Πρόταση να μειωθούν από 22 σε 10!
Τη μείωση των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας σε ποσοστό 54,55%, προβλέπει το σχέδιο Αναδιάρθρωσης που τίθεται σε διαβούλευση, η παρουσίαση του οποίου, όσον αφορά τις αστυνομικές υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, έγινε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.
Πάντως, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης «τα Σχέδια αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών θα τεθούν υπόψη των τοπικών φορέων και των κοινωνιών. Και αυτό κάνουμε με τις παρουσιάσεις που έχουμε προγραμματίσει σε όλη τη χώρα. Δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις». Πρόσθεσε ακόμα: «Κάνουμε μία προσπάθεια εξορθολογισμού των αστυνομικών μας δομών αξιοποιώντας στο καλύτερο δυνατό βαθμό τις υπάρχουσες δυνάμεις. Στόχος είναι να φύγουμε από το πεπαλαιωμένο μοντέλο της φύλαξης κτιρίων και ταμπελών και να προσφέρουμε ουσιαστικές και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες. Επιδιώκουμε την δημιουργία ενοποιημένων τμημάτων με παροχή πραγματικών υπηρεσιών κι όχι διασπορά υπηρεσιακών δομών».
Σύμφωνα με την πρόταση αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών υπηρεσιών στις Περιφερειακές Ενότητες Πελοποννήσου, την οποία παρουσίασε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, στη Μεσσηνία, με τις συγχωνεύσεις και συνενώσεις η Αστυνομική Διεύθυνση θα έχει 10 από 22 υπηρεσίες πουν έχει σήμερα.
Όσον αφορά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, οι 83 αστυνομικές δομές με τις οποίες λειτουργεί σήμερα, συρρικνώνονται με το νέο προτεινόμενο σχήμα σε 53, (μείωση 35,37%).
Με την προτεινόμενη αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Περιφερείας Πελοποννήσου η οργανική δύναμη προσδιορίζεται σε 1.763 θέσεις, θα επιτευχθεί εξοικονόμηση δυνάμεων 222 θέσεων, που σε ποσοστό οργανικής δύναμης φτάνει το -12%. Επιπλέον, με το προτεινόμενο σχέδιο υπάρχει και εξοικονόμηση πόρων από μισθώματα σε ποσοστό 6,15%, που σε πραγματικούς αριθμούς είναι 54.449,88 ευρώ.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Σύμφωνα με την πρόταση, οι Αστυνομικές υπηρεσίες στη Μεσσηνία θα είναι οι εξής:
- Επιτελείο (έδρα η Καλαμάτα)
- Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας
Συγχωνεύονται σε αυτό:
- Τμήμα Μεταγωγών – Δικαστηρίων
- Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Καλαμάτας (ίδρυση Γραφείου Τουρισμού)
- Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Καλαμάτας
- Αστυνομικός Σταθμός Αρφαρών
- Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας
Εντάσσεται σε αυτήν το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας
- Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας
- Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας (με έδρα το Μελιγαλά)
Εντάσσεται σε αυτό μέρος της εποπτείας και δραστηριότητας του Αστυνομικό Τμήμα Κοπανακίου
- Αστυνομικό Τμήμα Πύλου – Νέστορος (με έδρα την Πύλο)
Συγχωνεύονται σε αυτό:
- Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Πύλου (ίδρυση Γραφείου Τουρισμού)
- Αστυνομικός Σταθμός Χώρας (είναι ήδη σε αναστολή λειτουργίας)
- Αστυνομικό Τμήμα Κορώνης (με κάλυψη 4 τοπικές κοινότητες του Δήμου Μεσσήνης και 10 του Δήμου Πύλου – Νέστορος)
- Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης (με έδρα τη Μεσσήνη)
Συγχωνεύεται σε αυτό το Αστυνομικό Τμήμα Πεταλιδίου
- Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Μάνης (με έδρα την Καρδαμύλη)
- Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας (με έδρα την Κυπαρισσία)
Συγχωνεύονται σε αυτό:
- Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων
- Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών
- Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας (ίδρυση Γραφείου Τροχαίας)
- Εντάσσεται σε αυτό, μέρος της εποπτείας και δραστηριότητας του Αστυνομικό Τμήμα Κοπανακίου.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ
Οι προτάσεις για τις άλλες περιφερειακές Ενότητες Πελοποννήσου είναι οι εξής:
- Αρκαδία: προτείνεται η συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων Λεβιδίου, Λαγκαδίων και Σταδίου Τεγέας, η δημιουργία τμήματος Άμεσης Δράσης στην Τρίπολη και η μετονομασία του Αστυνομικού Τμήματος Παραλίου Άστρους σε Βόρειας Κυνουρίας, του Λεωνιδίου σε Νότιας Κυνουρίας και της Δημητσάνας σε Γορτυνίας.
