Κινητικότητα παρατηρείται στην Καλαμάτα το τελευταίο διάστημαα με αφορμή το έργο ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, πλην όμως στο νοτιοανατολικό τμήμα του μητροπολιτικού ναού υπάρχουν αρχαία ευρήματα των Φαρών, η ανάδειξη των οποίων αποτελεί πάνδημο αίτημα.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι επικεφαλής των μειοψηφιών τάχθηκαν με τοποθετήσεις τους υπέρ του να συζητηθεί το θέμα της ανάδειξης των αρχαίων των Φαρών, που βρίσκονται κάτω από την πλατεία Υπαπαντής, ως τακτικό θέμα στην Ημερήσια Διάταξη. Κατατέθηκε ψήφισμα από τον Μανώλη Μάκαρη και τον Μιχάλη Αντωνόπουλο, επικεφαλής των παρατάξεων “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες” και “Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών” αντίστοιχα, το οποίο όμως δεν πέρασε, κυρίως διότι απουσίαζαν πολλοί εκ των συμβούλων των μειοψηφιών, σε αντίθεση με την παράταξη του Δημάρχου και τους συνεργαζόμενους με αυτη συνδυασμούς, σε σημείο που ψήφισαν με κινητό τηλέφωνο κατά την τηλεδιάσκεψη, ακόμα και από εκκλησία! Επίσης, στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου κατατέθηκε το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας, που δεν εμφανίστηκε πουθενά, γεγονός που ανάγκασε τον Πρόεδρό της Παναγιώτης Ι. Λύρας, να καταγγείλει τον Πρόεδρο του Σώματος Δημ. Πολίτη.
Κατατέθηκε στον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους ψήφισμα απο τη διαδικτυακή ομάδα “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής” -μιας πρωτοβουλίας πολιτών της Καλαμάτας, με μεγάλη αποδοχή που διεκδικεί την διάσωση των αρχαιοτήτων- αλλά και γι’ αυτό, ουδείς λόγος…
Ωστόσο, επειδή τα ψηφίσματα που κατατίθενται στα δημοτικά συμβούλια, έχουν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, οφείλουν οι μειοψηφίες να βρουν άλλο τρόπο προκειμένου να βοηθήσουν να γίνει πράξη το καθολικό αίτημα των Καλαματιανών. Να ζητήσουν 14 τουλάχιστον σύμβουλοι να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης. Αλλά και αυτό δεν αρκεί. Θα χρειαστεί, πέρα από τις προσωπικότητες που έχουν ταχθεί υπέρ της ανάδειξης των αρχαίων, να πάρει το σώμα απόφαση (κατά πλειοψηφία) που θα δεσμεύει τον Δήμο και θα αναγκάζει την πολιτική ηγεσία της χώρας να αλλάξει στάση. Είναι άλλο να πλειοψηφήσει μια πρόταση ψηφίσματος και άλλο να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν αμφισβητούμε την καλή πρόθεση της κατάθεσης ψηφισμάτων, ζητούμενο όμως είναι η όποια κίνηση να φέρνει και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έτσι λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με τον κανονισμό. Και η μειοψηφία, αριθμητικά, είναι πλειοψηφία συγκριτικά με την παράταξη του Δημάρχου και τις συνεργαζόμενες με αυτόν παρατάξεις. Είναι κάτι που οφείλουμε να υπενθυμίσουμε.
Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να πάρουν μια απόφαση ιστορική για την Καλαμάτα, να ταχθούν στο πλάι των δημοτών που ζητούν την ανάδειξη των αρχαίων, να συναισθανθούν το βάρος της ευθύνης και να σταθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Βέβαια τα πράγματα μπορούσαν να γίνουν και αλλιώς. Να είχε γίνει εκείνο που σημείωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος: “Θα ήταν βέβαια ευχής έργον η κινητικότητα αυτή να είχε εμφανισθεί ήδη το 2018, όταν εγκρίθηκε η μελέτη της ανάπλασης της Πλατείας της Υπαπαντής και έγιναν ευρύτερα γνωστή η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) το 2011 για την τύχη των αρχαίων”.
Για την ιστορία, ας καταγράψουμε πώς κατέληξε η ψηφοφορία και ποιες ήταν οι καθοριστικές για την απόρριψη του ψηφίσματος απουσίες (σκόπιμες και μη):
Κατά: Πολίτης Δ., Αγγελης Αν., Αθανασόπουλος Κ., Αλειφέρη Ελένη, Βασιλόπουλος Παν., Γκλεγκλέ Ελένη, Δούβας Ι., Δούβας Παντ., Ζαφειρόπουλος Ι., Κλάδης Π., Κουκούτσης Δ., Μαρινάκης Σαρ., Μαστραγγελόπουλος Δημ, Μπάκας Ι., Μπαρούνη Μαρία, Μπασακίδης Ν., Σκοπετέας Αν., Φάβας Γ.
Υπέρ: Αναστασόπουλος Χρ., Αντωνόπουλος Μιχ., Κοσμόπουλος Β., Κουζή Τ., Μάκαρης Μ., Νιάρχος Αν., Οικονομάκος Δημ., Σωφρονάς Γεωργ., Τζαμουρσνης Βασ., Τσαπόγας Κων., Φαββατάς Δημ.
Λευκό: Οικονομάκου Μαρία.
Απόντες/ούσες: Αγγελή Μαρία, Κανάκης Β., Καραγιάννης Α., Λαζαρίδης Γ., Λιάππας Λ., Μαλαπάνη Μαρία, Μπάκας Δημ., Μπεχράκης Σταμάτης, Σταματόπουλος Ευστ., Χειλάς Παν., Χριστόπουλος Ι.
Μαργαρίτα Πουλόπούλου