“Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια της δημοτικής αρχής -μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου kalamata.gr- να διαστρεβλώσει την αλήθεια”
«Η δημοτική αρχή σκόπιμα παίζει παιχνίδια με το θέμα της χωροθέτησης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) όπως ακριβώς κάνει και με την διαχείριση των απορριμμάτων και την συντήρηση της μεγάλης περιβαλλοντικής πληγής που λέγεται Μαραθόλακκα». Αυτό αναφέρεται στην δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες ανακοίνωση του επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Καλαμάτας Μανώλη Μάκαρη, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή (2.12.2016).
Ειδικότερα στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Η επιλογή της χωροθέτησης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί είναι περιβαλλοντικά επιζήμια . Ως γνωστόν, η περιοχή της κοιλάδας του Νέδοντα είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες (γήπεδο Λουκαρέας) και μπορεί να εξελιχτεί σε ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πάρκο αναψυχής που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας. Άλλωστε, η απόφαση του ΣτΕ 1242/2016 για το ΓΠΣ Καλαμάτας είναι ξεκάθαρη: για το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα, που αποτελεί «την περιοχή εξόδου της χαράδρας… και την είσοδο του ποταμού στο χώρο του αστικού συγκροτήματος», προτείνεται η άσκηση δραστηριοτήτων ήπιας αναψυχής, ενώ απαγορεύονται απολύτως «η δόμηση και η κατασκευή οποιουδήποτε έργου, πλην δημοσίων έργων που αφορούν στην ασφάλεια και την αποτροπή κινδύνων».
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια της δημοτικής αρχής -μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου kalamata.gr- να διαστρεβλώσει την αλήθεια όσον αφορά το θέμα της χωροθέτησης του σταθμού μεταφόρτωσης των απορριμμάτων στην περιοχή του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα.
Αλλά ως γνωστόν η μισή αλήθεια είναι πολύ χειρότερη από ένα ψέμα και η δημοτική αρχή επέλεξε την σκόπιμη απόκρυψη της απόφαση του ΔΣ 5/2016 (εδώ). κατά την οποία η έγκριση των όρων σύμβασης ενοικίασης του χώρου στην περιοχή του Νέδοντα για την μεταφόρτωση των απορριμμάτων ψηφίστηκε μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας. Η δημοτική μας παράταξη και σχεδόν όλη η αντιπολίτευση καταψήφισε την συγκεκριμένη πρόταση.
Η πρότασή μας και τότε αλλά και τώρα είναι μία: συνολικός σχεδιασμός και τεχνοκρατική μελέτη και για την εγκατάσταση των ΣΜΑ στο Δήμο Καλαμάτας με βάση κριτήρια αποκλεισμού (περιβαλλοντικά, γεωλογικά κλπ) αλλά και με βάση κριτήρια κεντροβαρικότητας. Σε άλλους δήμους κάτι τέτοιο έχει γίνει όπως στο Δήμο Γορτυνίας (εδώ).
Δυστυχώς στο Δήμο Καλαμάτας η δημοτική αρχή σκόπιμα παίζει παιχνίδια με το θέμα της χωροθέτησης των ΣΜΑ όπως ακριβώς κάνει και με την διαχείριση των απορριμμάτων και την συντήρηση της μεγάλης περιβαλλοντικής πληγής που λέγεται Μαραθόλακκα .
Οι πολίτες είναι αποφασισμένοι να μην δεχτούν άλλη υποβάθμιση στο περιβάλλον του Ταϋγέτου και του Νέδοντα και θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής λύσεων επιζήμιων για το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής».
Η πρώτη ανακοίνωση Μάκαρη
Είχε προηγηθεί (30/11/2016), ανακοίνωση από τον επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες», Μαν. Μάκαρη, ανακοίνωση για το ίδιο θέμα, στην οποία εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η επιλογή της χωροθέτησης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα, ανέφερε τα εξής:
«Η επιλογή της χωροθέτησης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί:
- Είναι περιβαλλοντικά επιζήμια. Ως γνωστόν η περιοχή της κοιλάδας του Νέδοντα είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες (γήπεδο Λουκαρέας) και μπορεί να εξελιχτεί σε ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πάρκο αναψυχής που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας. Άλλωστε η απόφαση του ΣτΕ 1242/2016 για το ΓΠΣ Καλαμάτας είναι ξεκάθαρη: για το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα, που αποτελεί «την περιοχή εξόδου της χαράδρας… και την είσοδο του ποταμού στο χώρο του αστικού συγκροτήματος», προτείνεται η άσκηση δραστηριοτήτων ήπιας αναψυχής ενώ απαγορεύονται απολύτως «η δόμηση και η κατασκευή οποιουδήποτε έργου, πλην δημοσίων έργων που αφορούν την ασφάλεια και την αποτροπή κινδύνων».
- Είναι οικονομικά ασύμφορη γιατί γίνεται με δαπάνες από τον δημοτικό προϋπολογισμό ενώ ως γνωστόν μπορεί να γίνει με αξιοποίησητου προγράμματος ΕΣΠΑ «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων» και να εξασφαλιστεί σχετική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Ανακεφαλαιώνοντας είναι σημαντικό να αποφευχθεί νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής του Νέδοντα. Η συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί με βάση τις αρχές της αειφορίας και να μετεξελιχθεί σε περιβαλλοντικό πάρκο αναψυχής. Όσον αφορά την χωροθέτηση των αναγκαίων ΣΜΑ προτείνουμε να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός με βάση το ΓΠΣ και τις ανάγκες του Δήμου».