Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
Χωρίς καμία αναφορά στο γεγονός, και χωρίς απαντήσεις για τους λόγους που κατεδαφίστηκε «το πετρόκτιστο κατάλοιπο της λαϊκής πατρικής κατοικίας» της Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώρι του Δήμου Οιχαλίας, δίπλα στο Μελιγαλά, όπως γνωστοποίησε ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας και υπεύθυνος των ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρος Θέμελης, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο Δήμος Οιχαλίας εξέδωσε ανακοίνωση, μετά και τη δημοσιοποίηση του συμβάντος.
Στην ανακοίνωση του Δήμου Οιχαλίας για την «Ανακατασκευή Πατρικής Οικίας Μαρίας Κάλλας», αναφέρεται στο ιστορικό του θέματος, στην μελέτη, στο πρόβλημα χρηματοδότησης που εμφανίστηκε και στασιμότητα των εργασιών μετά και την αίτηση διάλυσης της σύμβασης από τον ανάδοχο του έργου. «Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι και ο Δήμος Οιχαλίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου έως τις αρχές του 2019 είχαν αποδεχθεί την πρόταση της μελέτης αυτής, για την ανακατασκευή της πατρικής οικίας της Μαρίας Κάλλας» σημειώνεται στην ανακοίνωση (!).
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης γίνεται αναφορά από το Δήμο Οιχαλίας στο τι προβλέπει η μελέτη, χωρίς να γίνεται αναφορά, ούτε και να δίνεται καμία εξήγηση για την κατεδάφιση «του πετρόκτιστου κατάλοιπου της λαϊκής πατρικής κατοικίας» της Μαρίας Κάλλας. Καμία απάντηση και στο ερώτημα του κ. Θέμελη: «Ρωτήθηκε αλήθεια για την απόφαση κατεδάφισης η σχετική επιτροπή επιστημόνων που είχε συστήσει προς τούτο δήμαρχος Οιχαλίας;».
Η ανακοίνωση –«απάντηση» του Δήμου Οιχαλίας έχει ως εξής:
ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΤΡΙΚΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ
Σχετικά με πρόσφατες δημοσιεύσεις για την πατρική οικία της Μαρίας Κάλλας έχουμε να γνωρίσουμε τα εξής:
Ο Δήμος Οιχαλίας, με μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας που συντάχθηκε το 2015, προσπαθεί να αναδείξει την πατρική οικία της Μαρίας Κάλλας στην Κοινότητα Νεοχωρίου.
Από το κτήριο του οποίου μεγάλο τμήμα κατέρρευσε το 1952 αρχικά, και εν συνεχεία το 2004 είχε απομείνει ένα τμήμα μόνο του νοτιοδυτικού φέροντα τοίχου.
Το 2015 συντάχθηκε Μελέτη της Υπηρεσίας την οποία και αποδέχθηκε η τότε Δημοτική Αρχή και σύμφωνα με αυτή αναζητήθηκε χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου. Αρχές του 2019 εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το έργο δημοπρατήθηκε στις 30-08-2019 με προϋπολογισμό μελέτης 300.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. και κατακυρώθηκε στον ανάδοχο με 46,37% έκπτωση σύμφωνα με την προσφορά του.
Έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ξυλότυπος θεμελίωσης και δαπέδου του ισογείου.
Όμως παρατηρήθηκε πρόβλημα χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τον ανάδοχο του έργου να έχει καταθέσει αίτηση διάλυσης της σύμβασης την οποία όμως ο Δήμος δεν έχει εγκρίνει για το λόγο ότι πρότεινε στον ανάδοχο να εξοφληθεί μέρος των εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί και να συνεχίσει το έργο. Αυτό δεν έχει γίνει αποδεκτό από τον ανάδοχο και αποτέλεσμα αυτού έως τώρα είναι να υπάρχει στασιμότητα των εργασιών.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι και ο Δήμος Οιχαλίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου έως τις αρχές του 2019 είχαν αποδεχθεί την πρόταση της μελέτης αυτής, για την ανακατασκευή της πατρικής οικίας της Μαρίας Κάλλας.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΜΕΛΕΤΗΣ
Η μελέτη βασιζόμενη στα υπάρχοντα στοιχεία αυτά (υφιστάμενη κατάσταση) πρότεινε στο ίδιο περιτύπωμα την κατασκευή νέου λιθόκτιστου κτιρίου με εσωτερικό σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα , από την ίδια πέτρα περιοχής, χρησιμοποιώντας τα ίδια αγκωνάρια, όσα σώζονται, και με την ίδια τεχνοτροπία την δημιουργία υπέρθυρων σε όλα τα ανοίγματα από την λαξευμένη λευκή πέτρα.
Γίνεται αποδεκτή η μη συμμετρία των ανοιγμάτων, που θα είναι ξύλινα καρφωτά, καθώς και η πέτρινη κλίμακα στη θέση που βρίσκεται σήμερα.
Η στέγη θα είναι κεραμοσκεπής με ρωμαϊκού τύπου κεραμίδια.
Προβλέπεται υπόγειο που θα περιλαμβάνει WC, αποδυτήρια και βοηθητικούς χώρους (η/μ), ισόγειο με εκθεσιακό χώρο, ανελκυστήρα, χώρο υποδοχής και W.C. α.μ.ε.α., ενώ στον όροφο θα υπάρχει ανεξάρτητη αίθουσα προβολής καθώς και εκθεσιακός χώρος.
Εξυπακούεται ότι όλοι οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι από ΑΜΕΑ. Οι υπόλοιποι χώροι θα είναι χώροι εκθέσεων και γενικών εκδηλώσεων.
Ο περιβάλλον χώρος του κτιρίου δεδομένου ότι το οικόπεδο είναι υπερυψωμένο, κατά περίπου 1,5 μέτρα σε σχέση με το δρόμο και διαγωνιαίο, προτείνεται να οριοθετηθεί με πέτρα η οποία θα λειτουργεί και σαν τοίχος αντιστήριξης από την επιφάνεια του δρόμου.
Από την βορεινή και νότια πλευρά θα υπάρχουν οι είσοδοι οι οποίες διαμορφώνονται από μικρές πέτρινες σκάλες φανερώνοντας μια απλότητα στο χώρο τονίζοντας συγχρόνως την εξωστρέφεια του κτιρίου.
Όλα αυτά τα αρχιτεκτονικά στοιχεία προσδίδουν στο κτίριο πλήρη εναρμόνιση με το αρχιτεκτονικό και φυσικό περιβάλλον την περιοχής.