- Αργολίδα: η συγχώνευση του Αστυνομικού Σταθμού Αγίας Τριάδας και Τολού με το Αστυνομικό Τμήμα Ναυπλίου, του Αστυνομικού Σταθμού Νέας Κίου με το Αστυνομικό Τμήμα Άργους και ο Αστυνομικός Σταθμός Παλαιάς Επιδαύρου με τον Αστυνομικό Σταθμό Λυγουριού, ο οποίος αναβαθμίζεται σε Αστυνομικό Τμήμα Επιδαύρου με έδρα το Λυγουριό.
- Κορινθία: η συγχώνευση του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Θεοδώρων με το Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου και το Αστυνομικό Τμήμα Γκούρας με το Αστυνομικό Τμήμα Κιάτου, το οποίο μετονομάζεται σε Αστυνομικό Τμήμα Συκιωνίων. Ο σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Λουτρακίου συγχωνεύεται με το Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου, στο οποίο προβλέπεται ίδρυση γραφείου τουρισμού.
- Λακωνία: προτείνεται η συγχώνευση του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Σπάρτης με το Αστυνομικό Τμήμα Σπάρτης, επίσης των Αστυνομικών Τμημάτων Κροκεών, Βλαχιώτη και του Αστυνομικού Σταθμού Γερακίου με το Αστυνομικό Τμήμα Σκάλας το οποίο μετονομάζεται σε Αστυνομικό Τμήμα Ευρώτα με έδρα την Σκάλα. Ακόμα συγχωνεύεται ο Αστυνομικός Σταθμός Μονεμβασιάς με το Αστυνομικό Τμήμα Μολάων καθώς και οι Σταθμοί Τουριστικής Αστυνομίας Σπάρτης, Γυθείου και Μονεμβασιάς με τα Αστυνομικά Τμήματα Σπάρτης, Γυθείου και Μολάων αντίστοιχα, όπου ιδρύονται ιδιαίτερα γραφεία Τουρισμού. Τέλος, προτείνεται η ίδρυση μόνιμου Αστυνομικού σταθμού στην Ελαφόνησο.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης σημείωσε ότι «κάνουμε μία προσπάθεια εξορθολογισμού των αστυνομικών μας δομών αξιοποιώντας στο καλύτερο δυνατό βαθμό τις υπάρχουσες δυνάμεις. Στόχος είναι να φύγουμε από το πεπαλαιωμένο μοντέλο της φύλαξης κτιρίων και ταμπελών και να προσφέρουμε ουσιαστικές και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες. Επιδιώκουμε την δημιουργία ενοποιημένων τμημάτων με παροχή πραγματικών υπηρεσιών κι όχι διασπορά υπηρεσιακών δομών».
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών υπηρεσιών, δήλωσε πως «οποιαδήποτε πολιτική αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της Αστυνομίας θα πρέπει να συνάδει με πολιτικές μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού ώστε να είναι αποτελεσματική» και πρόσθεσε ότι «μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να απολαμβάνει το μέγιστο της πολιτικής συναίνεσης και να έχει χρονικό βάθος δεκαπενταετίας».
Ο κ. Τατούλης, τόνισε αφενός, ότι προκειμένου μια μεταρρύθμιση να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να συνοδεύεται από επενδύσεις και, αφετέρου χαρακτήρισε θετικά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν θέτει αυστηρά οικονομικά κριτήρια και δεν έχει αποκλειστικό στόχο την οικονομία κλίμακας.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που βρήκε τρόπο να εντάξει στο πρόγραμμά της του ΕΣΠΑ κωδικό για τις υποδομές της Αστυνομίας» σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης, αναφερόμενος στο θέμα του εκσυγχρονισμού των υποδομών της, και χαρακτήρισε αυτονόητη υποχρέωση κάθε Περιφέρειας να αναλάβει ποσοστό του κόστους της λειτουργίας των υποδομών αυτών.
«Συναντήσαμε δυσκολίες και αμφισβητήσεις όταν εξαρχής εντάξαμε στο πρόγραμμά μας την ενίσχυση των υποδομών αυτών» συνέχισε ο Περιφερειάρχης «δικαιωθήκαμε ωστόσο και πλέον είμαστε έτοιμοι να τις χρηματοδοτήσουμε και στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020».