«Πρέπει να δούμε το παραλιακό μέτωπο συνολικά και όχι σημειακά! Αλλά αυτό προϋποθέτει ειλικρινή διάλογο και όχι “σικέ” διαβούλευση όπως αυτή που διοργάνωσε η δημοτική αρχή για τα “μάτια του κόσμου”».
Αυτό αναφέρεται σε ανάρτηση του γιατρού Μανώλη Μάκαρη, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook), την περασμένη Κυριακή (14 Ιουνίου 2015), σχετικά με την αναμόρφωση της πλατείας της Ανάστασης, που για τη σκοπιμότητα του έργου «η δημοτική αρχή είχε δηλώσει ότι το έργο αυτό εντάσσεται προοπτικά στην πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου», συμπληρώνοντας πως «ο σκοπός για τον οποίο γίνεται το έργο ξεχάστηκε».
Συγκεκριμένα, η ανάρτηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» Μαν. Μάκαρης σημειώνει:
«Όταν η δημοτική αρχή είχε ψηφίσει το έργο της πλατείας της Ανάστασης στις 8/3/2013 αιτιολογώντας την σκοπιμότητα του έργου είχε δηλώσει ότι το έργο αυτό εντάσσεται προοπτικά στην πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου.
Τα χρόνια πέρασαν από τότε η μελέτη ωρίμασε και υλοποιείται με καθυστέρηση ως μεμονωμένο έργο. Αντίθετα ο σκοπός για τον οποίο γίνεται το έργο ξεχάστηκε.
Εκτελώντας αποσπασματικά έργα και εξαντλώντας τους αντίστοιχους πόρους η δημοτική αρχή υπονομεύει μια συνολική λύση για την λειτουργία της Ναυαρίνου.
Πρέπει να δούμε το παραλιακό μέτωπο συνολικά και όχι σημειακά! Αλλά αυτό προϋποθέτει ειλικρινή διάλογο και όχι “σικέ” διαβούλευση όπως αυτή που διοργάνωσε η δημοτική αρχή για τα “μάτια του κόσμου”.
Η συζήτηση για τους κιβόλιθους στη Ναυαρίνου
Σε μία άλλη ολιγόλογη ανάρτηση του στο facebook ο Μανώλης Μάκαρης όπου ανέφερε «είπαμε κυβόλιθοι παντού… στις πλατείες, στα πάρκα τώρα και στην οδό Ναυαρίνου!!», προσέλκυσε το ενδιαφέρον δύο αντιδημάρων, του (οικονομολόγου) Δημ. Μπούχαλη και του (γιατρού) Παν. Γιαννόπουλου, οι οποίοι απάντησαν υπερασπιζόμενοι τις παρεμβάσεις στην οδό Ναυαρίνου στο πλαίσιο της ανάπλασης της πλατείας Ανάστασης.
Ειδικότερα, απαντώντας ο Δημήτριος Μπούχαλης ανέφερε: «Προτιμούμε στην Ναυαρίνου, την άσφαλτο από τους κυβόλιθους λοιπόν, μάλιστα, κατά τα άλλα την θέλουμε και πεζόδρομο».
Η απάντηση του Μανώλη Μάκαρη ήταν άμεση:
Aγαπητέ Δημήτριος Μπούχαλης. Καταρχήν εσείς που είστε δημοτική αρχή πρέπει να ξεκαθαρίσετε ποια χρήση θέλετε για τη Ναυαρίνου, γιατί μάλλον δεν το έχετε ξεκαθαρίσει. Αλλιώς πώς εξηγείται το γεγονός ότι χρησιμοποιείτε κυβόλιθους στο οδόστρωμα της Ναυαρίνου; Η άποψη μου για την χρήση κυβολίθων έχει διατυπωθεί σε προηγούμενο ΔΣ. Την υπενθυμίζω:
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΒΟΛΙΘΟΥΣ
«Αυτή τη στιγμή εκτελούνται έργα ανάπλασης στο Δήμο Καλαμάτας βασιζόμενα κατά κύριο λόγο στη χρήση τσιμεντένιων κυβόλιθων. Έτσι θα αποκτήσουμε κι άλλους τσιμεντένιους κυβόλιθους και τσιμεντένιες πλάκες σε πάρκα, πλατείες και πεζοδρόμια, στην πλατεία της Ανάστασης, στο πάρκο των σιδηροδρόμων και στην πλατεία της Ανάληψης.
Θα αναφερθούμε στις βασικές ενστάσεις ως προς την επιλογή και την μαζική χρήση του υλικού αυτού σε κάθε είδους αναπλάσεις στην πόλη μας.
Το συγκεκριμένο υλικό δεν έχει ψυχρή επίστρωση όπως πληροφορηθήκαμε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Δηλαδή ουσιαστικά προάγει το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας δηλαδή του τοπικού φαινομένου του θερμοκηπίου ενώ αντίθετα υπάρχουν τα λεγόμενα «ψυχρά υλικά» τα οποία χρησιμοποιούμενα σε επιστρώσεις μειώνουν το φαινόμενο αυτό λόγω των βιοκλιματικών ιδιοτήτων που διαθέτουν.
Επιπλέον ειδικά για το πάρκο των Σιδηροδρόμων η χρήση τσιμεντένιων κυβόλιθων αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του πάρκου. Σαφώς έπρεπε να είχαμε προβεί σε ανανέωση του υπάρχοντος φυσικού υλικού (στουρνάρι). Ακόμα και στην περίπτωση που θα συμφωνούσαμε για τη δημιουργία ενός διαδρόμου με σταθερό υπόστρωμα θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε οικολογικά υλικά όπως το κεραμικό σταθεροποιημένο δάπεδο το οποίο έχει πολλά πλεονεκτήματα και έχει χρησιμοποιηθεί στο πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο πεδίο του Άρεως, και στο λόφο της Ακροπόλεως. Το υλικό αυτό είναι απόλυτα οικολογικό – βιοκλιματικό, διακρίνεται για τη φυσική του ομορφιά, δεν λερώνεται και είναι οικονομικό.
Η σύγχρονη άποψη για τα έργα αναπλάσεων είναι να χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο βιοκλιματικά υλικά και αρκετοί δήμοι έχουν ήδη υιοθετήσει αυτή την άποψη με σκοπό τη βελτίωση του μικροκλίματος του δομημένου περιβάλλοντος».
Σε μια παρέμβαση – ανάρτηση υπήρχε μια φωτογραφία από τη Ρώμη, με πλακόστρωτο που συνοδευόταν από το σχόλιο ενός υποστηρικτή της επίστρωσης της Ναυαρίνου με κιβόλιθους: «αυτή η φωτο είναι από το κέντρο της Ρώμης αλλά αυτοί είναι χαζοί εμείς τα ξέρουμε όλα ,τα συμπεράσματα δικά σας». [σ.σ.Ασφαλώς το κέντρο και η παραλιακή οδός είναι δυο άσχετα μεταξύ τους πράγματα]
Για να του απαντήσει συμφωνώντας μαζί του ο αντιδήμαρχος Παν. Γιαννόπουλος (Panagiotis Giannopoulos) με την πασίγνωστη γαλατική φράση «είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι»
Ο ίδιος, αφού μεσολάβησαν μερικά σχόλια, είπε τον τελευταίο λόγο του: «Αφήστε το έργο να ολοκληρωθεί για να το κρίνουμε».