ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας το σεμινάριο με αντικείμενο τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, με διδάσκοντα καθηγητή τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Δημήτρη Μπαβέλλα.
Το σεμινάριο ξεκίνησε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στο κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ, ενώ μέσα στο μήνα προγραμματίζονται ακόμα τρεις συναντήσεις, 15, 16 και 23 του μήνα (6-9 μ.μ.). Παράλληλα, ο εισηγητής θα παραδώσει τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, 4-5 μ.μ. ένα ανοιχτό εισαγωγικό μάθημα για όλους όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν αλλά δεν είχαν δηλώσει συμμετοχή.
Περιεχόμενο Σεμιναρίου
Το σεμινάριο, που θα υλοποιηθεί σε δύο τρίμηνα, συνδυάζει τη θεωρία με την πρακτική του κινηματογράφου, ξεκινώντας από τις βασικές αρχές και φτάνοντας μέχρι το γύρισμα μιας ταινίας.
Οι μαθητές, μετά από μια σειρά προβολών, ασκήσεων και master classes, καλούνται να γυρίσουν μια κινηματογραφική σκηνή αντιμετωπίζοντας όλες τις αντιξοότητες αλλά απολαμβάνοντας παράλληλα τη χαρά της τελικής δημιουργίας.
Πριν από την προετοιμασία για το γύρισμα, θα γίνουν εισαγωγικά μαθήματα με τις βασικές αρχές του κινηματογράφου, το πώς γίνεται μια ταινία, προβολές και ανάλυση σημαντικών φιλμ στην ιστορία του σινεμά, ασκήσεις σκηνοθεσίας και σεναρίου καθώς και παρουσιάσεις με διάφορους καλεσμένους από τον χώρο του κινηματογράφου.
Δομή Μαθημάτων
Αρχικά θα ασχοληθούμε με την προβολή, ανάλυση και θεωρητική διδασκαλία του κινηματογράφου. Οι ταινίες πάνω στις οποίες θα επιλέξουμε να δουλέψουμε θα αποτελέσουν το αντικείμενο των ασκήσεων: Ο κάθε μαθητής, λειτουργώντας ως σκηνοθέτης ή/και καλλιτεχνικός συντελεστής θα έχει τη δυνατότητα να αποδώσει μια σκηνή ή μια συρραφή από σκηνές στο μάθημα, λειτουργώντας κάτω από συνθήκες κινηματογραφικού γυρίσματος.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο συμμετέχων στο σεμινάριο θα μπορεί να σκηνοθετήσει ή να ερμηνεύσει μια σκηνή, επεμβαίνοντας ουσιαστικά και δημιουργικά σε ένα κινηματογραφικό έργο υπό μορφή άσκησης. Να βάλει τη δική του οπτική σε μια σκηνή, ασχολούμενος με όλα τα επιμέρους στοιχεία που την αποτελούν (διεύθυνση ηθοποιών μπροστά από την κάμερα, αισθητική προσέγγιση, καλλιτεχνική διεύθυνση, οργάνωση παραγωγής κλπ). Να αποκτήσει δηλαδή την πρωταρχική εμπειρία τού τι σημαίνει κινηματογραφικό γύρισμα.
Οι μαθητές θα χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με τη σκηνή πάνω στην οποία θα δουλέψουν. Μετά από μια πρώτη προσέγγιση στην εκάστοτε σκηνή, οι ασκήσεις θα κινηματογραφούνται από τους ίδιους τους μαθητές έτσι ώστε να αποκτούν και πρακτική τριβή με τα τεχνικά ζητήματα του γυρίσματος μιας ταινίας (ντεκουπάζ, γωνίες λήψης κτλ.), δρώντας ενεργά ως σκηνοθέτες. Παράλληλα, με κάποιες απλές ασκήσεις πάνω στη συγγραφή μιας ιστορίας θα ψάχνουμε τα δραματουργικά ζητούμενα μέσα σε ένα ρόλο, μέσα σε μια συγκεκριμένη σκηνή με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σεναρίου.
Μετά τους πρώτους τρεις μήνες οι μαθητές θα επικεντρωθούν εξολοκλήρου στην προετοιμασία και το γύρισμα μιας ή παραπάνω ταινιών. Θα κληθούν δηλαδή να οργανώσουν, να προετοιμάσουν και εντέλει να γυρίσουν μια ταινία μικρού μήκους.
Κατόπιν, η ταινία θα μονταριστεί, θα ολοκληρωθεί και θα είναι έτοιμη για προβολή -ενδεχομένως και σε κάποιο Φεστιβάλ. Το δε σενάριο επίσης θα βασίζεται σε ιδέες των μαθητών και θα έχει προετοιμαστεί στο πλαίσιο του μαθήματος.
Για περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος: Μπορείτε να στέλνετε e-mail στο [email protected] ή στο [email protected] με θέμα “ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ”. Μπορείτε επίσης να τηλεφωνείτε στο Στέκι του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ (Μπενάκη 11) στο 27210 22376 (10:00-14:00 & 18:00-20:00.)
