Η διαδικτυακή παρουσίαση της πρωτοβουλίας “Μοριάς ’21”, που αναπτύσσουν το “Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. -με την συμμετοχή πάνω από 70 ιδρυμάτων, φορέων και εταιριών- και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 17 Μαΐου 2021.
Η πρωτοβουλία, πραγματοποιείται με στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Καλαμάτας Πύλου – Νέστορος, Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, και Τριφυλίας, σε συνεργασία με την “Πρωτοβουλία 1821 – 2021”.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, απευθύνεται ανοιχτό κάλεσμα στους απανταχού Έλληνες “ν’ ανταμώσουν φέτος στην Πελοπόννησο, τον τόπο όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία”. Tην επιστημονική τεκμηρίωση του προγράμματος έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με τον συντονισμό του Καθηγητή Νικόλαου Ζαχαριά και την εποπτεία σε θέματα τεκμηρίωσης του ομότιμου Καθηγητή Θάνου Βερέμη και του Καθηγητή Θανάση Χρήστου.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνιστά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού που, μέσα από 21 ειδικά σχεδιασμένες θεματικές διαδρομές,ταξιδεύοντας σε 8 εμβληματικές πόλεις και συνολικά 11 προορισμούς του Μοριά, παρουσιάζονται τα γεγονότα της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, ανακαλύπτοντας την ιστορία του τόπου και τον ρόλο της κάθε πόλης στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία.
Με κεντρικό μήνυμα “Κι εγώ στο Μοριά”, το πρόγραμμα αποκαλύπτει στον επισκέπτη της Πελοποννήσου την οργανική σχέση του τόπου με την Επανάσταση του 1821, μέσα από θεματικές διαδρομές σε εμβληματικές πόλεις, χωριά και καστροπολιτείες, πυργόσπιτα και ταμπούρια, ιστορικές μονές και λημέρια αγωνιστών, πεδία κρίσιμων μαχών και πολιτικών αποφάσεων στην Ανατολική και Δυτική Μάνη, στην Καλαμάτα, στην Κόρινθο, στη Μονεμβασιά, στο Ναύπλιο, στην Πύλο και στην Τρίπολη, περιοχές που επιλέχθηκαν βάσει της έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλες γραπτές πηγές πλαισιώνουν ιστορικά αυτές τις διαδρομές, που θα έχουν διάρκεια τριών, πέντε ή επτά ημερών. Παράλληλες δράσεις θα υλοποιούνται επίσης στους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας και Τριφυλίας.
Κάνοντας τη μνήμη προορισμό και τον προορισμό εμπειρία, το συναρπαστικό ταξίδι θα συμπληρωθεί από μια σειρά δράσεων με επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, την Γαστρονομία και τη Φύση.
Οι διαδρομές είναι τριήμερες, πενθήμερες ή επταήμερες και προβάλλουν τα γνωστά και άγνωστα μνημεία κάθε πόλης, ενώ εμπλουτίζονται με 4 άξονες δράσεων που έχουν ως επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, την Γαστρονομία και τη Φύση.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στον χαιρετισμό του, κατά την διαδικτυακή παρουσίαση της πρωτοβουλίας “Μοριάς ’21” ανέφερε: «Η καρδιά της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, χτύπησε στην Πελοπόννησο. Ως Περιφέρεια, για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, υλοποιούμε δράσεις με κύριο χαρακτηριστικό την ποιότητα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τις επόμενες γενιές, γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε με το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου και τη ΤΕΜΕΣ Α.Ε., που έχουν σπουδαία πολιτιστική δράση και προσφορά, στη Μεσσηνία και ολόκληρη την Πελοπόννησο».
O Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος στο πλαίσιο της παρουσίασης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ως Δήμαρχος Καλαμάτας είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για πάρα πολλούς ιστορικούς λόγους. Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι η Καλαμάτα ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον Οθωμανικό ζυγό. Και αυτό δεν επιτεύχθηκε τυχαία, καθώς ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμού, οργάνωσης και συντονισμού των τότε Ελληνικών στρατευμάτων. Από εδώ, από την Καλαμάτα στάλθηκε στην Ευρώπη το πρώτο πολιτικό και συνάμα διπλωματικό έγγραφο των επαναστατημένων Ελλήνων, η Προειδοποίηση εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς».
Τη σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση, που παρουσίασε η Αλεξάνδρα Τηλιγάδα – Δαϋίδ, χαιρέτισαν επίσης η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου, ο σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα και συντονιστής της “Πρωτοβουλίας 1821 – 2021 Ιωάννης Μάνος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής, ενώ σύντομο μήνυμα απηύθυναν οι δήμαρχο Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, Πύλου – Νέστορος Τάκης Καρβέλας, Ανατολικής Μάνης Παναγιώτης Ανδρεάκος, Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης, Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, Τρίπολης Κωνσταντίνος Τζιούμης, ενώ μεταξύ άλλων για το πρόγραμμα μίλησε και η μαθήτρια του 4ου Λυκείου Καλαμάτας Γεωργία Κουκή.