Για να μπορέσει η Ελλάδα να μπει σε μια σταθερή και με μακροχρόνια προοπτική αναπτυξιακή πορεία πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο. Να αναπτύξει τον αγροτικό της τομέα και την μεταποίηση, παράλληλα με την τουριστική οικονομία. Τι έχει κάνει όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα τέσσερα χρόνια της θητείας της για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής; Ας μιλήσουμε για τον τόπο μας, τη Μεσσηνία, στον οποίο η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε τίποτα αλλά αντίθετα έχει προκαλέσει ζημιά!
Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η συγκομιδή της εαρινής πατάτας στα χωράφια της Καλαμάτας και της Μεσσήνης, όμως η έκταση που καλλιεργήθηκε φέτος είναι μικρότερη από τα προηγούμενα χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τη σταφίδα, καλλιεργητές ξεριζώνουν τα αμπέλια τους. Στο ελαιόλαδο, ενώ η τιμή ήταν πολύ καλή φέτος τελικά πολλοί παραγωγοί ζημιώθηκαν γιατί δεν μπόρεσαν να τινάξουν έγκαιρα τις ελιές τους συνεπεία της έλλειψης εργατών γης και με αποτέλεσμα να προξενηθεί μεγάλη ζημιά από το γλοιοσπόριο και τον δάκο.
Η «επιτελική» κυβέρνηση Μητσοτάκη δυστυχώς αποδείχτηκε όχι μόνο ανίκανη να προστατέψει τους παραγωγούς και να αναπτύξει τον αγροτικό τομέα αλλά επικίνδυνη. Το πιο σοβαρό πρόβλημα, για το οποίο οι παραγωγοί και οι φορείς τους έγκαιρα φώναζαν και ζητούσαν τη λήψη μέτρων, αυτό της έλλειψης εργατών γης, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών του ελαιοκομικού τομέα, εξαιτίας αυτής της έλλειψης χάθηκε περίπου το 30% της παραγωγής ελαιολάδου, κάτι που ισοδυναμεί με την απώλεια εισοδήματος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η ανικανότητα της κυβέρνησης να προστατέψει τους παραγωγούς έχει αλυσιδωτές συνέπειες για όλους τους πολίτες που προσπαθούν με τους χαμηλούς μισθούς τους να τα φέρουν βόλτα. Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, την οποία το «επιτελικό κράτος» παρακολουθεί με απάθεια, έχει εκτινάξει τις τιμές των προϊόντων, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να δυσκολεύονται οικονομικά να προμηθευτούν τα τρόφιμα της οικογένειας.
Η ΝΔ ούτε θέλει ούτε μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Μόνη διέξοδος η πολιτική αλλαγή, με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές, με τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης και με την εφαρμογή πολιτικών που θα φέρουν «Δικαιοσύνη Παντού».
Για τον πρωτογενή τομέα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία περιλαμβάνει τα εξής:
- Αναθεώρηση του εφαρμοζόμενου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, προς όφελος των νέων αγροτών, των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, με ενίσχυση της κτηνοτροφίας, με στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές, με επένδυση στην αγροτική εκπαίδευση και την προώθηση της καινοτομίας και με ενδυνάμωση του επενδυτικού Πυλώνα ΙΙ, για τον πράσινο και ψηφιακό εκσυγχρονισμό του πρωτογενή τομέα.
- Δραστική μείωση του κόστους παραγωγής με την μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτων, την οριζόντια μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της επιβολής πλαφόν, την ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας, τη μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, αλλά και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή.
- Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους με δημιουργία Ενιαίας Αρχής Ελέγχων για την προστασία των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από νοθείες κλπ.
- Ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ, με παράλληλη αύξηση της συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού και αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης.
- Διευκόλυνση της παραμονής εργατών γης από το εξωτερικό με αλλαγή του νομικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει την έκδοση ατομικής κάρτας εργασίας.
Μανώλης Μάκαρης
Υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Ιατρός καρδιολόγος
ΜΑ Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης