Μια Κίνηση Πολιτών, με την ονομασία “ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030” -όχι αυτοδιοικητική που θα διεκδικήσει την ψήφο μας- αλλά με επιδίωξη τη συνεργασία των κατοίκων της Καλαμάτας «σε μια σειρά από κοινωφελείς δράσεις και πολιτιστικές πρωτοβουλίες, ώστε η Καλαμάτα να γίνει το 2030 η πόλη πρότυπο που ονειρευόμαστε, με ιδανικά τον πολιτισμό και την παιδεία και με σεβασμό σε όλους, κυρίως στους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τα Άτομα με Αναπηρία», όπως αναφέρουν στη σελίδα που έχουν αναρτήσει στο διαδίκτυο, δραστηριοποιείται το τελευταίο 5μηνο στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Με «πιστεύω» τους ότι «το αύριο της πόλης ανήκει στην συνέργεια των πιο ικανών και άξιων δημιουργικών δυνάμεών της, με κοινό στόχο μια Καλαμάτα ανθρώπινη, βιώσιμη και ευτυχισμένη», την Κίνηση Πολιτών “ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030” συγκροτούν «προσωπικότητες που ξεχωρίζουν για την επιστημονική, επαγγελματική, πολιτιστική και κοινωνική προσφορά τους», όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα τους. Όραμά τους «οι δράσεις για μια πόλη ανθρώπινη και βιώσιμη με όρους περιβαλλοντικής αειφορίας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας» αναφέρουν στον ιστότοπό τους (kalamata2030.gr).
Μεταξύ των δραστηριοτήτων αυτών, ήδη μία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ετοιμάζονται κι άλλες. Η δράση που ήδη έχει ήδη ξεκινήσει, αφορά στην «πλήρη καταγραφή όλων των στοιχείων που αφορούν την προσβασιμότητα. Συγκεκριμένα, όλες τις ράμπες ΑΜΕΑ, όλες τις θέσεις πάρκινγκ ΑΜΕΑ αλλά και όλους τους χώρους που είναι προσβάσιμοι στην Καλαμάτα». Τη δραστηριότητα αυτή θέλουν να επεκτείνουν, ανοίγοντάς την σε όλους τους κατοίκους της πόλης, με την διαδικτυακή πλατφόρμα kalamatamove, η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://move.osporos.com/ στο kalamata2030.gr/move και https://www.facebook.com/kalamatamove.
Ο “Εὖ-τόπος” και “Ο Σπόρος”, (δείτε εδώ ποιοι είναι ) ως παράγοντες της Κίνησης “ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030” (στο οποίο βλέπουμε και άλλες συλλογικότητες όπως το “Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας”, ο “Πολιτιστικός Αντίλογος”, η ομάδα “Πάμε Βόλτα”, κ.α.), έχοντας ενώσει τις δυνάμεις τους, ξεκίνησαν μια προσπάθεια για την ανάδειξη των σημαντικότερων σημείων πρόσβασης των ΑμεΑ στην Καλαμάτα.
Όπως αναφέρει ο “Εὖ-τόπος” στη σελίδα του στο facebook, στις 10 Δεκεμβρίου 2017 «θέλοντας να αποτιμήσουμε με ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά την προσβασιμότητα στην Καλαμάτα, συναντηθήκαμε με κοινή αφετηρία το ενδιαφέρον για τον αστικό πολιτισμό και την τεχνολογία και προορισμό την κοινωνική προσφορά, ως μέλη του «Ο Σπόρος» (Βασίλης Πουλόπουλος και Ηλίας Καλφακάκος) και του “Εὖ-τόπος” (Βασίλης Παπαευσταθίου), για την ανάδειξη των σημαντικότερων σημείων πρόσβασης των ΑμεΑ στην Καλαμάτα». Στην ίδια ανάρτηση σημειώνεται ότι «η πλατφόρμα kalamatamove αποτελεί ένα βήμα για την πλήρη καταγραφή της προσβασιμότητας. Βρίσκεται στην ιστοσελίδα move.osporos.com και στο kalamata2030.gr/move, ως πρώτη δράση μιας ενθουσιώδης πρωτοβουλίας που στοχεύει σε μια πόλη ανθρώπινη και βιώσιμη με όρους περιβαλλοντικής αειφορίας και κοινωνικής ευημερίας. Στο μέλλον η πόλη μας θέλουμε να είναι πλήρως προσβάσιμη, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της».
