Κινητοποίηση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2023, οι αγρότες της Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, διεκδικώντας την επίλυση των αιτημάτων τους.
Η διαμαρτυρία έγινε μετά από απόφαση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, και του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, με την οποία συμπαρατάχθηκαν τα διοικητικά συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, σε συνεχεία της κοινής παράστασης διαμαρτυρίας στις 9 και 10 / 2 2023 στην είσοδο των Φιλιατρών.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης των αγροτών, έγιναν προσυγκεντρώσεις στο Σουληνάρι στις 9 το πρωί, στην Καζάρμα στις 10 το πρωί και μία ώρα αργότερα στη Μεσσήνη, απ’ όπου ήταν και ο τελευταίος σταθμός, απ’ όπου ξεκίνησε η μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας προς την Καλαμάτα.
Οι αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα μπήκαν από την αρχή (πεζόδρομο) της οδού Αριστομένους, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και κατευθύνθηκαν προς την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου έγιναν δηλώσεις από εκπροσώπους τους στα τοπικά ΜΜΕ.
Στη συνέχεια μετέβησαν σtα γραφεία της ΔΕΗ, στην οδό Αρτέμιδος, όπου παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Οι αγρότες διεκδικούν:
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους (πχ κορινθιακή σταφίδα).
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
Δακοκτονία:
- Να γίνει άμεσα καταγραφεί της ζημιάς από τον δάκο και άλλες ασθένειες, να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
- Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του και για τη συμβατική και για τη βιολογική καλλιέργεια. Να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.
- Άμεση στελέχωση όλων των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των ασθενειών, παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. Άμεση και επίσημη ενημέρωση των αγροτών, από το Κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με κρατική ευθύνη να αντιμετωπιστεί το γλοιοσπόριο.
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ – ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΟΝΔΡΙΝΟΥ
Σε ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, και του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού αναφέρονται τα εξής:
«Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους μας που κατεβήκαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στην μεγάλη κινητοποίηση στην Καλαμάτα. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και την ΔΕΗ που προχωρεί σε διακοπές αγροτικών ρευμάτων, τώρα μάλιστα που ο πάγος κάνει αναγκαίο το πότισμα, «αρμόδιοι» να τα κόψουν υπάρχουν «αρμόδιοι» να μας απαντήσουν και να αναλάβουν ευθύνες δεν βρίσκονται. Δεν μας συγκινούν τα κροκοδείλια δάκρυα παραμονές εκλογών από διάφορους «μεσσίες» που έτρεξαν να φωτογραφηθούν ανάμεσα στα τρακτέρ μας στην πλατεία. Διαχρονικά η πολιτική όλων των κυβερνήσεων έχουν οδηγήσει την αγροτιά σε αδιέξοδο. Δεν υπάρχει πλέον άλλη επιλογή από τον οργανωμένο αγώνα μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους για να διεκδικηθούν λύσεις στα προβλήματα.
Η συμμετοχή έδειξε την αποφασιστικότητα των αγροτών να αγωνιστούν για τα μεγάλα προβλήματα και την επιβίωση τους. Διεκδικούμε την επιβίωση μας ώστε να υπάρχουμε αύριο στα χωράφια μας με τα δίκαια αιτήματα μας, συνεχίζουμε μέχρι να γίνουν δεκτά, με κάθε μορφή. Περιμένουμε την αυριανή συνάντηση της ΠΕΜ με τα συναρμόδια υπουργεία για να συντονίσουμε πανελλαδικά τις επόμενες κινήσεις μας.
Συνεχίζουμε δυναμικά θα νικήσουμε!!».