Ήταν αρχές Απρίλη του 2006, όντας 27 χρόνια δημοσιογράφος (21 χρόνια στην ΕΡΑ Καλαμάτας, στη θέση του αρχισυντάκτη τα τελευταία 15 τουλάχιστον), όταν κάποιο μεσημέρι, μετά τις 2:00, δέχτηκα στο σπίτι μου ένα τηλεφώνημα. Ήταν ο διευθυντής των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ, ο Ντίνος Ροδόπουλος, με τον οποίον μιλούσα για πρώτη φορά. Χωρίς περιστροφές, με ρώτησε αν επιθυμώ να αναλάβω τη διεύθυνση του σταθμού, της ΕΡΑ Καλαμάτας, θέση που λίγο καιρό πριν είχε “χειρέψει”, καθώς ο “φερτός”, τον οποίον φύτεψαν στο σταθμό ως προϊστάμενο, είχε αποχωρήσει. Είναι αλήθεια ότι το τηλεφώνημα με ξάφνιασε και ως προς την ταυτότητα του καλούντα και ως προς την πρόταση, αν και ήταν η τρίτη για ανάληψη της διεύθυνσης κατά την εργασιακή μου θητεία στην ΕΡΑ Καλαμάτας, έχοντας απορρίψει τις δύο προηγούμενες. Αμέσως αποκρίθηκα στον διευθυντή των Περιφερειακών Σταθμών ότι η επιλογή του αυτή ίσως να του… προκαλέσει πρόβλημα από… κάποιους, για το γεγονός, όπως του εξήγησα, ότι δεν ήμουν φίλα προσκείμενος προς το κυβερνών κόμμα της “Νέας Δημοκρατίας”. Τότε αυτός με ρώτησε αν με την απάντησή μου εννοώ πως δεν είμαι αντικειμενικός στη δουλειά μου. Του απάντησα κάθε άλλο και πώς αυτό το γνωρίζουν τουλάχιστον οι βουλευτές όλων των κομμάτων της Μεσσηνίας, τους οποίους όπως μου αποκάλυψε μεταγενέστερα, όταν γνωριστήκαμε, ως κοινοβουλευτικός συντάκτης της “Απογευματινής” είχε την ευκαιρία και ρώτησε για μένα, παίρνοντας τις πληροφορίες που ήθελε. Εν τέλει, αποδέχτηκα την πρόταση και είχα μαζί του μια άριστη συνεργασία, αντιμετωπίζοντας με ως συνάδελφο και ποτέ ως υφιστάμενο.
Για τη συνεργασία μαζί του θυμάμαι κάτι ακόμα: όταν ζήτησα από τον κ. Ροδόπουλο για το ραδιόφωνο έναν δημοσιογράφο με σύμβαση και του πρότεινα έναν άνεργο εκείνη την περίοδο (Στ. Μ.), μετά από τρεις μέρες συνεργασίας μαζί του, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως τον εξέθεσα επειδή αυτόν που πήραμε “είναι αριστερών πεποιθήσεων” και πως υπάρχει πρόβλημα. Αντέτεινα πως ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος πράγματι δεν είναι της Ν.Δ. αλλά εργάζεται στην δεξιά εφημερίδα “Σημαία” καλύπτοντας και το πολιτικό ρεπορτάζ και ότι ουδέποτε έχει δώσει δικαίωμα. Στην κουβέντα μας μου είπε ποια θα έλθει να εργαστεί κι εγώ δεν έπεσα έξω στο όνομα του παρεμβαίνοντα βουλευτή, ο οποίος κατέχει και σήμερα θέση στα έδρανα του Κοινοβουλίου. Αντιλήφθηκε στην κουβέντα μας ο κ. Ροδόπουλος ότι δεν τον εξέθεσα και πως η “λάσπη” για τον νεοπροσληφθέντα συμβασιούχο συνάδελφο ήταν προκειμένου να εκδιωχθεί και να έρθει στη θέση του, όπως και έγινε, η συνάδελφος που τελικά εργάστηκε για κάποιο διάστημα στην ΕΡΑ Καλαμάτας.
Μα γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά θα μου πείτε. Αφορμή είναι το γεγονός, το οποίο η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ), περιγράφει ως «ένα πογκρόμ εναντίον συναδέλφων που είχαν κριθεί διαχρονικά ως άξιοι και ικανοί προϊστάμενοι των αντίστοιχων περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ» και «στη θέση τους και με διαδικασίες φυσικά του τύπου “απ’ ευθείας ανάθεση” (είπαμε καθ’ ομοίωσιν του επιτελικού κράτους) τοποθετήθηκαν με κριτήριο τις γνωστές “αξιοκρατικές” προδιαγραφές που εφαρμόζονται ήδη, 16 νέοι προϊστάμενοι, εκ των οποίων οι 8 από την “ελεύθερη αγορά” των… αρίστων και άλλοι 8 από την “εσωτερική” προσφορά των… προθύμων».
Με άλλα λόγια έχει να κάνει με τις αλλαγές προϊσταμένων στους 16 από τους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΤ, από τους οποίους οι 8, όπως και στην ΕΡΑ Καλαμάτας, δεν θα είναι από το υπάρχον προσωπικό της, καθώς δεν έχουν το ένα και μοναδικό προσόν: Δεν έχουν μικρή ή μεγάλη σχέση με τη “Νέα Δημοκρατία”. Και προφανώς, έτσι ακριβώς θα είναι τα πράγματα και ως προς αυτόν, ή αυτήν που θα βάλουν προϊστάμενο/η στην ΕΡΑ Καλαμάτας. Κάποιον/α εκτός του προσωπικού της, αν και είναι αρκετοί οι δημοσιογράφοι που μπορούν να ανταποκριθούν άριστα στο έργο του προϊσταμένου του σταθμού, όπως και οι υπάλληλοι άλλων ειδικοτήτων, που επίσης πληρούν τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα. Τους λείπει όμως ένα, δεν έχουν, όπως προαναφέραμε, σχέση με τη “Νέα Δημοκρατία”. Ε, κάποιον… πρόθυμο θα βρούν.
Να λοιπόν, πως ένα μέσον ενημέρωσης γίνεται αναξιόπιστο, όταν ο προϊστάμενος πρέπει να είναι επιλογή του κόμματος και όχι κάποιος από το σταθμό που να καλύπτει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
Να πως η “Νέα Δημοκρατία” αν και στο παρελθόν είχε μια κάποια ελαστικότητα και ελευθερία έκφρασης στα περιφερειακά ραδιόφωνα της ΕΡΤ, τώρα τα… δένει με κομματικές χειροπέδες.
Ως προς την Καλαμάτα, εσείς από τη “Νέα Δημοκρατία”, να τον χαίρεστε, εκείνον, ή εκείνη, που θα… φυτέψετε ως προϊστάμενο/η στον περιφερειακό σταθμό της Ελληνικής Ραδιοφωνίας(!) και που πιθανόν δεν θα γνωρίζει κατά πού πέφτουν οι εγκαταστάσεις του. Για να μη χάσει το δρόμο, αν είναι ντόπιος, ή ντόπια, τον/ην πληροφορώ πως από το 1994 στεγάζεται στο Ανατολικό Κέντρο, στο παλιό στρατόπεδο Καλαμάτας.
Για να μη χαθούν το σημειώνω;
Γιώργος Ξιάρχος
Υ.Γ. Οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι έκαναν μιά δημοσιογράφο προϊστάμενη σε περιφερειακό σταθμό, ως αντάλλαγμα να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει μέλος της Ν.Δ. Σε πληροφορίες αναφέρομαι...