Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ 14 ΕΡΓΑΤΙΚΏΝ ΦΟΡΕΩΝ
Σύσκεψη εκπροσώπων 14 εργατικών φορέων, κατά την οποία συζητήθηκε το νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου έγινε λόγος για “τεράστιες ελλείψεις του Εθνικού συστήματος υγείας, στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας του νομού”, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη (23/9/2020), εξω απο το αμφιθέατρο “Αλ. Κουμουνδούρος”, στην Καλαμάτα.
Στη σύσκεψη που διοργάνωσε το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας, μετά τη συζήτηση, προταθηκε κινητοποίηση, για την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2920, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου και η έγκριση ψηφίσματος, το οποίο παρέλαβαν οι εκπρόσωποι των σωματείων για να συζητηθεί στα διοικητικά τους συμβούλια και να αποφασίσουν την συμμετοχή τους στην προαναφερόμενη κινητοποίηση.
Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:
“Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους των σωματείων της Μεσσηνίας που διοργάνωσε το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας. Η σύσκεψη αφορούσε την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τα ακόλουθα σωματεία:
– ΕΛΜΕ Μεσσηνίας
– Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας
– Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος ιδιωτικών υπαλλήλων
– Πανελλήνιος Σύλλογος συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ – Τραπεζών
– Σύλλογος Γυναικών Καλαμάτας
– Σύλλογος υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας
– Συνδικάτο επισιτισμού τουρισμού ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας
– Συνδικάτο Οικοδόμων & συναφών επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας
– Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας
– Σωματείο ειδικευμένων ιατρών Νομού Μεσσηνίας
– Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κυπαρισσίας
– Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Ν. Μεσσηνίας
– Σωματείο εργαζομένων στο Άσυλο Ανιάτων Ν. Μεσσηνίας
– Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Νομού Μεσσηνίας
Ο Γιάννης Λαγογιάννης, γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό τομέα στην εισήγηση του μεταξύ άλλων τόνισε:
«Πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι στην Αττική, σε συνθήκες ακόμα μικρής έξαρσης της πανδημίας το 60% των κλινών ΜΕΘ για covid -19 είναι καταλυμένο. Μας λένε ότι ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ φτάνει τώρα τις 910, όμως σύμφωνα με τα διεθνή “στάνταρ” πρέπει να είναι 3.500 κλίνες ΜΕΘ που απαιτούνται τόσο για τους ασθενείς COVID, όσο και για ασθενείς όλων των άλλων περιπτώσεων. Οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όχι μόνο παραμένουν χωρίς επαρκές προσωπικό, αλλά ένα μέρος μετακινείται για τις ανάγκες εφημερίας των υπόλοιπων νοσοκομείων. Δηλαδή “κλείνουν μια τρύπα, ανοίγοντας άλλες”!
Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας οι ελλείψεις που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους είναι χαρακτηριστικές:
Από τις 124 οργανικές θέσεις γιατρών έχουν καλυφθεί οι 67, ενώ εκκρεμούν 15 μόνιμες προσλήψεις.
- Οι Παθολογικές κλινικές για να εφημερεύσουν με ασφάλεια, χρειάζονται τουλάχιστον άλλους τέσσερις παθολόγους.
- Το Τμήμα Επειγόντων περιστατικών είναι υποστελεχωμένο.
- Για την κάλυψη των εφημεριών της παιδιατρικής κλινικής, μετακινούνται γιατροί από το νοσοκομείο Κυπαρισσίας.
- Ο αριθμός των εντατικολόγων, μετά βίας αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες της ΜΕΘ.
- Οι ακτινολόγοι δεν είναι δυνατό τον Οκτώβριο να καλύψουν με εφημερίες όλο τον μήνα κι ενώ από τις 3 Οκτωβρίου τερματίζεται και η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου λόγω έλλειψης προσωπικού.
Σκεφτείτε, το Νοσοκομείο Καλαμάτας πλέον είναι νοσοκομείο αναφοράς covid και έχει συνολικά 10 ΜΕΘ εκ των οποίων οι 6 για κρούσματα κορονοϊού για να νοσηλευτούν ασθενείς από Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα και Λακωνία, καταλαβαίνετε λοιπόν για τι δραματικές ελλείψεις μιλάμε.
Οι προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές που διαφημίζονταν από το υπουργείο και θα θωράκιζαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τελικά ήταν μερικοί εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου -από 4 μήνες έως 2 χρόνια- οι οποίοι όμως αντικαθιστούν τους προηγούμενους που έληγε η θητεία τους και απολύονταν. Άρα μιλάμε για μια τρύπα στο νερό.
