Η παρουσίαση του βιβλίου του Λευτέρη Χαρωνίτη «Μια εποχή. Μνήμες… και σκέψεις σκόρπιες με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο» από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» θα γίνει -με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του μεγάλου σκηνοθέτη- την Τετάρτη 21/9/22, στις 8:00 το βράδυ, στο ξενοδοχείο Vista Marina (Σαλαμίνος 8, Μαρίνα Καλαμάτας – πρώην διεύθυνση του Υπουργείου Μεταφορών).
Θα μιλήσουν:
Λευτέρης Χαρωνίτης, συγγραφέας του βιβλίου, σκηνοθέτης -σεναριογράφος
Γιώργος Μηλιώνης μέλος του τμήματος Πολιτισμού της Κεντρικής Επιτροπής
Οι εκπρόσωποι της Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας
Βασίλης Παπαευσταθίου -πολιτικός μηχανικός και
Αντώνης Σταυριανέας -χημικός
Συντονίζει ο Δημήτρης Οικονομάκος στέλεχος του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλός Καλαμάτας.
Την βιβλιοπαρουσίαση διοργανώνει η Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η έκδοση της Σύγχρονης Εποχής για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο συμβάλλει ώστε να φωτιστούν πλευρές της προσωπικότητας, αλλά και του ίδιου του έργου του μεγάλου σκηνοθέτη, προκειμένου να μην περιπέσει αυτή η δημιουργία στη λησμονιά.
Το βιβλίο του Λευτέρη Χαρωνίτη σε καμιά περίπτωση δεν έχει την πρόθεση να αποτελέσει μια τελική αποτίμηση του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ούτε να γίνει ένα ακόμα βιβλίο «αναμνήσεων». Η βιωματική αφήγηση των γεγονότων, αλλά και η περιγραφή του ίδιου του Θόδωρου Αγγελόπουλου από τον Λευτέρη Χαρωνίτη –σε μια σκηνοθέτη προς σκηνοθέτη προσέγγιση– έχει ξεχωριστή αξία, γιατί βοηθάει και αυτή από την πλευρά της στην ανάδειξη πληροφοριών σε σχέση με το πλαίσιο που δημιούργησε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ενταγμένη στο φόντο και των ιστορικών γεγονότων του 20ού αιώνα και των ιδιαίτερων εξελίξεων που δρομολογούνταν στο χώρο των δημιουργών του κινηματογράφου.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Λευτέρης Χαρωνίτης γεννήθηκε στα Σείσαρχα του Δήμου Ανωγείων το 1945 και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης.
Από το 1963 και για 45 χρόνια σταδιοδρόμησε στην Αθήνα.
Σπούδασε ναυπηγός και σκηνοθεσία. Από το 1970 εργάζεται στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στην τηλεόραση.
Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 100 ταινίες δημιουργικού ντοκιμαντέρ, με το οποίο επέλεξε να ασχοληθεί αποκλειστικά.
Ενδεικτικά: 24 Ιούλη, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Φραγκίσκος Λεονταρίτης, Ο Θεατρικός Γιάννης Ρίτσος, Ιδαίου Μύθοι, Κρήτες Ολυμπιονίκες, Αγώνες Κρητικής Ελευθερίας, Νίκος Καζαντζάκης – Ακροβάτης πάνω από το Χάος, Ο Ήχος του Χρόνου, Φιλόξενα Χωριά, EL GRECO – Προσωπογραφίες, Το Έπος των Ελλήνων στην Αλβανία.
Για το θέατρο έχει σκηνοθετήσει δώδεκα επιλεγμένα έργα των Κώστα Βάρναλη, Πέτρου Μάρκαρη, Τένεσσυ Ουίλλιαμς, Γιάννη Ρίτσου, Μάριου Ποντίκα, Σπύρου Παπαδογιώργου, Χάρολντ Πίντερ και Γρηγορίου Ξενόπουλου.
Υπήρξε γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης και της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών. Για 8 χρόνια υπηρέτησε ως αιρετό μέλος το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης» και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του γενέθλιου χωριού, όπου κατοικεί και εργάζεται τα τελευταία χρόνια.
Για το έργο του έχει τιμηθεί με δώδεκα ελληνικά και διεθνή βραβεία και πολλές τιμητικές διακρίσεις από αυτοδιοικητικούς, εργατικούς και κοινωνικούς φορείς.