ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, σχεδιάζεται και οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Στην Καλαμάτα, που πραγματοποιείται για πρώτη χρονιά φέτος, θα υλοποιηθεί από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.
Το θέμα της φετινής εκστρατείας είναι: «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο». Από τις 20 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, 148 Βιβλιοθήκες (Δημόσιες, Δημοτικές και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων) σε όλη την Ελλάδα ενώνονται με το συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για να προσφέρουν σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια.
Στα εργαστήρια αυτά οι Βιβλιοθήκες θα μεταμορφωθούν σε εργοστάσια δεδομένων. Οι αριθμοί και τα δεδομένα θα γίνουν αντικείμενο καταγραφών και μετρήσεων από τα παιδιά – ερευνητές, τα οποία καλούνται να παρατηρήσουν στοιχεία της καθημερινότητάς τους, δηλαδή δεδομένα που αφορούν τις προσωπικές τους συνήθειες, αλλά και πληροφορίες που είναι κρυμμένες στη φύση, στο χώμα, στο νερό, στον κόσμο των μελισσών. Δεδομένα ακόμη, καλούνται να ανακαλύψουν μέσα στον κόσμο της πόλης τους, μαθαίνοντας να παρατηρούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Μέσα στις Βιβλιοθήκες, που αποτελούν τον ιδανικό χώρο για έρευνα και παρατήρηση, τα παιδιά θα μετρήσουν και θα καταγράψουν δεδομένα τόσο από τον κόσμο του παρελθόντος, όσο και από τον σύγχρονο, ενώ θα μάθουν να προστατεύουν και τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα τους μέσα στο Διαδίκτυο. Μέσα από την Εκστρατεία αυτή, πέρα από τη χαρά της δημιουργίας και της κοινωνικοποίησης, θα ανακαλύψουν τη μαγεία των μικρών πραγμάτων που τους περιβάλλουν και τον τρόπο με τον οποίο οι αριθμοί και τα δεδομένα μετατρέπονται σε αφήγηση, εικόνα και εν τέλει ερμηνεία.
Για την εμψύχωση και τη διεξαγωγή των εργαστηρίων στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, θα συμπράξει με την Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης Νινέτα Σωτηράκη ομάδα εθελοντών, η οποία αποτελείται από τους εξής (με αλφαβητική σειρά): Αγγελοπούλου Έφη (φιλόλογος, εμψυχώτρια παιδαγωγικών δράσεων), Βουδούρη Αθανασία (βοηθός βρεφονηπιοκόμος), Δημητρακόπουλος Μιχάλης (φυσικός), Διαμαντάκη Μαρηλιάνα (κεραμίστρια), Δρακοπούλου Ελένη, Κασάπη Βάγια (φιλόλογος), Κουζή Τόνια (αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ), Λάγιου Φιλάνθη (ραδιοφωνική παραγωγός), Λυμπερόπουλος Γιάννης (φοιτητής Φιλολογίας), Δρ. Μάλαμα Βίνα (δασκάλα, φιλόλογος), Μπελεχρή Σωτηρία (καθηγήτρια αγγλικών), Μπούζα Γιώτα (νηπιαγωγός), Πανταζοπούλου Νίκη (δικηγόρος), Παπαδοπούλου Βένια (δημοσιογράφος), Παπαευσταθίου Βασίλης (πολιτικός μηχανικός), Δρ. Πουλόπουλος Βασίλης (μηχανικός ΗΥ), Τζαβάρα Γιώτα (φοιτήτρια Φιλολογίας), Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας, Χριστάκη Μαρία (καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας), Ψαρούλη Δήμητρα.
Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας είναι οι εξής: