ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ – Π. ΝΙΚΑΣ – Ι. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ – Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ
Κοινή συνισταμένη ήταν το μήνυμα της ενότητας για όλους τους επισήμους στις δηλώσεις τους μετά την παρέλαση της Καλαμάτας για την επέτειο του 1821, σήμερα το πρωί. Κάποιοι από αυτούς όμως ξέφυγαν από την έννοια της ενότητας, την οποία ναι μεν επικαλέστηκαν, αλλά επιχείρησαν να περάσουν τα δικά τους… μηνύματα και “πιστεύω”:
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, με σαφή υπονοούμενα κατά την Κυβέρνησης για το “Μακεδονικό” μίλησε για «μία ημέρα διδακτική για όλους μας, κυρίως για αυτούς οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να παράσχουν δικαιώματα γεωπολιτικά και γεωφυσικά και έχουν ξεχάσει ότι ο αγώνας των Ελλήνων του 1821 ήταν αγώνας εναντίον όλων αυτών, οι οποίοι σήμερα διεκδικούν αυτά τα δικαιώματα».
Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος εξέφρασε τον πόθο ότι «πρέπει μία καινούργια κυβέρνηση γρήγορα να προετοιμάσει τη χώρα και να είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε απειλή»
Ο Πέτρος Κωνσταντινέας ευχήθηκε «μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας και από τα μνημόνια, να μην ξαναφέρουμε αυτούς τους ανθρώπους που μας φέρανε στα μνημόνια».
Ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Παν. Νίκας εκτίμησε ότι «δεν είμαστε αντάξιοι των αγωνιστών του ‘21. Ας αφήσουμε τα μεγάλα λόγια και τις φανφάρες. Η πατρίδα μας βρίσκεται σε κίνδυνο!».
Κατά τ’ άλλα οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου, του ανεξάρτητου βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Κουκούτση και των αντιπεριφερειαρχών Αντωνίας Μπούζα και Ελένης Αλειφέρη, κινήθηκαν σε ενωτικό πλαίσιο, χωρίς να ξεφύγουν.
Όμως βρέθηκε και μια… κυρία η οποία την ώρα των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών, πλησίασε στην εξέδρα των επισήμων και βρέθηκε πίσω από τον Γ. Κατρούγκαλο, τον οποίο διέκοψε για να διατυπώσει live το αντικυβερνητικό της μένος, λέγοντας ότι «δεν είστε για παρέλαση για απέλαση είσαστε», πριν απομακρυνθεί από άνδρες της ασφαλείας του.
Ειδικότερα, οι δηλώσεις έχουν ως εξής:
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ” ΚΑΙ “ΟΧΙ ΤΑΞΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ”
Η σημερινή ημέρα είναι μία μέρα μνήμης, ενός αγώνος των Ελλήνων εναντίον όλων εκείνων που 400 χρόνια τον είχαν στη σκλαβιά. Είναι μία ημέρα διδακτική για όλους μας, κυρίως για αυτούς οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να παράσχουν δικαιώματα γεωπολιτικά και γεωφυσικά και έχουν ξεχάσει ότι ο αγώνας των Ελλήνων του 1821 ήταν αγώνας εναντίον όλων αυτών, οι οποίοι σήμερα διεκδικούν αυτά τα δικαιώματα. Θα ήθελα να πω ακόμη ότι η Επανάσταση του 1821 είναι μία κίνηση και μία επανάσταση απελευθερωτική και όχι ταξική, όπως κάποιοι θεωρούν και τη συσχετίζουν με τη γαλλική επανάσταση. Και επιπλέον η σημερινή μέρα είναι μία ημέρα που στέλνει το μήνυμα της ενότητας. Της ενότητας, η οποία πάντοτε είναι θετική στην πατρίδα μας, ενώ όταν χάνεται και οδηγείται στη διάσπαση δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα και εσωτερικά και εξωτερικά. Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά εύχομαι να αφυπνιστούμε από τα μηνύματα της σημερινής ημέρας, να καταλάβουμε ποιο είναι το μήνυμα της, να κάνουμε τη δική μας υπέρβαση και να στείλουμε το μήνυμα ότι οι Έλληνες ποτέ δεν δέχτηκαν τη δουλεία, αλλά πάντοτε αγωνίζονταν για να είναι αυτοί μεν ελεύθεροι και όλοι οι άλλοι να απολαμβάνουν της ελευθερίας.
ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Γιώργος Κατρούγκαλος: Το μήνυμα της επανάστασης του 1821 είναι διαχρονικό μήνυμα για την εθνική μας ανεξαρτησία τα εθνικά μας δίκαια, την ελευθερία, τη δική μας και την πανανθρώπινη ελευθερία. Μήνυμα ότι όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε το αδύνατο, την ανάσταση μέσα από την αντίσταση, ακόμα και όταν ο συσχετισμός δύναμης είναι συντριπτικά εναντίον μας. Ο αγώνας για τα εθνικά δίκαια συνεχίζεται τώρα με πολύ καλύτερες συνθήκες. Μετά τα μνημόνια έχουμε ξανακερδίσει την εθνική μας κυριαρχία και δεν είμαστε μόνο μία σταθερή δημοκρατία εξάγουμε και τη σταθερότητα και με το καινούργιο ακόμα πιο ανεβασμένο διπλωματικό κύρος που έχουμε με τις συμμαχίες που αναπτύσσουμε, μπορούμε να αδρανοποιούμε προβολείς ισχύος από κάθε αναθεωρητική δύναμη και να επιβάλουμε το διεθνές δίκαιο ως το μοναδικό πλαίσιο για τις διμερείς και τις πολυμερείς μας σχέσεις. Το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας που είναι αναπόσπαστο τμήμα του, είναι αυτό που καθορίζει και τις σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία Και επιδιώκουμε βέβαια να ξαναρχίσουμε το διάλογο μαζί της όχι για συνεκμετάλλευση, όπως πολύ επιπόλαια γράφεται, αλλά για να ξεκινήσουμε τις ερευνητικές επαφές για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας μας. Και στην Ανατολική Μεσόγειο προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και προφανώς του αναφαίρετου δικαιώματος της Κύπρου στους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους. Όλα αυτά είναι πάγιες εθνικές θέσεις, που κανείς δεν πρέπει ούτε να τις αλλοιώνει, ούτε να τις διαστρεβλώνει. Αυτή την πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί λέει ο Μακρυγιάννης.
Όσον αφορά το Καστελόριζο, όπως όλα τα νησιά του Αιγαίου, έχουν υφαλοκρηπίδα. Ακόμα και αν ανήκει στο Λύκιο Πέλαγος, αποτελεί μία οργανική ενότητα με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, ένα ενιαίο χώρο που αντικρίζει τις τουρκικές ακτές. Και το δίκαιο της θάλασσας σε αυτό δεν χωρά αντίλογο. Όπως όλα τα νησιά λοιπόν και το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική. Να καταλάβουμε ότι η γεωγραφία δεν είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Τι λέει ο ποιητής; “Ό,τι είναι αληθές πρέπει να το θεωρούμε και εθνικό”. Η εθνική μας λοιπόν στάση δεν πρέπει να καθορίζεται ούτε από τη συγκυρία, ούτε από ιδιοτέλειες κομματικές ή άλλες. Πρέπει να είμαστε πάντοτε σταθεροί σε αυτό που είναι η εθνική μας γραμμή
Ως προς δε την Αγία Σοφία δεν είναι μόνο ένας μεγάλος ναός της χριστιανοσύνης. Είναι ο μεγαλύτερος Ναός για πολλούς αιώνες, είναι και ένα κτήμα της ανθρωπότητας, έχει αναγνωριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οποιαδήποτε λοιπόν αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος δεν είναι μόνο προσβολή στο αίσθημα των χριστιανών, είναι και μία προσβολή στη διεθνή κοινότητα και στο διεθνές δίκαιο. Εμείς θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι ορθές δηλώσεις στις 16 Μαρτίου της τουρκικής ηγεσίας, θα ισχύσουν και δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή αυτού του καθεστώτος
ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ
Πέτρος Κωνσταντινέας: Χρόνια πολλά σε όλη την Ελλάδα. Εύχομαι συμπόνια και ειρήνη, εύχομαι μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας και από τα μνημόνια, να μην ξαναφέρουμε αυτούς τους ανθρώπους που μας φέρανε στα μνημόνια. Αυτούς τους ανθρώπους που ήταν κρυμμένοι σε όλα τα σκάνδαλα αυτούς τους ανθρώπους που τους ένστολους που χειροκροτούσαν τους έκοψαν τους μισθούς και τις συντάξεις και εμείς φέραμε τα αναδρομικά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να κυβερνήσουν την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει μπει σε μία κανονικότητα και πρέπει να συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς. Εμείς έχουμε επενδύσει στους πολίτες και στο χαμήλωμα της ανεργίας. Το βλέπουμε αυτή τη στιγμή και σε όλα αυτά που γίνονται για ένα κοινωνικό κράτος.
