Τη διεύρυνση του μέτρου Επιστρεπτέας Προκαταβολής μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν την οικονομική στήριξη του κράτους, την οποία θα επιστρέψουν σε μελλοντικό χρόνο και με ευνοϊκούς όρους να ενταχθούν και επιχειρήσεις καταλυμάτων, εστίασης, κλπ. με καθαρά εποχιακό χαρακτήρα. Αυτό ζητά ο Βουλευτής Μεσσηνίας της “Νέα Δημοκρατίας” Περικλής Π. Μαντάς, που κατέθεσε σήμερα (10/4/2020) στη Βουλή για τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
Στην ερώτηση αναφέρονται μεταξύ άλλων:
«Στο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων εντάσσεται και το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μέσω του οποίου όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτου νομικής μορφής και πεδίου δραστηριοτήτων, θα έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν την οικονομική στήριξη του κράτους, την οποία θα επιστρέψουν σε μελλοντικό χρόνο και με ευνοϊκούς όρους, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν ένα πιθανό λουκέτο λόγω της τεράστιας πτώσης του τζίρου τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία όλων των αντίστοιχων θέσεων εργασίας.
Είναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα πολύ ορθά σχεδιασμένο έκτακτο μέτρο, δεδομένου ότι καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και παρέχει σε χιλιάδες επιχειρηματίες μια σανίδα σωτηρίας, προσφέροντάς τους χρόνο εντός του οποίου θα καταφέρουν σταδιακά να ανακάμψουν, ανάλογα πάντα και με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Δυστυχώς όμως από το συγκεκριμένο πολύ ωφέλιμο πλαίσιο απουσιάζει η δυνατότητα στήριξης επιχειρήσεων, οι οποίες κατά κύριο λόγο λειτουργούν εποχιακά και με βάση τον τουρισμό, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόκειται για επιχειρήσεις καταλυμάτων, εστίασης, κλπ. με καθαρά εποχιακό χαρακτήρα, οι οποίες δεν απασχολούν προσωπικό κατά τους χειμερινούς μήνες και συνήθως προβαίνουν σε προσλήψεις στην αρχή κάθε σεζόν, συνήθως το Μάρτιο».
Καταλήγοντας ο κ. Μαντάς ερωτά τους δύο υπουργούς:
- Εξετάζει η κυβέρνηση τη δυνατότητα ένταξης των επιχειρήσεων αυτών στο μέτρο Επιστρεπτέας Προκαταβολής λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις εργασίας που διατηρούσαν την καλοκαιρινή περίοδο (Μαρ-Σεπ) του 2019;
- Υπάρχει η δυνατότητα οι επιχειρήσεις αυτές να ενταχθούν σε άλλο ανάλογο πλαίσιο στήριξης που θα αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα;
- Δείτε εδώ ολόκληρη την ερώτηση του κ. Μαντά.