«Στο ρημαγμένο τούτο τόπο όποιος προσφέρει λιθαράκι στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται υγεία και πρόληψη, είναι καλοδεχούμενος, αρκεί να σέβεται τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας, ακόμα και αν συνετέλεσε ή συντελεί στη σημερινή κατάντια της Δημόσιας Υγείας». Αυτά αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχ. Μιχαήλ, απαντώντας στις αντιδράσεις και τις επικρίσεις γιατί ο Σύλλογος έθεσε υπό την αιγίδα του την πρωτοβουλία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, “Ν.Δ.” για επιστημονική διημερίδα, με εξετάσεις γυναικών για τον καρκίνο του μαστού που τελικά αναβλήθηκε.
Εξηγεί δε πως «ανεπιφύλακτα, ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας έδωσε την αιγίδα του για την επιστημονική αυτή εκδήλωση. Σημειωτέον, δε μας ζητήθηκε, ούτε δόθηκε ποτέ αιγίδα για τις κλινικές εξετάσεις που συνοδεύουν την εκδήλωση μαζί με όλα τα υπόλοιπα (τηλέφωνα Νέας Δημοκρατίας, συλλογή στοιχείων εξεταζομένων κ.λπ.)».
Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχ. Μιχαήλ, αναφέρει τα εξής:
«Μετά τις ανακοινώσεις στον Τύπο της μειοψηφίας του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, καθώς και την ανακοίνωση της Επιτροπής Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, θεωρώ ότι θα πρέπει να τοποθετηθώ δημόσια δια του Τύπου για την αποκατάσταση της αλήθειας και την πλήρη διευκρίνιση των γεγονότων σε σχέση με την εκδήλωση που οργανώνεται με πρωτοβουλία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας.
Την 15/6/2014 ζητήθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας η αιγίδα για εκδήλωση στην πόλη μας με θέμα “Νικητές στη μάχη στήθος με στήθος”, με τον κατάλογο συμμετεχόντων που ακολουθεί, μετά από πρωτοβουλία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας: Γεώργιος Κ. Ζωγράφος, Καθηγητής Χειρουργικής – Αν. Πρύτανης Παν/ου Αθηνών, Ευάγγελος Μαρίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Βασιλική Οικονόμου, Κυτταρολόγος – Επιμελήτρια Α΄ Γ.Ν.Α “Ιπποκράτειο”, Μαρία Φώτου, Κυτταρολόγος – Επιμελήτρια Α΄ Γ.Ν.Α “Ιπποκράτειο”, Σπυρίδων Καββαδίας, Συντονιστής Διευθυντής Ακτινολογικού Τμήματος, Γ.Ν.Α “Ιπποκράτειο”, Γεωργία Καφίρη, Συντονίστρια Διευθύντρια Παθολογοανατομικού Τμήματος Γ.Ν.Α “Ιπποκράτειο”, Δήμητρα Κουλοχέρη, Ακτινοδιαγνώστρια – Επιμελήτρια Α΄ Γ.Ν.Α “Ιπποκράτειο”, Μαρία Λυμπέρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Φλώρα Ζαγουρή, Ογκολόγος -Υπότροφος Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Φλέσσας, Χειρουργός, Άγγελος Χρονάς, Ειδικευόμενος Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής Γ.Ν.Α “Ιπποκράτειο”, Γεώργιος Σκούντζος, Ακτινοδιαγνώστης Γ.Ν.Α “Ιπποκράτειο”.
Απλή ανάγνωση των ονομάτων του καταλόγου, του τίτλου και της ειδικότητος των ομιλητών πείθει και τον πιο επιφυλακτικό για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο της διοργάνωσης. Ανεπιφύλακτα, λοιπόν, ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας έδωσε την αιγίδα του για την επιστημονική αυτή εκδήλωση. Σημειωτέον, δε μας ζητήθηκε, ούτε δόθηκε ποτέ αιγίδα για τις κλινικές εξετάσεις που συνοδεύουν την εκδήλωση μαζί με όλα τα υπόλοιπα (τηλέφωνα Νέας Δημοκρατίας, συλλογή στοιχείων εξεταζομένων κ.λπ.).
Στη ραδιοφωνική εκπομπή είπα ακριβώς αυτό (προφανώς κανείς από αυτούς που σχολιάζουν δεν άκουγε, αλλά πίστεψε ό,τι του μεταφέρθηκε και λυπάμαι, κυρίως, για τη μειοψηφία και την ανακοίνωσή της, αλλά ευτυχώς και δυστυχώς υπάρχουν τα ηχογραφημένα πρακτικά). Η απόφαση της πλειοψηφίας συμπληρώθηκε με τη φράση “όσον αφορά ιατρικές πράξεις που τυχόν συνοδεύουν την εκδήλωση ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας θεωρεί ότι συνάδελφοι επιστήμονες διεθνούς κύρους και εμβέλειας είναι αυτονόητο ότι θα τηρήσουν τη δεοντολογία που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις”.
Θεωρώ ότι ο θόρυβος που προκλήθηκε είχε πολιτικά και όχι ιατρικά κίνητρα και ελπίζω ότι δε θα αποτρέψει το κοινό και κυρίως τις γυναίκες από το να ενημερωθούν για τη μάστιγα του καρκίνου του μαστού, που είναι από τις λίγες μορφές καρκίνου που μπορεί να θεραπευθεί κάποια, αρκεί να διαγνωσθεί έγκαιρα. Καταλήγω με την πρώτη παράγραφο της ανακοίνωσης της Επιτροπής Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας. Στο ρημαγμένο τούτο τόπο όποιος προσφέρει λιθαράκι στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται υγεία και πρόληψη (Κοινωνικό Ιατρείο, Δημοτικό Ιατρείο, Δημοτικό Φαρμακείο, ΣΚΑΪ, Επιτροπή Υγείας ΣΥΡΙΖΑ 10/6/2015- ΝΟΔΕ, κ.λ.π.), είναι καλοδεχούμενος, αρκεί να σέβεται τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας, ακόμα και αν συνετέλεσε ή συντελεί στη σημερινή κατάντια της Δημόσιας Υγείας, όπως τη βιώνω 35 χρόνια που την υπηρετώ».