Είναι λοιπόν λογικό οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να κάθονται κυριολεκτικά σε αναμμένα κάρβουνα. Με τους ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με όλες τις άλλες ανάγκες για νοσηλεία σε ΜΕΘ, είναι ορατός ο κίνδυνος να δούμε και εδώ καταστάσεις σαν αυτές που έζησαν στην Ιταλία, στην Ισπανία, στις ΗΠΑ, όπου μπήκε το δίλημμα στους γιατρούς “ποιος θα μπει στη ΜΕΘ και ποιος όχι”, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.
Στη επίθεση που δέχονται η υγεία και τα δικαιώματα των εργαζόμενων προβάλλουμε την ανάγκη να οργανωθεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Τα συνδικάτα πρέπει να μπουν μπροστά για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης και για να ανοίξει μια ελπιδοφόρα προοπτική για το λαό μας. Τα συνδικάτα μπορούν και πρέπει να δώσουν απάντηση σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση. Όλοι εμείς εδώ ως εκλεγμένοι συνδικαλιστές εκπροσωπούμε σωματεία, εκπροσωπούμε χιλιάδες εργαζόμενους, έχουμε τη δυναμική να παλέψουμε με όρους διεκδίκησης, για την υγεία των εργαζομένων, των οικογενειών μας. Να βγούμε μπροστά και να ενημερώσουμε το λαό της πόλης να κάνει δική του υπόθεση τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων για την υγεία και τη ζωή του».
Στη συνέχεια έγινε πρόταση του ακόλουθου ψηφίσματος για να συζητηθεί στα διοικητικά συμβούλια των σωματείων:
«ΨΗΦΙΣΜΑ
Σήμερα Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον αίθριο χώρο της Περιφέρειας, εκπρόσωποι των ακόλουθων σωματείων, συζητήσαμε για τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την υγεία μας. Ειδικά αυτή την περίοδο που διανύουμε νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, χτυπάει καμπανάκι για τις τεράστιες ελλείψεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στα κέντρα υγείας, σε όλες τις μονάδες υγείας και πρόνοιας του Νομού Μεσσηνίας. Ελλείψεις που οφείλονται στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τη λογική του κόστους – οφέλους που διατηρεί τα δημόσια νοσοκομεία υποστελεχωμένα μη μπορώντας να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες νοσηλείας, πόσο μάλλον τις απαιτήσεις που προκύπτουν λόγω της πανδημίας. Για την υπεράσπιση της υγείας εμάς και των παιδιών μας απαιτείται να παρθούν άμεσα μέτρα εδώ και τώρα.
Διεκδικούμε:
- Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας με μόνιμο προσωπικό.
- Επιπλέον, να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να καλύπτεται πλήρως η λειτουργία του νοσοκομείου, ως νοσοκομείο – Covid. Να μην πάνε πίσω οι υπόλοιπες λειτουργίες του νοσοκομείου (χειρουργεία, προγραμματισμένες εξετάσεις κλπ).
- Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών στον τομέα της υγείας.
- Πλήρης λειτουργία του Κ.Υ. Καλαμάτας και των υπολοίπων Κ.Υ. του νομού που είναι σε άθλια κατάσταση. Να στελεχωθούν όλα τα αγροτικά ιατρεία, που σήμερα, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τη στοιχειώδη συνταγογράφηση.
- Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
- Τώρα παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς, με επιβολή των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
- Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στην υγεία και τους μεγάλους χώρους δουλειάς με επιβάρυνση της εργοδοσίας.
- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων, 15 – άρια τμήματα, προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.
- Καμία απόλυση – καμία περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.
- Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις και για χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.
- Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
- Για όλα αυτά που αφορούν την υγεία και τη ζωή μας προχωράμε σε κινητοποίηση την Πέμπτη 1 Οκτώβρη 7μμ στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
Στη συνέχεια έγινε συζήτηση και πήραν το λόγο εκπρόσωποι των σωματείων που ανέδειξαν τις τεράστιες ελλείψεις του Εθνικού συστήματος υγείας, στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας του νομού.
Το ψήφισμα παρέλαβαν οι εκπρόσωποι των σωματείων για να συζητηθεί στα διοικητικά τους συμβούλια και να αποφασίσουν την συμμετοχή τους στην κινητοποίηση».