Μνημόσυνο για τους Ελλαδίτες και τους Κυπρίους, που έπεσαν κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, αλλά και τελετή στην οποία αναπέμφθηκε δέηση για τους αγνοούμενους διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, τελέστηκαν την Κυριακή (19 Ιουλίου 2015),
Στις 10 το πρωί, τελέστηκε το μνημόσυνο στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού. Στις 10.30 το πρωί, στο Ηρώον Ελλήνων και Κυπρίων Αγνοουμένων, το οποίο βρίσκεται εμπρός από το Διοικητήριο (ανατολικά) ακολούθησε τελετή απόδοσης τιμής σε όσους αγωνίσθηκαν στην Κύπρο κατά των στρατευμάτων του «Αττίλα» και ιδιαιτέρως προς τους αγνοουμένους, αναγνώσθηκε ειδική ευχή υπέρ των αγνοουμένων από Κληρικό.
Στη συνέχεια, μίλησε ο δρ. Μάριος Αθανασόπουλος, ιστορικός, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι Μεσσήνιοι είχαμε την τιμή να λάβουμε μέρος στην υπεράσπιση των εσχατιών του Ελληνισμού με δεκάδες μαχητές, πάνω από 80 παλληκάρια, που αγωνίστηκαν μέχρις εσχάτων και ορισμένοι απ’ αυτούς έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα για την πατρίδα, ενώ άλλοι περιλαμβάνονται στους καταλόγους των αγνοουμένων, στους καταλόγους της αιώνιας καταισχύνης των απογόνων του Αττίλα».
Ο κ. Αθανασόπουλος προσέθεσε τα εξής: «Σε αυτή τη δύσκολη θέση, στην οποία έχουμε φτάσει, οφείλουμε στους εαυτούς μας και στον Ελληνισμό, να μην αμελήσουμε το πατριωτικό μας καθήκον: η πολιτική μας ηγεσία, έχει χρέος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και, παραμερίζοντας τις όποιες – θεμιτές – διαφορές, να προχωρήσει ενωμένη στον κοινό στόχο. Η θρησκευτική μας ηγεσία έχει κι αυτή καθήκον να εμπνεύσει και πάλι το λαό, να σταθεί δίπλα στο βασανισμένο συνάνθρωπο, να ενισχύσει τον πεινασμένο, να παρηγορήσει τον απελπισμένο. Εμείς οι δάσκαλοι, είμαστε υποχρεωμένοι να διδάξουμε πρώτα με το δικό μας προσωπικό παράδειγμα, το ήθος και την αγάπη στα γράμματα. Αλλά κι ο καθένας απ’ το δικό του χώρο, έχει το δικό του πατριωτικό καθήκον, που μόνο αυτός γνωρίζει και θα πρέπει να μην αμελεί.
Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά με αισιοδοξία. Μόνο έτσι δε θα θρηνήσουμε άλλες χαμένες πατρίδες, άλλες τραγωδίες, όπως αυτή της Κύπρου. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην Ιστορία».
Μήνυμα του Δημάρχου Αγλαντζιάς Κύπρου
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας διάβασε μήνυμα του Κώστα Κόρτα, Δημάρχου Αγλαντζιάς Κύπρου, πόλης που είναι αδελφοποιημένη με την Καλαμάτα. Ο κ. Κόρτας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «ανάμεσα σ’ αυτούς που έπεσαν ηρωικά στη γη της Κύπρου είναι και οι Ελλαδίτες αδελφοί μας. Στην πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας δεν φοβήθηκαν τον Αττίλα. Υπερασπίστηκαν την ελευθερία μας κι αγωνίστηκαν μέχρι τέλους για να την προασπιστούν. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και τρεις λεβέντες ήρωες από την Καλαμάτα: ο Παύλος Κουρούπης, ο Νικόλαος Κατούντας και ο Θεόδωρος Μασούρας. Ήρωες τους οποίους ο Δήμος μας τίμησε, δίνοντας το όνομά τους στους δρόμους της πόλης μας». Και ο κ. Κόρτας προσέθεσε ότι: «41 χρόνια μετά το μαύρο Ιούλη του 1974, Κύπρος και Ελλάδα καλούνται να διαχειριστούν τις δυσκολίες και αντιξοότητες της οικονομικής κρίσης. Είναι ένας καθημερινός αγώνας επιβίωσης και αντοχής. Δεν πρέπει να τα παρατήσουμε. Καλούμαστε ενωμένοι να μη χάσουμε την ελπίδα μας! Μόνο έτσι θα πετύχει ο Ελληνισμός».
Ακολούθησε η εκφώνηση των ονομάτων των Καλαματιανών αγνοουμένων, η κατάθεση στεφάνων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ηρώων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στην εκδήλωση στο Ηρώον τιμές απέδωσε άγημα του 9ου Συντάγματος Πεζικού, ενώ τη μουσική κάλυψη παρέσχε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.