φαρενάιτ (μείον 4 βαθμοί Κελσίου), μια θερμοκρασία που επιτυγχάνεται εύκολα από ένα ψυγείο οικιακού ψυγείου. Το εμβόλιο της Pfizer απαιτούσε μεταφορά και αποθήκευση σε εξειδικευμένους υπερψυχρούς καταψύκτες με δυνατότητα ψύξης κάτω από μείον 94 βαθμούς Φαρενάιτ (μείον 70 βαθμοί Κελσίου). Η Moderna αναφέρει επίσης ότι το εμβόλιό της παραμένει ισχυρό για έως και 30 ημέρες σε κανονικές ψυκτικές θερμοκρασίες (έναντι 5 ημερών της Pfizer), γεγονός που διευκολύνει τη μεταφορά και διανομή του.
Οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν στο εμβόλιο της Moderna, περιλάμβαναν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση και πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις. Η Επιτροπή Ασφάλειας & Παρακολούθησης Δεδομένων, δεν εντόπισε «σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια των χρηστών».
Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα Operation Warp Speed για την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων COVID-19 ανέθεσε στη Moderna συμβόλαιο 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων τον Αύγουστο για την παραγωγή και παράδοση 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, αρκετών για 50 εκατομμύρια ανθρώπους (2 δόσεις ανά άτομο). Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί την επιλογή να αγοράσει άλλα 400 εκατομμύρια δόσεις.
Η Moderna δήλωσε τη Δευτέρα ότι προβλέπεται να αποστείλει περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2020. Το επόμενο έτος, η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει να διανείμει 500 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις παγκοσμίως.
Η έρευνα και η ανάπτυξη του εμβολίου Moderna χρηματοδοτήθηκε με 955 εκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης από την Biomedical Advanced Research and Development Authority.
Η Moderna έχει επίσης αναπτύξει αυτό το εμβόλιο μαζί με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, το οποίο τον Ιούλιο δήλωσε ότι αναμένει να δαπανήσει περίπου 410 εκατομμύρια δολάρια για την προσπάθεια.
Υ.Γ. : Τόσο οι μελέτες και οι ανακοινώσεις της Pfizer/BioNTech, όσο και της Moderna, απομένει να αξιολογηθούν από ειδικούς επιδημιολόγους και να εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και άλλων Κρατών. Γεγονός είναι ότι οι ανακοινώσεις δείχνουν να έγιναν:
- βιαστικά, ώστε να ανταποκριθούν στις “παραινέσεις” του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, για εμφάνιση αποτελεσμάτων εντός του 2020, όπως είχε υποσχεθεί
- από εκπροσώπους του μάνατζμεντ και των δημοσίων σχέσεων των εταιρειών, ενώ δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί τα έγγραφα των μελετών και οι απόψεις των ερευνητών τους
- πριν γίνουν ευρύτερα γνωστά τα όποια μειονεκτήματα των εμβολίων αυτής της τεχνολογίας (mRNA), κυρίως εμπορικά π.χ. η διατήρηση σε βαθειά κατάψυξη, ώστε να επωφεληθούν από τις αρχικές αντιδράσεις στις χρηματιστηριακές αξίες των μετοχών τους (ήδη έγινε γνωστή η πώληση μεγάλων πακέτων μετοχών από διευθυντικά τους στελέχη, μετά την ανακοίνωση και αρχική άνοδο των μετοχών)
- πριν ανακοινωθούν ανταγωνιστικά εμβόλια συμβατικών τεχνολογιών, που διακινούνται και συντηρούνται σε συνήθη φαρμακευτικά και οικιακά ψυγεία, όπως α) εμβόλιο που βασίζεται απ’ ευθείας σε πρωτεϊνες και β) σε εμβόλια με αδρανοποιημένα στελέχη του ιού
Μάλλον είναι φρόνιμο να αναμένουμε να ανακοινωθούν και να εγκριθεί η κυκλοφορία όλων των εμβολίων, τηρώντας τις συνήθεις προφυλάξεις (μάσκα, αποστάσεις ασφαλείας, πλύσιμο χεριών κλπ), έως ότου ισορροπήσει η αγορά και γίνουν γνωστά τα φαρμακευτικά χαρακτηριστικά και οι τιμές τους.
Κωνσταντίνος Α. Μαρκάκης
Ηλεκ/γος-Μηχ/γος Μηχανικός