Πάνω από 60 ομάδες παιδιών με 550 συνολικά μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της χώρας μας, έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι στιγμής στο 3ο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων, που είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, ενώ σε αυτό θα συμμετέχουν διαδικτυακά 2 ομάδες του Ελληνικού Σχολείου από το Μαϊάμι των Η.Π.Α.
Ενημέρωση για το Φεστιβάλ Ρομποτικής δόθηκε σήμερα, Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, στο Δημαρχείο, σε συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και του Προϊσταμένου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Βασίλη Διονυσόπουλου και του υπεύθυνου για το Φεστιβάλ, επιστημονικού συνεργάτη του Δημάρχου, Φώτη Ασημακόπουλου.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου παρευρέθησαν, επίσης, μαθητές και μαθήτριες από 10 από τα 11 σχολεία της πόλης, οι ομάδες των οποίων θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ, μαζί με εκπαιδευτικούς τους, και παρέλαβαν τα πακέτα με τα υλικά Ρομποτικής, προκειμένου να ετοιμάσουν ή να ολοκληρώσουν τις εφευρέσεις τους.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, το Φεστιβάλ Ρομποτικής του Δήμου μας είναι το μοναδικό στη χώρα που διοργανώνεται από ΟΤΑ, καθώς τα υπόλοιπα τα διοργανώνουν ιδιωτικοί φορείς. Ο Δήμος έχει ήδη πραγματοποιήσει με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια δύο Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων. Μάλιστα για το 1ο Φεστιβάλ ο Δήμος διακρίθηκε λαμβάνοντας το Χρυσό Βραβείο στα BEST CITY AWARDS 2023 στην κατηγορία «Κουλτούρα και Βιώσιμη Ανάπτυξη».
Στο φετινό Φεστιβάλ έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 60 ομάδες παιδιών, συνολικά μέχρι στιγμής 550 μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της χώρας μας, καθώς και θα συμμετέχουν διαδικτυακά 2 ομάδες του Ελληνικού Σχολείου από το Μαϊάμι των Η.Π.Α.
Ο κ. Βασιλόπουλος παρέδωσε τα κιτ ρομποτικής στις ομάδες των παιδιών, ρωτώντας τους για τις εφευρέσεις τους και τις ιδέες τους που πρόκειται να υλοποιήσουν, δίνοντάς τους συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους και ευχόμενος σε όλους καλή επιτυχία.
“Η Καλαμάτα έχει υψηλό δυναμικό σε στελέχη και επιστήμονες, και ισχυρό επιχειρηματικό στοιχείο και θέτει υψηλούς στόχους”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Βασίλης Διονυσόπουλος, διεκδικώντας, όπως είπε, τον τίτλο της πόλης της καινοτομίας, των ιδεών και των νέων τεχνολογιών, της κλιματικής ουδετερότητας για τα επόμενα χρόνια. “Η Καλαμάτα να γίνει πόλη-φάρος της Καινοτομίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι το Φεστιβάλ Ρομποτικής, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς μέσα από τέτοιες δράσεις του Δήμου στόχος είναι “να ξεκινήσουμε από τα παιδιά. Να τα εμπνεύσουμε, να τους δώσουμε δημιουργικές διεξόδους, να δουν πώς τα ίδια μπορούν να διαμορφώσουν τα πράγματα”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημάρχου και υπεύθυνος οργανωτικής επιτροπής, Φώτης Ασημακόπουλος, παρότρυνε τα παιδιά να υποστηρίξουν τις ιδέες του, να μη διστάσουν όπως είπε να υποστηρίζουν ακόμα και μικρά project, καθώς πολλές φορές αυτά είναι που κάνουν τη διαφορά. “Δείξτε μας πώς φαντάζεστε την Καλαμάτας μας τα επόμενα χρόνια”, τους είπε χαρακτηριστικά.
Τα σχολεία του Δήμου Καλαμάτας που παρέλαβαν εκπαιδευτικό υλικό για τα project τους είναι: Δημοτικό Ασπροχώματος, Δημοτικό Βέργας, Δημοτικό Αρφαρών, Δημοτικό Βέργας, 10ο Δημοτικό, 16ο Δημοτικό Καλαμάτας, 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, το Γυμνάσιο Παραλίας, το Λύκειο Θουρίας, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, καθώς και το 4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας.