Το βιβλίο «Το Νησί και τα χωριά του Δήμου Μεσσήνης στην Επανάσταση του 1821» του εκπαιδευτικού και διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου, συγγραφέα Τάσου Αποστολόπουλου, παρουσιάστηκε χθες Τετάρτη 13 Ιουλίου, στις 8:30 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης.
Με την έρευνα του συγγραφέα του βιβλίου, αναδείχθηκε ο πολύπλευρος αγώνας των συντοπιτών μας αγωνιστών την περίοδο της Επανάστασης, η ισότιμη συμμετοχή τους και η βούλησή τους να είναι παρόντες και διαθέσιμοι στον εθνικό αγώνα. Γεγονός που τονίστηκε από όλους τους ομιλητές.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκδοση του ιστορικού τόμου, στον οποίο καταγράφονται άγνωστες πτυχές της ιστορίας, λιγότερο γνωστοί ήρωες και ανώνυμοι αγωνιστές συντοπίτες μας. Αναδεικνύονται γεγονότα που δεν καταγράφηκαν στην ιστορία που διδάσκεται στα σχολεία και αποτελούν ισχυρή παρακαταθήκη για τη νέα γενιά. Ανακοίνωσε επίσης ότι ο Δήμος έχει προχωρήσει στη μελέτη της ψηφιοποίησης του βιβλίου σε ψηφιακή πλατφόρμα όπου σε λίγο καιρό μέσω ενός διαδραστικού χάρτη κάθε πολίτης θα έχει πρόσβαση στο ιστορικό περιεχόμενο μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου.
Ευχαρίστησε το συμπατριώτη μας συγγραφέα Τάσο Αποστολόπουλο, και τον χαρακτήρισε άνθρωπο της προσφοράς και της δημιουργίας, για την εμπεριστατωμένη έρευνά του. Πρόσθεσε επίσης ότι η έκδοση του βιβλίου, είναι μέρος μίας σειράς δράσεων που πραγματοποίησε ο Δήμος με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στον χαιρετισμό του, συνεχάρη τον συγγραφέα για το έργο του και τον Δήμαρχο Μεσσήνης που εξέδωσε το ιστορικό βιβλίο, εκτιμώντας ότι ο κόσμος απέδειξε με την παρουσία του ότι έχει ανάγκη από σπουδαίες και ουσιώδεις επετειακές εκδηλώσεις όπως η συγκεκριμένη.
Γραπτή εισήγηση απέστειλε ο διαπρεπής ιστορικός και συμπατριώτης μας, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, παρουσιάζοντας επιγραμματικά, πρόσωπα και γεγονότα από τα χωριά της Μεσσήνης που ξεχώρισαν για τον αγώνα τους την περίοδο της Επανάστασης.
Ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Χρήστου στη διάρκεια της εισήγησής του αναφέρθηκε στους σπουδαίους αγώνες στους οποίους έλαβαν μέρος οι Νησιώτες πρόγονοί μας, τονίζοντας ότι αναγκαία προϋπόθεση της εκτίμησης ενός τόπου είναι να γνωρίζουμε την ταυτότητά του.
Ο καθηγητής και κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Ζαχαριάς στην εισήγησή του αναφέρθηκε στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι Έλληνες τους προγόνους μας.
Ο συγγραφέας Τάσος Αποστολόπουλος στη σύντομη τοποθέτησή του ευχαρίστησε το Δήμο Μεσσήνης και ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο για την έκδοση του έργου. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες συγκέντρωσης και ταξινόμησης του ιστορικού υλικού και ευχαρίστησε όλους όσοι τον βοήθησαν σε αυτή την έρευνα.
Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η πτυχιούχος του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών Μαρία Βέργη, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος, υπεύθυνη Γραφείου Τύπου του Δήμου Μεσσήνης, Τζούλια Μαλλιαρού.
Τα πνευματικά δικαιώματα του έργου παραχωρήθηκαν από τον συγγραφέα στον Δήμο. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Μεσσήνης και την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλης και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλος».
Μετά το πέρας της βιβλιοπαρουσίασης ακολούθησε μουσική εκδήλωση με τον τραγουδοποιό Βαγγέλη Δούβαλη.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι δήμαρχοι Πύλου Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας και Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο πρώην υπουργός Δημήτρης Κουσελάς, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Γαλιάτσος, Γιώργος Στραβόλαιμος και Δημήτρης Αθανασακόπουλος, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού του Δήμου Γιώργος Δαβίλλας, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Πουλοκέφαλος, οι πρώην δήμαρχοι Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης και Αβίας Παναγιώτης Μπασάκος, οι επικεφαλής των μειοψηφιών των Δημοτικών Συμβουλίων Μεσσήνης, Καλαμάτας, Δυτικής Μάνης, δημοτικοί σύμβουλοι Μεσσήνης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης Νίκος Ρούτσης, κοινοτικοί σύμβουλοι Μεσσήνης, πρόεδροι Κοινοτήτων, εκπρόσωποι συλλόγων , φορέων, κ.ά.