Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου η παράταξη “Πρώτα η Πελοπόννησος” κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για μια σειρά από ζητήματα που τέθηκαν στην επιτροπή. Σε όλες τις περιπτώσεις η παράταξη συντάχθηκε στο πλευρό των κατοίκων και των τοπικών φορέων.
Συγκεκριμένα, για το θέμα της κατασκευής αναβατορίου στη Μονεμβασία (στην ουσία τελεφερίκ) η παράταξη μας καταψήφισε, αφού υιοθέτησε τις ενστάσεις σημαντικών φορέων και συλλόγων όπως μεταξύ άλλων, το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών-ICOMOS της UNESCO, η οποία αναφέρει ότι η κατασκευή θα προξενήσει μόνιμη και βαριά βλάβη στον ιστορικό βράχο και θα ρυπάνει την καλλιτεχνική, αρχαιολογική και ιστορική ταυτότητα του τόπου.
Για το θέμα της γνωμοδότησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επαναλειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας 5* που απέκτησε πρόσφατα Ισραηλινή εταιρεία μέσω πλειστηριασμού στην παραλία της Κάντιας η παράταξη μας αφού άκουσε τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής όσο και της διευθύντριας του υπό επαναλειτουργία ξενοδοχείου, απέρριψε τα επιχειρήματα της επιχείρησης ως έωλα και συντάχθηκε με τις απόψεις των κατοίκων.
Στην περιοχή υπάρχει επί χρόνια σοβαρή διάβρωση και αλλοίωση της παραλίας εξαιτίας της ημιτελούς προβλήτας που βρίσκεται μπροστά από το ξενοδοχείο. Η παραλία οδηγείται στην ολοκληρωτική εξαφάνιση, με αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις στο μέλλον. Μάλιστα η αντίδραση της παράταξης μας στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν έντονη αφού η εταιρεία προσπαθούσε να θέσει εκβιαστικά διλήμματα για δήθεν απώλεια θέσεων εργασίας και αποχώρηση της από την επένδυση. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι αν αποχωρήσει, το περιβαλλοντικό πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο.
Ο εκπρόσωπος της παράταξης μας στην επιτροπή Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Σιάτος, Περιφερειακός Σύμβουλος Κορινθίας, απέρριψε τις αιτιάσεις της διευθύντριας του ξενοδοχείου, και δήλωσε ξεκάθαρα ΟΧΙ στην έγκριση της συγκεκριμένης μελέτης καθώς παρουσιάζει πολλές ελλείψεις, είχε παραπλανητικό τίτλο, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής ήταν επίσης αρνητικοί. Μάλιστα το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής είχε λάβει ομόφωνα αρνητική απόφαση.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Σιάτος “Στην τήρηση της νομιμότητας δεν χωράνε συναισθηματισμοί ούτε εκβιαστικά διλήμματα. Δεν γίνεται κάθε φορά που κάποιος επενδυτής θέλει να κάνει μια επένδυση και δεν τηρείται στο απόλυτο η νομιμότητα και οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, να επικαλείται ο επενδυτής τις θέσεις εργασίας για να πάρει θετική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτό θα δημιουργήσει ένα κακό προηγούμενο. Δεκάδες επιχειρήσεις επενδύουν στον τομέα του τουρισμού και μάλιστα τους παίρνει χρόνια να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την ελληνική νομοθεσία για να είναι σύννομες και για να λάβουν άδεια λειτουργίας».
Δυστυχώς η παράταξη του κ. Πτωχού δεν συμμερίστηκε τις απόψεις των κατοίκων και παρόλο που όλοι σχεδόν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ίδιας της πλειοψηφίας προέβαλλαν πολύ σοβαρές ενστάσεις και μομφές προς την εταιρείατελικώς έδωσαν θετική γνωμοδότηση βάζοντας μια σειρά από όρους. Μένει να φανεί αν αυτοί οι όροι εν τέλει τηρηθούν η αν δυστυχώς επιβεβαιωθούν οι αρνητικές μας προβλέψεις, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις.
Τέλος σχετικά με 2 μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στην περιοχή της Μονεμβασίας που θα συνοδεύονταν από διάταξη αποθήκευσης ενέργειας ο κ Σιάτος εξέφρασε για άλλη μια φορά την ξεκάθαρη θέση της παράταξης επί των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Είναι θετική όταν τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, είναι σύμφωνες οι τοπικές κοινωνίες, δεν υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και υπάρχει ανάγκη υλοποίησης των έργων για την πράσινη μετάβαση, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν πληρούνται καμία τέτοια προϋπόθεση. Ο δήμος Μονεμβασίας είναι πολύ επιβαρυμένος με έργα ΑΠΕ αφού υπάρχουν δεκάδες ανεμογεννήτριες τα συγκεκριμένο φωτοβολταϊκά πάρκα εκτείνονται σε έκταση άνω των 2000 στρεμμάτων που σημαίνει μεγάλη αλλοίωση του περιβάλλοντος και εξάλλου οι τοπικές κοινωνίες ήταν αρνητικές. Η παράταξη Πρώτα η Πελοπόννησος δεν θα μπορούσε παρά να φωνάξει ένα βροντερό ΌΧΙ.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος της παράταξης κύριος Σιάτος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως τους τελευταίους μήνες υπάρχει υπερπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να απορρίπτεται η πλεονάζουσα ενέργεια από το σύστημα. Τόνισε δε, ότι το έτος 2024 το 5% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ θα απορριφθεί καθώς δεν υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση.
Η παράταξη «Πρώτα η Πελοπόννησος» δεσμεύεται πως θα συνεχίσει να δίνει καθημερινά τον αγώνα, εντός και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου μαζί με τους πολίτες για μια δίκαιη Πελοπόννησο.
“ΠΡΏΤΑ Η ΠΕΛΟΠΌΝΝΗΣΟΣ”