Δημήτρης Κουκούτσης: Η σημερινή είναι μία μεγάλη ημέρα για το Έθνος μας το Λαό μας. Ο ξεσηκωμός του ‘21 έχει πολλαπλά μηνύματα. Ας μην ξεχνάμε ότι η αδικημένη αυτή η επανάσταση, για την Ευρώπη μιλάω πάντα, δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο τους οθωμανούς αλλά είχε και την Ιερή Συμμαχία, είχε το Μέττερνιχ. Σήμερα, επίκαιρα παρά ποτέ τα μηνύματα της επανάστασης, μιλούν για δικαίωση αυτού του αγώνα μετά από 200 χρόνια. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για πραγματική εθνική ανεξαρτησία. Εύχομαι σε όλους τα καλύτερα.
Γιάννης Λαμπρόπουλος: Σήμερα ο Ελληνισμός γιορτάζει διπλά γιορτάζει τον μεγάλο ξεσηκωμό για ανεξαρτησία και Ελευθερία. Αυτή την περίοδο η γειτονική Τουρκία διεκδικεί και εξαπολύει απειλές. Εμείς ακούσαμε τις μέρες αυτές να μιλάνε για την Αγία Σοφία να την κάνουν τζαμί και το Αιγαίο ότι είναι δικό τους. Εμείς τους απαντάμε, οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι, προετοιμασμένοι. Και κάτι ακόμα: Πρέπει μία καινούργια κυβέρνηση γρήγορα να προετοιμάσει τη χώρα και να είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε απειλή. Θέλουμε την ειρήνη, πασχίζουμε για την ειρήνη, θα παλέψουμε για την ειρήνη.
ΠΑΝ. ΝΙΚΑΣ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΑΞΙΟΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ’21!
Παναγιώτης Νίκας: Να είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες, να είμαστε υπερήφανοι ως Μεσσήνιοι γιατί από δω ξεκίνησε η επανάσταση με την απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου και εδώ ολοκληρώθηκε η επανάσταση, που υπογράφηκε η ελευθερία της Ελλάδας με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου. ουσιαστικά. Δυστυχώς, η διαπίστωση σήμερα δεν είναι η καλύτερη. Δεν είμαστε αντάξιοι των αγωνιστών του ‘21. Ας αφήσουμε τα μεγάλα λόγια και τις φανφάρες. Η πατρίδα μας βρίσκεται σε κίνδυνο! Πρέπει όλοι εμείς που κατέχουμε δημόσια αξιώματα, ή θα έχουν δημόσια αξιώματα κάποιοι άλλοι αύριο, να φανούμε αντάξιοι αυτών των αξιωμάτων. Να σταθούμε όρθιοι και να βοηθήσουμε ώστε ο λαός μας να πορευτεί όχι μόνο στο δρόμο της ανάπτυξης, αλλά και στο δρόμο της συνειδητοποίησης των κινδύνων που υπάρχουν για την πατρίδα μας. Χρόνια πολλά για την ημέρα, να υπάρχει πατριωτισμός σε όλους μας και πατριωτισμός σημαίνει γνώση της ιστορίας, υπεύθυνη στάση, φροντίδα για την πατρίδα, όχι η κλοπή του δημοσίου χρήματος.
ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ
Ελένη Αλειφέρη: Ο Ελληνισμός με την Ορθοδοξία πορεύτηκαν μαζί. Έφεραν την επανάσταση, έφεραν την Ελευθερίαν. Έτσι θα πορευτούν και στο μέλλον. Μάθαμε να λυγίζουμε αλλά να μην πέφτουμε ως Έθνος ως Λαός
Αντωνία Μπούζα: Σπουδαία ημέρα για την Ορθοδοξία και ολάκερο τον Ελληνισμό η 25η Μαρτίου. Είναι μία ημέρα υψηλών συμβολισμών που από το 1837 που γιορτάστηκε για πρώτη φορά και από το 1938 που καθιερώθηκε ως επίσημη εθνική εορτή, ζώντων των αγωνιστών της επανάστασης του 1821, σηματοδοτεί μόνο την ενότητα του Έθνους και αυτό θα πρέπει να είναι και το μήνυμα της σημερινής ημέρας. Μόνο με την ενότητα μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα.