Ο «Κύκλος της Τέχνης» είναι ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Θεάτρου Καλαμάτας (KaDISS), που θέλει να συμβάλλει πολιτιστικά στην περιοχή της Μεσσηνίας και ευρύτερα. Ο «Κύκλος της Τέχνης» είναι ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που προσκαλεί φοιτητές και επαγγελματίες του χώρου των παραστατικών τεχνών να επαναπροσεγγίσουν ή να δουν από ένα διαφορετικό πρίσμα, την δική τους τέχνη αλλά και την τέχνη γενικότερα, καθώς και να αναπτύξουν νέες τεχνικές και ευρύτερες προοπτικές και θα διαρκέσει από φέτος έως και το 2023.
Ο «Κύκλος της Τέχνης» ξεκίνησε στις 24 Μαΐου του 2021, με μια δημιουργική συνάντηση, που μεταδόθηκε ζωντανά από την Καλαμάτα, με τη σχεδιάστρια μόδας και κοστουμιών καθώς και Διδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Nathalie Bries. Τα διαδικτυακά σεμινάρια θα συνεχιστούν με καταξιωμένους καλεσμένους, έναν σκηνογράφο κι έπειτα έναν δραματουργό. Τέλος, στα τέλη του φθινοπώρου, το έτος θα κλείσει με μια πρωτοποριακή διεθνή θεατρική παραγωγή, καλεσμένων της διοργάνωσής μας.
Μέχρι το πέρας των τριών ετών και την ολοκλήρωση του προγράμματος «ο Κύκλος της Τέχνης», θα έχουμε διερευνήσει και θα έχουμε πραγματοποιήσει μια ολιστική προσέγγιση για την διαδικασία της δημιουργίας αυτού που ονομάζουμε “θέατρο”, στη δημιουργία θεατρικής παράστασης και της σύγχρονης θεατρικής εκπαίδευσης.
Όλα τα σεμινάρια / webinars θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα για συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων και είναι δωρεάν.
Στο δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του KaDISS, σκηνοθέτης Andrew Visnevski θα συνομιλήσει με τον βραβευμένο σκηνογράφο, καλλιτέχνη και επιφανή καθηγητή Paweł Dobrzycki.
Το webinar θα μεταδοθεί ζωντανά τη Δευτέρα, 28 Ιουνίου, ώρα: 20.00 (τοπική ώρα).
Θα δεχθούμε έως και 30 συμμετέχοντες – βάση βιογραφικού/αίτησης.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι έως και την Παρασκευή 25 Ιουνίου. Η διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου θα είναι 90 λεπτά (συμπεριλαμβάνεται και χρόνος ερωτήσεων 30 λεπτών). Η γλώσσα είναι η Αγγλική.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι/νες πρέπει να στείλουν ένα email με το βιογραφικό τους συνημμένο ([email protected]) και μια σύντομη παράγραφο που να εξηγεί γιατί ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαδικτυακό σεμινάριο.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι/νες θα λάβουν απάντηση και θα δοθούν οι απαιτούμενες πληροφορίες.
Αποκλειστικός χορηγός του “Κύκλου της Τέχνης” είναι το Ίδρυμα BAREVA του Λίχτενσταϊν, το οποίο στηρίζει και το Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας 2021 / KaDISS 2021.
Λίγα λόγια για τον Paweł Dobrzycki:
Ο Paweł Dobrzycki αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κρακοβίας το 1980 και έκτοτε έχει δημιουργήσει πάνω από τριακόσια σκηνικά σχέδια για το θέατρο, την όπερα και το μιούζικαλ παγκοσμίως. Έχει επίσης σκηνοθετήσει αρκετές ανεξάρτητες παραγωγές και σχεδίασε για τις οποίες σχεδίασε και το σκηνικό μα και τα κοστούμια τους. Για να πετύχει το “όλον” του σκηνικού του κόσμου, σχεδιάζει πάντα και τον φωτισμό.
Διδάσκει σε διάφορες Ακαδημίες: την Ακαδημία Καλών Τεχνών και την Ακαδημία Θεάτρου της Κρακοβίας (παλαιότερα γνωστή ως Κρατικό Λύκειο Θεάτρου). Επίσης διδάσκει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και την Ακαδημία Θεάτρου στη Βαρσοβία. Στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας, δημιούργησε το Τμήμα Σκηνικού Σχεδιασμού – το πρώτο και μοναδικό τμήμα για την σπουδή στη σκηνογραφία στην Πολωνία μέχρι και σήμερα – συγκεντρώνοντας εξαιρετικούς σκηνογράφους και καλλιτέχνες στην έδρα του τμήματος ως καθηγητές.
Σχεδιάζει και ζωγραφίζει συνεχώς και είναι συγγραφέας και συν-συγγραφέας πολλών δημοσιευμένων άρθρων και αρκετών σεναρίων. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολωνικού Κέντρου (OISTAT / the International Organization of Theatre Designers, Technicians and Architects ) και εκπρόσωπος της Πολωνίας στην Επιτροπή Εκπαίδευσης. Το έργο του έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπου έχει συνεργαστεί με τον Andrew Visnevski για την παράσταση του HAMLET στην Αθήνα το 1997, έχει συμμετάσχει σε αρκετές παραγωγές, συμπεριλαμβανομένων παραστάσεων και στην Επίδαυρο.
Τέλος, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως οι αιτήσεις για το 3ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας / KaDISS 2021 είναι ανοιχτές, μέχρι και 16 Ιουλίου, καθώς και τη δυνατότητα να διεκδικήσουν δυο Μεσσήνιοι/ες Καλλιτέχνες από μια υποτροφία για την δωρεάν παρακολούθηση του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Θεάτρου μέσω του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου με καταληκτική ημερομηνία για αιτήσεις την Παρασκευή 2 Ιουλίου.
Περισσότεραμπορείτε να βρείτε στο: www.kalamatadrama.com
Η δημιουργική Ομάδα του KaDISS