Είναι βέβαιο ότι η περίοδος των βροχοπτώσεων είναι χαρακτηριστικό μετεωρολογικό γεγονός της περιοχής μας σε ετήσια βάση, όπως και τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής που παρατηρούνται όλο και πιο συχνά. Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται, κυρίως σε δομημένες περιοχές του Δήμου μας.
Τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα της Καλαμάτας που ήταν σε εξέλιξη, αυτό της νέας εισόδου από Θουρία – Νοσοκομείο – Ασπρόχωμα και αυτό που εκτρέπει επίσης τα νερά της “Παναγίτσας” στο Νέδοντα, διακόπτονται. Η δικαιολογία είναι ότι δεν έχουν μελετηθεί με επάρκεια και υπάρχουν ατέλειες στο σχεδιασμό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος σε ερώτηση μας.
Περιττό να θυμίσουμε εδώ ότι και τα δύο αυτά έργα υπερβαίνουν τα 3.5 εκ € και ήταν σε προτεραιότητα από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως αυτό της Φαρών που δημιουργήθηκε μετά την ανάπλαση του ενός πεζοδρομίου.
Αμφισβητείτε επίσης από το δήμαρχο η επάρκεια του ποταμού Νέδοντα, να δεχθεί τους υδάτινους όγκους των ομβρίων από άλλες λεκάνες απορροής.
Δεν πέρασε λοιπόν πολύς καιρός και ολόκληρος ο ορεινός όγκος του Δήμου Καλαμάτας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ζήτησε ο Δήμαρχος για να επιταχυνθούν τα έργα αποκατάστασης με συνοπτικές διαδικασίες. Το ίδιο βέβαια έγινε και με την αστοχία της Μαραθόλακκας, στον Ταΰγετο με την έκτακτη δήθεν ανάγκη για δυο συνεχόμενα εξάμηνα μέχρι και σήμερα. Το ίδιο επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε φορά που βρέχει στην Καλαμάτα, όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια.
Τα αποτελέσματα λοιπόν αυτής της εξέλιξης είναι γνωστά. Προχειρότητα στην κατασκευή των τεχνικών έργων με τη “σφραγίδα” του Δήμου, μέχρι και τη διεξαγωγή των εγκαινίων και των εκλογών και μετά πάλι καταρρεύσεις και αστοχίες. Παγιώνεται συνεπώς μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που θα πρέπει να μάς ανησυχεί, γιατί στην ουσία αναστέλλει νόμους και διατάξεις και εφαρμόζει μια πολιτική απαλλαγής ευθυνών αφενός λόγω καιρικών συνθηκών και αφετέρου εκτελούνται σοβαρά τεχνικά έργα με συνοπτικές διαδικασίες και απευθείας αναθέσεις. Παράλληλα έχει απαξιωθεί η πρόληψη και η συντήρηση σε όλα τα τεχνικά έργα. Είτε αντιπλημμυρικά, είτε οδικά.
Βεβαίως, δεν υπάρχουν πουθενά εγκεκριμένες και θεωρημένες οι ειδικές μελέτες για τα έργα αυτά με αποτέλεσμα να καταρρέουν με την πρώτη μεγάλη νεροποντή.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Συντηρήσεις μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, να μετατρέπονται λόγω έκτακτης ανάγκης σε εκατοντάδες χιλιάδες με ταλαιπωρία και σοβαρούς κινδύνους για όλους μας.
* Γεωλόγος, Γεωτεχνικός Περιβάλλοντος M.SC. – Δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, επικεφαλής της παράταξης “Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών”