ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΟΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ
Την Τουρκία και τους Ευρωπαίους εταίρους είχε αποδέκτες η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Καλαμάτα, στο γεύμα που παρατέθηκε χθες Πέμπτη (2.2.2017), το μεσημέρι, από το Δήμο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Πολιούχου Παναγίας Υπαπαντής.
Απευθυνόμενος προς «γείτονες δίπλα, πέρα από το Αιγαίο» έτεινε χείρα φιλίας λέγοντας ότι «είμαστε εδώ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να συμπορευτούμε, να μοιραστούμε μαζί τις δοκιμασίες και τα προβλήματα, προκειμένου να κτίσουμε μία ειρήνη, η οποία είναι προς όφελος όλων των κρατών και όλων των λαών». Προσέθεσε όμως ότι «οφείλουμε ως λαός, όχι μόνο ως ελληνικός, αλλά και ως ευρωπαϊκός, να υπερασπιστούμε εκείνα που το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει και στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη». Ακόμα υπογράμμισε πως «είμαστε ένας Λαός ο οποίος σεβάστηκε την ειρήνη την επιδίωξε με κάθε τρόπο, αλλά είμαστε και ένας Λαός που μέσα από την ιστορία του όταν χρειάστηκε να υπερασπιστούμε τα ιερά και τα όσια, το πράξαμε, το πράττουμε και θα το πράξουμε», θυμίζοντας πως «η Ελλάδα εκτός των άλλων είναι και θεματοφύλακας και υπερασπιστής των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό θα το πράξουμε».
Ο Πρόεδρος, στο μήνυμά του προς τους εταίρους, αφού ανέφερε ότι «το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θεμελιώθηκε πάνω στην Αρχαία Ελλάδα και το πνεύμα της, το πνεύμα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας», επισήμανε πως «η Ευρώπη χτίστηκε πάνω στην έννοια της αλληλεγγύης».
Μιλώντας για τους Έλληνες είπε ότι «όλα αυτά τα χρόνια, σε πολύ δύσκολες στιγμές δείξαμε μεγάλη αλληλεγγύη προς καθέναν στην Ευρώπη και όχι μόνον» και ζήτησε «και από τους άλλους Εταίρους μας να αφήσουν φοβικά σύνδρομα, να συνταχθούν προς αυτήν την κατεύθυνση» γιατί –όπως τόνισε– «η αλληλεγγύη είναι κανόνας δικαίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι υποχρεώσεις που πρέπει να τις τηρούν και από νομική άποψη. Και όποιος δεν τηρεί αυτές τις υποχρεώσεις, πέρα του ότι παραβιάζει τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ταυτοχρόνως παραβιάζει και τις υποχρεώσεις του. Και υπάρχουν κυρώσεις γι΄ αυτό».
Ακόμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τη Χριστιανοσύνη, για την οποία είπε ότι «είναι ο ένας από τους τρεις μεγάλους πυλώνες της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, ο τρίτος πυλώνας είναι εκείνη που διδάσκει την έννοια της αγάπης και της αλληλεγγύης».
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΑ
Είχε προηγηθεί η ομιλία του Δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα, ο οποίος είπε ότι «η πόλη μας, μετεξελίσσεται γοργά σ’ ένα μεγάλο αστικό κέντρο της ελληνικής περιφέρειας, προκαλώντας το ζωηρό ενδιαφέρον επιχειρηματιών και ξένων διπλωματικών αποστολών».
Συνεχίζοντας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της ότι προδιαγράφεται αισιόδοξο, με προϋποθέσεις, όμως, «την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη, τη συνεννόηση και την ενότητά μας για την αντιμετώπιση των μεγάλων – πράγματι – προβλημάτων μας, που εμείς ασφαλώς δημιουργήσαμε».
Ο Δήμαρχος εξέφρασε την πεποίθησή του πως «για την αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών δυσκολιών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν αρκεί μόνο η αυτονόητη κυβερνητική προσπάθεια, αλλά χρειάζεται στράτευση απ’ όλους μας», προσθέτοντας ότι «ο Δήμος μας έχει κινητοποιηθεί, με αποτέλεσμα να κατασκευάζονται ή να είναι υπό δημοπράτηση πάνω από 25 έργα, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα βελτιώσουν περαιτέρω την εικόνα και την ελκυστικότητα της Καλαμάτας, δίδοντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη».
Ακόμη είπε ότι βασική προτεραιότητα του Δήμου «παραμένει ο πολιτισμός, με τη στήριξη των πολιτιστικών δομών και των διεθνών εκδηλώσεων», όπως «και η προνοιακή συνδρομή των ανθρώπων της ανάγκης και της ανέχειας, με τη λειτουργία 10 Δημοτικών Δομών, αποκλειστικά με δημοτικούς πόρους».
Κλείνοντας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους μεγάλους ευεργέτες και δωρητές του Δήμου για το 2016.
Διαβάστε εδώ όλη την ομιλία του Δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα, και την αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.