Η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την “πειθαρχική δίωξη” της διοίκησης του ΟΑΕΔ εναντίον της εργαζόμενης στο Βρεφονηπιακό Σταθμό Καλαμάτας του ΟΑΕΔ, Ρηγανάκου Αγγελική.
Συγκεκριμένα η εργαζόμενη Ρηγανάκου Αγγελική, με άρθρο της που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, ενημέρωσε το λαό της πόλης για την πρόθεση της διοίκησης του ΟΑΕΔ να προχωρήσει σε “αναστολή λειτουργίας του Βρεφονηπιακού Σταθμού” για την νέα χρονιά με σκοπό να πραγματοποιηθούν οικοδομικές εργασίες.
Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός από την πρώτη στιγμή εγκαταστάθηκε σε ακατάλληλο κτίριο για την αποστολή του. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει καταγγελίες και έχει αναδειχθεί η ανάγκη για τον κτιριακό εκσυγχρονισμό του. Παρά τα διαβήματα, τα έγγραφα και τις καταγγελίες, όλα αυτά τα χρόνια, καμία κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν ενδιαφέρθηκε για τα προβλήματα του παιδικού σταθμού. Έγιναν μόνο ορισμένα “πασαλείμματα” – διορθωτικές παρεμβάσεις, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του σταθμού, χωρίς να εξασφαλίζεται ουσιαστικά η αναβάθμιση του σταθμού και η ασφάλεια των παιδιών.
Η εργαζόμενη στο άρθρο καλεί τους γονείς και το λαό της πόλης να παλέψουν ώστε:
- Να δοθεί προσωρινή λύση ώστε ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Καλαμάτας να λειτουργήσει την νέα χρονιά κανονικά, μέχρι να γίνουν όλες οι απαραίτητες κτιριακές αναβαθμίσεις.
- Να φτιαχτεί σύγχρονο κτίριο για τον βρεφονηπιακό Σταθμό που να εξασφαλίζει την ασφάλεια παιδιών και εργαζομένων
- Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό με μόνιμες σχέσεις εργασίας, ώστε ο παιδικός να λειτουργεί στο 100% των δυνατοτήτων.
- Καμιά οικογένεια να μην στερηθεί το δικαίωμα σε βρεφικό και παιδικό σταθμό. Η προσχολική αγωγή ΔΕΝ είναι πολυτέλεια.
- Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες των εργαζομένων στον ΒΝΣ Καλαμάτας.
Ως απάντηση η διοίκηση του ΟΑΕΔ την καλεί σε “απολογία” γιατί υπέπεσε “στο πειθαρχικό παράπτωμα της αναξιοπρεπούς και ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός Υπηρεσίας”.
Αντί η διοίκηση του οργανισμού να ασχοληθεί με την σοβαρά προβλήματα του βρεφονηπιακού σταθμού, ασχολείται με την δίωξη της εργαζόμενης γιατί έκανε το αυτονόητο καθήκον της: Να ενημερώσει το λαό της Καλαμάτας για το δικαίωμά τους στην προσχολική αγωγή.
Ο λαός της πόλης, οι γονείς, το οργανωμένο εργατικό κίνημα να απαιτήσουν από την κυβέρνηση:
- Να σταματήσει εδώ και τώρα η δίωξη. Η καταστολή και το κλίμα τρομοκρατίας δεν θα περάσει.
- Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα της εργαζόμενης.
Τ.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ του ΚΚΕ
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΡΗΓΑΝΑΚΟΥ
Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Καλαμάτας ιδρύθηκε το 1989 από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Όταν το 2012 καταργήθηκε ο Οργανισμός από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τότε ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Καλαμάτας πέρασε υπό την διοίκηση του ΟΑΕΔ. Από τότε μέχρι και σήμερα λειτουργεί σε κτήρια του Δήμου Καλαμάτας στην θέση Αγία Τριάδα μέσω χρησιδανείου, το οποίο έχει λήξει από το 2011.
