Την προηγούμενη εβδομάδα, συνεργείο εργαζομένων ανέλαβε να βάψει το καπάκι της Δεξαμενής στην θέση Βλάση Κουρτάκι του Δήμου Μεσσήνης, χωρίς καμία πρόβλεψη επαγγελματικού κινδύνου και μέτρα ατομικής προστασίας. Αποτέλεσμα, συνάδελφός μας να πέσει από ύψος τεσσάρων μέτρων, ύστερα από κατάρρευση της ξύλινης διαβρωμένης από τα χρόνια μοναδικής σκάλας που βρισκόταν στον χώρο για να την χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι. Ο συνάδελφος νοσηλεύτηκε στην χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας με σπασίματα και χτύπημα στο κεφάλι.
Ευτυχώς η ζωή του συναδέλφου δεν διατρέχει κίνδυνο και του ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση.
Καλούμε την Διοίκηση της ΔΕΥΑ και τον Δήμαρχο Μεσσήνης, να μην υποτιμήσουν το γεγονός και να το αντιμετωπίσουν ως καθημερινή ρουτίνα απλής δήλωσης του εργατικού ατυχήματος. Να συνδράμουν ηθικά και υλικά τον συνάδελφο καλύπτοντας όλες τις δαπάνες πλήρους αποκατάστασης της υγείας του και φυσικά την μισθολογική του κάλυψη για τις ημέρες που θα χρειαστεί να απουσιάζει από την εργασία του. Καλούμε την επιθεώρηση εργασίας να πραγματοποιήσει άμεσα λεπτομερή έλεγχο για τις συνθήκες του ατυχήματος και να ζητηθούν ευθύνες.
Έχουν τεράστιες ευθύνες όλες οι δημοτικές αρχές, αφού η κάθε μια παραλαμβάνει το νήμα από εκεί πού το άφησε η προηγούμενη. Όλες οι Δημοτικές Επιχειρήσεις έτσι και η ΔΕΥΑ Μεσσήνης, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού. Με τον «μανδύα» των κοινωφελών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον ιδρυτικό τους νόμο 1069/80, ουσιαστικά λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, οι πόροι τους είναι ανταποδοτικοί, που σημαίνει ότι όλα τα έξοδα τους πρέπει να καλύπτονται από την τιμολογιακή πολιτική πώλησης του νερού και μόνο. Οι προϋπολογισμοί τους δε, πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι.
Σε αυτήν την κατεύθυνση τα ζητήματα της εργασίας, της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων τα αντιμετωπίζουν ως κόστος. Στα πλαίσια αυτά, αντί να προχωρήσουν στη σύνταξη μελέτης πρόβλεψης επαγγελματικού κινδύνου και σε κανονισμό υγιεινής και ασφάλειας, προχώρησαν σε μείωση του μισθολογικού κόστους με διεύρυνση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας για το εργατοτεχνικό προσωπικό από 32 ώρες σε 40.
Απαιτούμε και διεκδικούμε:
- Καμία αλλαγή στο ωράριο εργασίας και άμεση παρέμβαση της επιθεώρησης εργασίας.
- Τήρηση τώρα όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
- Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής υπηρεσίας με καταγραφή οργανικών θέσεων για μόνιμη και σταθερή εργασία.
- Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
- Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
- Κατάργηση της ανταποδοτικής πολιτικής των τιμολογίων.
- Μείωση της τιμής του νερού και διαγραφή χρεών για τους μακροχρόνια άνεργους.
- Μείωση της τιμής του νερού για άρδευση, ειδικά σε μία περιοχή όπου υπάρχει αγροτική παραγωγή.
- Γερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Καλαμάτα 25 Σεπτεμβρίου 2020
Το Δ.Σ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