Θεματικές ενότητες πρώτου τριμήνου
- Βασικές Αρχές Συγγραφής Σεναρίου
- Βασικές Αρχές Σκηνοθεσίας
- Επιλογή ηθοποιών και η διαδικασία του κάστινγκ
- Οργάνωση κινηματογραφικής παραγωγής
- Στάδια παραγωγής μιας ταινίας
- Δημιουργία ντεκουπάζ / shotlist / γωνίες λήψης / κατασκευή μιας σκηνής
- Συγγραφή ιστορίας μέσα από συγκεκριμένα δεδομένα (κομμάτι ταινίας ή σεναρίου, με βάση έναν κεντρικό χαρακτήρα), περιγραφή χαρακτήρα που προκύπτει μέσα από σενάριο ή/και δεδομένα.
Θεματικές ενότητες
δεύτερου τριμήνου
(οι ημερομηνίες υλοποίησής του θα οριστούν σε συνεννόηση με τους
συμμετέχοντες στη λήξη του 1ου)
- Τελική Γραφή Σεναρίου/Σεναρίων
- Ντεκουπάζ/Shooting Script: Ανάλυση των σκηνών του σεναρίου σε πλάνα, αισθητική προσέγγιση της ταινίας
- Προπαραγωγή-Προετοιμασία για το γύρισμα της ταινίας (ανεύρεση χώρων, πρόβες με τους ηθοποιούς, τεχνικές απαιτήσεις, τελικές αλλαγές)
- Γύρισμα της ταινίας
- Μοντάζ / Αποπεράτωση της ταινίας
- Προβολή της ταινίας
Απαραίτητες διευκρινίσεις για το σεμινάριο
– Στο πλαίσιο του σεμιναρίου ΔΕΝ θα γίνουν μαθήματα
χειρισμού κάμερας και προγραμμάτων μοντάζ. Για τους ενδιαφερόμενους λειτουγεί
δωρεάν σεμινάριο μοντάζ από το Κέντρο κάθε Σάββατο στις 6 μ.μ.
– Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σχετική
εμπειρία.
– Το κόστος του σεμιναρίου ορίζεται στα 40 ευρώ το μήνα.
Δημήτρης Μπαβέλλας – Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Μπαβέλλας γεννήθηκε στο Νέο Κόσμο των Αθηνών. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και έλαβε σεμινάρια υποκριτικής από τον Δημήτρη Μαυρίκιο στο «Θέατρο των Αλλαγών». Έχει σκηνοθετήσει δύο μεγάλες και αρκετές μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ, βιντεοκλίπ, τηλεοπτικές εκπομπές, εταιρικά βίντεο κ.α. Ακόμη, έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως μουσικός παραγωγός στους ραδιοσταθμούς Flash 96.1 και Μελωδία FM.
Το 2005 έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές σκηνοθεσίας στο εξωτερικό από το ΙΚΥ. Το 2008 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη σκηνοθεσία στο Northern Film School (Leeds, UK).
Το 2009 σκηνοθέτησε την πρώτη του θεατρική παράσταση με τίτλο Ενα μικρό τεχνικό πρόβλημα η οποία ανέβηκε στο 104 Θέατρο Κέντρο Λόγου και Τέχνης.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο Runaway Day σε παραγωγή Τζίνας Πετροπούλου έκανε πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Σαράγιεβο (2013). Στη συνέχεια προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αυστρίας (Βιεννάλε), στο 68ο Φεστιβάλ Εδιμβούργου, στις αθηναϊκές αίθουσες για τρεις εβδομάδες και συνεχίζει να παίζεται εντός και εκτός συνόρων έχοντας συμπληρώσει πάνω από 40 συμμετοχές σε Φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Το φιλμ κέρδισε το βραβείο Alphaville Award in Feature Films καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στο 23ο Berkeley Video & Film Festival 2014, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο The Gulf of Naples Independent Film Festival 2015 καθώς και το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Festival Montevideo Fantástico 2015.
Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο “Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ” σε παραγωγή της Τζίνας Πετροπούλου και συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ, στην οποία πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλωνο Μάκης Παπαδημητρίου, ο Μιχάλης Σαράντης, η Άννα Καλαϊτζίδου, ο Δάνης Κατρανίδης, η Υβόννη Μαλτέζου κ.ά. έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Ταλίν της Εσθονίας στο 23ο Black Nights Film Festival, ενώ το σενάριο της ταινίας είχε παρουσιαστεί σε διάφορα co-production market στον κόσμο (IFP 2015, Nέα Υόρκη, CineLink 2015 Σαράγιεβο, Boat Meetings/Kiev International Film Festival 2017, Kίεβο κλπ) ενώ μικρά κλιπ της ταινίας με στόχο την προώθησή της έχουν παρουσιαστεί στην Αγορά του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2018 και, πολύ πρόσφατα, στο τμήμα Work in Progress του Φεστιβάλ του Σαράγιεβο.