Από την πρώτη στιγμή ο Βρεφονηπιακός Σταθμός εγκαταστάθηκε σε ακατάλληλο κτίριο για την αποστολή του. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει καταγγελίες και έχει αναδειχθεί η ανάγκη για τον κτιριακό εκσυγχρονισμό του. Παρά τα διαβήματα, τα έγγραφα και τις καταγγελίες, όλα αυτά τα χρόνια, καμία κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν ενδιαφέρθηκε για τα προβλήματα του παιδικού σταθμού.
Έγιναν μόνο ορισμένα “πασαλείμματα” – διορθωτικές παρεμβάσεις, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του σταθμού, χωρίς να εξασφαλίζεται ουσιαστικά η αναβάθμιση του σταθμού και η ασφάλεια των παιδιών.
Πριν από λίγες ημέρες μας ανακοινώθηκε από την διοίκηση του ΟΑΕΔ η προσωρινή αναστολή λειτουργίας του Β.Ν.Σ, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες εργασίες.
Αυτή η κίνηση ουσιαστικά κλείνει τον παιδικό σταθμό με πρόσχημα το κτιριακό. Ουσιαστικά πετά έξω τα δεκάδες παιδιά για την επόμενη χρονιά και οδηγεί τους εργαζόμενους σε εργασιακή περιπέτεια.
Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί πρόκληση. Ειδικά σε μια περίοδο που το θέμα των παιδικών σταθμών είναι κύριο για τα νέα ζευγάρια εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πόλη της Καλαμάτας (δεκάδων χιλιάδων κατοίκων) οι βρεφικοί σταθμοί είναι μόλις 3 (2 του Δήμου, 1 του ΟΑΕΔ όπου οδηγείται σε κλείσιμο).
Μεθοδευμένα όλα αυτά τα χρόνια υπονόμευσαν τον συγκεκριμένο βρεφονηπιακό σταθμό οδηγώντας τον στην απαξίωση και στο κλείσιμο. Ενώ οι δυνατότητες του είναι για 20 βρέφη και 60 νήπια, λόγω υποστελέχωσης (μόλις 7 μόνιμοι υπάλληλοι και 4 συμβασιούχοι) αυτή την στιγμή εξυπηρετεί 8 βρέφη και 27 νήπια.
Όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσει ο συγκεκριμένος παιδικός σταθμός, αλλά να στελεχωθεί πλήρως ώστε να λειτουργεί στο 100% και να φτιαχτούν επιπλέον καινούριοι, ώστε να εξασφαλιστεί κάθε παιδί στην πόλη. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε το 2020 να μην είναι εξασφαλισμένο το δικαίωμα σε βρεφικό και παιδικό σταθμό για κάθε παιδί, για κάθε νέο ζευγάρι.
Πρέπει άμεσα:
- Με ευθύνη του Κράτους, της Κυβέρνησης και του Δήμου Καλαμάτας να δοθεί προσωρινή λύση ώστε ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Καλαμάτας να λειτουργήσει την νέα χρονιά κανονικά, μέχρι να γίνουν όλες οι απαραίτητες κτιριακές αναβαθμίσεις.
- Να φτιαχτεί σύγχρονο κτίριο για τον βρεφονηπιακό Σταθμό που να εξασφαλίζει την ασφάλεια παιδιών και εργαζομένων
- Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό με μόνιμες σχέσεις εργασίας, ώστε ο παιδικός να λειτουργεί στο 100% των δυνατοτήτων.
- Καμιά οικογένεια να μην στερηθεί το δικαίωμα σε βρεφικό και παιδικό σταθμό. Η προσχολική αγωγή ΔΕΝ είναι πολυτέλεια.
- Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες των εργαζομένων στον ΒΝΣ Καλαμάτας.
Ως εργαζόμενη στον 21ο αιώνα δεν δέχομαι να γίνω έρμαιο των πολιτικών κόστους- οφέλους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Μιας πολιτικής που από την μία χτυπά εργασιακά δικαιώματα και από την άλλη κάνει πολυτέλεια το δικαίωμα των νέων ζευγαριών σε βρεφικό και παιδικό σταθμό.
Αγγελική Ρηγανάκου
Εργαζόμενη στο Βρεφονηπιακό Σταθμό Καλαμάτας,
Πρόεδρος του Συλλόγου Για τα Δικαιώματα των Γυναικών Καλαμάτας- Μέλους της ΟΓΕ