ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όσον αφορά στο τμήμα του δρόμου Τζάνε – Καλαμακίου που διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο, για την παράκαμψη του Πεταλιδίου, που κοστολογείται σε πάνω από 25 εκατ. €, η Περιφέρεια τη μία θεωρούσε ότι υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστώσεις, και μετά από συνεννόηση με την υπουργό Πολιτισμού ότι θα βαρύνουν τον εθνικό προϋπολογισμό (21/4/21), την επομένη πως «πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Υποδομών», 4 μέρες μετά ότι «θα ζητηθεί το σχετικό κόστος να καταβληθεί από το Υπουργείο Υποδομών» ενώ σήμερα πως «τα χρήματα δεν υπάρχουν» και πως «δεν θα ολοκληρωθεί ο δρόμος Τζάνε – Καλαμάκι».
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε σήμερα, (27/4/21), ότι “δυστυχώς, μετά από την απόφαση του ΚΑΣ, η οποία κρίνεται ως μη αναμενόμενη, δεν θα ολοκληρωθεί ο δρόμος Τζάνε – Καλαμάκι” και πρόσθεσε: Θα υπάρχει ο δρόμος Τζάνε – Πεταλίδι και Πεταλίδι – Καλαμάκι. Δε θα γίνει η διέλευση από την Ακρόπολη της Αρχαίας Κορώνης, το έργο θα απενταχθεί και η απένταξη θα έχει συνέπειες για την Περιφέρεια, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες ενδεχομένως να είναι και σοβαρές.
Στη συνέχεια ο κ. Νίκας δηλώνει πως “τα χρήματα δεν υπάρχουν, το τμήμα του έργου παίρνει πορεία απένταξης και η Περιφέρεια προσφεύγει με επιχειρήματα κατά της συγκεκριμένης απόφασης του ΚΑΣ, ενώ σε περίπτωση που δε γίνει αναθεώρηση, η κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία θα πρέπει να βρει τα χρήματα τα οποία απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το έργο”.
Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου Τζάνε-Καλαμάκι, δήλωσε:
«Δυστυχώς, μετά από την απόφαση του ΚΑΣ, η οποία κρίνεται ως μη αναμενόμενη, δεν θα ολοκληρωθεί ο δρόμος Τζάνε – Καλαμάκι. Θα υπάρχει ο δρόμος Τζάνε – Πεταλίδι και Πεταλίδι – Καλαμάκι. Δε θα γίνει η διέλευση από την Ακρόπολη της Αρχαίας Κορώνης, το έργο θα απενταχθεί και η απένταξη θα έχει συνέπειες για την Περιφέρεια, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες ενδεχομένως να είναι και σοβαρές.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η λύση που επελέγη από το ΚΑΣ έχει ένα κόστος 25.000.000 ευρώ και δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίζει ότι δεν ενδιαφέρουν τα κόστη. Επιπλέον, το έργο αυτό είναι σε πορεία εξέλιξης 10 χρόνων, δηλαδή έναν απαράδεκτα μεγάλο χρόνο για να μην έχουν γίνει οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Το ΚΑΣ το 2014 είχε λάβει άλλη απόφαση και οι αρχαιολόγοι παρακολουθούσαν την πορεία του έργου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, είχαν δε όλον τον χρόνο μπροστά τους να παρέμβουν, να σταματήσουν το έργο ή να ζητήσουν την αλλαγή της διέλευσης του δρόμου, κάτι που δεν έκαναν όμως».
Ο Περιφερειάρχης είπε ότι δεν περίμενε αυτήν την απόφαση παρατηρώντας σχετικά:
«Τελευταία είχαν γίνει επισκέψεις στο χώρο -και με τον Γενικό Γραμματέα και Πρόεδρο του ΚΑΣ- και από τη συζήτηση και τις λύσεις που προτείναμε είχαμε τη βεβαιότητα ότι θα προκριθεί η 4η λύση, η οποία θα στοίχιζε 5.000.000 ευρώ, δηλαδή λύση που μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Σε αυτόν τον τόπο είμαστε όλοι υπεύθυνοι και προφανώς η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το ΚΑΣ είχαν όλον τον χρόνο μπροστά τους να ζητήσουν τις αναγκαίες αλλαγές ώστε το έργο να ολοκληρωθεί.
Τα χρήματα δεν υπάρχουν, το τμήμα του έργου παίρνει πορεία απένταξης και η Περιφέρεια προσφεύγει με επιχειρήματα κατά της συγκεκριμένης απόφασης του ΚΑΣ, ενώ σε περίπτωση που δε γίνει αναθεώρηση, η κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία θα πρέπει να βρει τα χρήματα τα οποία απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το έργο».