Όποιος μπει στον ιστότοπο του Kalamata2030.gr «πατώντας» στη “δράση” «Η πρόσβαση ανήκει σε όλους», μας μεταφέρει στην ιστοσελίδα http://move.osporos.com/, όπου υπάρχει «Σύστημα καταγραφής προσβασιμότητας στην Καλαμάτα», με χάρτη.
Εκεί διαβάζουμε Προσβασιμότητα στην Καλαμάτα. Η προσβασιμότητα μας αφορά όλους. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφουμε όλα τα στοιχεία που αφορούν την προσβασιμότητα και συγκεκριμένα όλες τις ράμπες ΑΜΕΑ, όλες τις θέσεις πάρκινγκ ΑΜΕΑ αλλά και όλους τους χώρους που είναι προσβάσιμοι»
Όποιος επιλέξει “επικοινωνία” στην πλατφόρμα υπάρχει πρόσκληση για συμμετοχή: «Επιθυμείτε να συμμετέχετε εθελοντικά στην προσπάθειά μας να καταγράψουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα έκαναν τη ζωή των ΑΜΕΑ λίγο πιο εύκολη; Επικοινωνήστε μαζί μας».
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ “ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030”
Όσον αφορά το όραμά τους, που αφορά «δράσεις για μια πόλη ανθρώπινη και βιώσιμη με όρους περιβαλλοντικής αειφορίας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας», το προσδιορίζουν στην ιστοσελίδα τους ως εξής:
«Από το πρώτο φως της ημέρας μέχρι την τελευταία καληνύχτα, παρατηρούμε μια όμορφη πόλη με λαμπερούς ανθρώπους που καθημερινά δημιουργούν, αγωνιούν και ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.
Είμαστε σίγουροι ότι η δύναμη της Καλαμάτας είναι οι άνθρωποί της, προσωπικότητες που ξεχωρίζουν για την επιστημονική, επαγγελματική, πολιτιστική και κοινωνική προσφορά τους. Πιστεύουμε ότι το αύριο της πόλης ανήκει στην συνέργεια των πιο ικανών και άξιων δημιουργικών δυνάμεών της, με κοινό στόχο μια Καλαμάτα ανθρώπινη, βιώσιμη και ευτυχισμένη.
Μπορούμε όλοι μας να συνεργαστούμε σε μια σειρά από κοινωφελείς δράσεις και πολιτιστικές πρωτοβουλίες, ώστε η Καλαμάτα να γίνει το 2030 η πόλη πρότυπο που ονειρευόμαστε, με ιδανικά τον πολιτισμό και την παιδεία και με σεβασμό σε όλους, κυρίως στους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τα Άτομα με Αναπηρία.
Σε μια δύσκολη εποχή, σε μια περιοχή με ασύγκριτες ομορφιές και, δυστυχώς, με συγκριτικά μειονεκτήματα, οφείλουμε όλοι μας να είμαστε παρόντες εκεί που η πολιτεία αδυνατεί, αρωγοί εκεί που κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει, οραματιστές εκεί που κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει».
Κανείς δεν θα κάνει τη ζωή μας καλύτερη, αν εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποί της πόλης δεν το επιδιώξουμε, δεν το απαιτήσουμε και δεν προσπαθήσουμε για αυτό. Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοι;
Είμαστε οι άνθρωποι του ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030»