ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΕΠΟ ΣΤΟ “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”
Αναρτήθηκε στο πρόγραμμα Διαύγεια η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), σύμφωνα με την οποία “σε υφιστάμενο κτίριο του περιβάλλοντα χώρου της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας εγκαθίσταται compact συσκευή για την αποστείρωση – απολύμανση των παραγόμενων από τη λειτουργία της μονάδας ΕΑΑΜ (Επικίνδυνα Απόβλητα Αμιγώς Μολυσματικά)…”.
Σε σχετική ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο διοικητής του Γ.Ν. Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος, αναφέρει:
“Πριν από λίγα χρόνια όταν ξεκινούσαμε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας μια χούφτα άνθρωποι να υλοποιήσουμε την ιδέα περί αυτοδιαχείρισης των μολυσματικών αποβλήτων του νοσηλευτικού μας ιδρύματος -όπου σήμερα για την επεξεργασία και την μεταφορά-ξοδεύουμε περί τις 120.000€ ετησίως, αρκετοί ήσαν αυτοί -που καλοπροαίρετα θέλω να πιστεύω- μας έλεγαν ότι δεν πρόκειται να τα βγάλετε πέρα και ότι οι δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες. Το θέμα αυτό ”το παλεύουμε” 3 χρόνια τώρα και σήμερα είναι μια σημαντική μέρα.
Σήμερα λοιπόν και πριν από λίγο αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η απόφαση έγκρισης της ΑΕΠΟ, που ουσιαστικά ανοίγει και το δρόμο για την λειτουργία του.
ΑΛΛΟ ΈΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ!!!!”.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ
Η σχετική απόφαση που υπογράφεται από τον Διονύσιο Παναγιωτόπουλο, Γενικό Διευθυντή Χωρ/κής & Περιβ/κής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου αφορά “στην τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 55937/10-03-2017 Απόφασης του Γεν. Γραμ. Αποκ. Διοίκησης Πελ/σου, Δυτ. Ελλάδος & Ιονίου με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του υφιστάμενου έργου: «Προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις στο υφιστάμενο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας – Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας δυναμικότητας 360 κλινών στην Τ.Κ. Αντικαλάμου, Δ.Ε. Καλαμάτας του Δήμου Καλαμάτας, Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας”.
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση
«Στο τέλος της παρ. 1.2 της ισχύουσας ΑΕΠΟ προστίθενται το κάτωθι εδάφιο:
Σε υφιστάμενο κτίριο του περιβάλλοντα χώρου της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας (Σχέδιο Τα01) εγκαθίσταται compact συσκευή για την αποστείρωση – απολύμανση (Εργασία: D9) των παραγόμενων από τη λειτουργία της μονάδας ΕΑΑΜ (Επικίνδυνα Απόβλητα Αμιγώς Μολυσματικά) με κωδικό ΕΚΑ: 18 01 03*. Η διάρκεια του κύκλου επεξεργασίας είναι: 1h και η ονομαστική δυναμικότητα της συσκευής είναι: 50kg/h. Στη κανονική λειτουργία της Ν.Μ. Καλαμάτας υπολογίζεται ότι θα γίνεται επεξεργασία περίπου 150kg/ημέρα ΕΑΑΜ σε 3-5 κύκλους επεξεργασίας/ημέρα. Τα προς επεξεργασία ΕΑΑΜ μεταφέρονται με ειδικό καρότσι. Η τροφοδοσία της συσκευής γίνεται χειρονακτικά μέσω χοάνης. Η διαδικασία αποστείρωσης των ΕΑΑΜ είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
- Δημιουργία κενού στο εσωτερικό του θαλάμου
- Τεμαχισμός αποβλήτων
- Αποστείρωση με εισαγωγή κορεσμένου ατμού (134oC – 3bar) για 10min.
- Ξήρανση
- Αποσυμπίεση
- Εκφόρτωση του αποστειρωμένου περιεχομένου σε καρότσι.
Η ατμογεννήτρια είναι ηλεκτρική (δεν προβλέπεται χρήση καυσίμου), η εγκατεστημένη ισχύς της συσκευής αποστείρωσης είναι: 93kW και η μέγιστη κατανάλωση ενέργειας από τη λειτουργία της εκτιμάται σε 34ΜWh/έτος. Η κατανάλωση νερού είναι 28lt/κύκλο, εκ των οποίων τα 18lt για την παραγωγή ατμού (8,4lt στο θάλαμο αποστείρωση και 9,6 για την προθέρμανσή του) και υπόλοιπα για πλύσεις του μηχανήματος και του δαπέδου και συνεπώς οι ανάγκες σε νερό για τη λειτουργία της συσκευής αποστείρωσης ανέρχονται στα 50m3 /έτος. Από τη διαδικασία της αποστείρωσης θα παράγονται Αποστειρωμένα ΕΑΑΜ με κωδικό ΕΚΑ: 19 02 03 (≈40tn/έτος). Οποιοδήποτε αέριο ή υγρό υπάρχει μέσα στον θάλαμο οδηγείται μέσω της αντλίας κενού στον ατμοποιητή, που έχει αναπτύξει θερμοκρασία 315⁰C. Μετά την ψύξη του ατμοποιητή (αερόψυκτος), τα απολυμασμένα και αδρανοποιημένα αέρια υγροποιούνται και οδηγούνται από το κάτω μέρος της συσκευής στο εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων του έργου, αφού διέλθουν από μεταλλικό φίλτρο για τη συγκράτηση των στερεών».
- Δείτε εδώ την απόφαση.
Ακολουθεί η ανάρτηση του διοικητή του Νοσοκομείου Γ. Μπέζου.