Με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα προχώρησαν οι αγρότες της Μεσσήνης και άλλων περιοχών της Μεσσηνίας, σε δυναμική κινητοποίηση στην Καλαμάτα. Ξεκινώντας στις 11 το πρωί από τη Μεσσήνη, κατέληξαν στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, όπου εκπρόσωποί τους διατύπωσαν τα αιτήματά τους με κύριο την πατάτα.
«Μετά την σταφίδα και την ελιά Καλαμών που παραμένουν στα αζήτητα, σειρά έρχεται να πάρει και η ανοιξιάτικη πατάτα», αναφέρεται σε ανακοίνωση – διαμαρτυρία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, στην οποία προστίθεται: «Πριν ακόμη καλά-καλά ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής οι μεγαλέμποροι τους χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια, που συμβάλλουν στην πτώση της τιμής στον παραγωγό, με αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κτλ».
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Χαιρετίζουμε τους δεκάδες συναδέλφους μας που κατεβήκαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα σε δυναμική κινητοποίηση στην Καλαμάτα. Τα τεράστια προβλήματα που χτυπάνε τον μικρομεσαίο αγρότη, το τεράστιο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές, οι ανύπαρκτες αποζημιώσεις και πολλά άλλα, παραμένουν άλυτα ενώ η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης.
Μετά την σταφίδα και την ελιά Καλαμών που παραμένουν στα αζήτητα, σειρά έρχεται να πάρει και η ανοιξιάτικη πατάτα. Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί της περιοχής μας, αφού πριν ακόμη καλά-καλά ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής οι μεγαλέμποροι τους χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια, που συμβάλλουν στην πτώση της τιμής στον παραγωγό, με αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κτλ.
Χαρακτηριστικά τα κόστος παραγωγής της ανοιξιάτικης πατάτας κυμαίνεται στα 1.600 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ η παραγωγή ενός στρέμματος αντιστοιχεί σε 3 χιλιάδες κιλά μέσο όρο. Οι πληροφορίες μας λένε ότι αυτή την στιγμή στις αποθήκες των μεγαλεμπόρων βρίσκονται πάνω από 50 χιλιάδες τόνοι πατάτα εισαγωγής από Αίγυπτο που μπαίνει με τιμή γύρω στα 0,18 λεπτά του ευρώ το κιλό. Η οποία πατάτα είναι αμφιβόλου ποιότητας λόγω χρήσης φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί εδώ και χρόνια στην Ε.Ε. Εισάγεται με μοναδικό σκοπό να πιέσει προς τα κάτω τις τιμές της εγχώριας πατάτας και να αυξήσει την κερδοφορία μεσαζόντων και μεγαλεμπόρων. Υπό αυτό το καθεστώς εκβιάζονται οι παραγωγοί με αυθαίρετα κοψίματα και διαφορετικές τιμές ανά μέγεθος πατάτας ενώ παράλληλα πληρώνονται με τετράμηνες και εξάμηνες επιταγές με ανοιχτή τιμή.
Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά! Συσπειρωνόμαστε γύρω από τους αγροτικούς συλλόγους! Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με σωματεία, φορείς, φοιτητές, αυτοαπασχολούμενους! Συμπαραστεκόμαστε στη μεγάλη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 16 Μάρτη 2023.
Δεν παζαρεύουμε τις ζωές των οικογενειών μας εδώ και τώρα απαιτούμε!
Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή. Αυστηροί έλεγχοι τυχόν ελληνοποιήσεων αλλά και επιπλέον έλεγχος της ποιότητα των εισαγωγών, πχ η πατάτα Αιγύπτου ραντίζεται με απαγορευμένα φάρμακα.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους.
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ».