Το τελευταίο βιβλίο του δημοσιογράφου – συγγραφέα Πάνου Σόμπολου, «Άμεση Δράση, παρακαλώ! – Περίεργα, ευτράπελα και διδακτικά από το “Δελτίο αδικημάτων και συμβάντων” 1970-2010», παρουσιάστηκε χθες Δευτέρα 13 Μαρτίου, στις 7:30 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.
Για το βιβλίο μίλησαν:
- Ο Αναστάσιος Δεληγιάννης, αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, τμηματάρχης του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας,
- Η Δέσποινα Ηλιοπούλου, δημοσιογράφος,
- Η Νικολέττα Κολυβάρη, δημοσιογράφος και
- Ο συγγραφέας Πάνος Σόμπολος
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ξιάρχος.
Πριν αρχίσει η παρουσίαση του βιβλίου χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος, ενώ με το τέλος της παρουσίασης, ο Οργανωτικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Βασίλειος Τσιούτσιας, επέδωσε εκ μέρους της Ένωσης, τιμητική πλακέτα στον δημοσιογράφο Πάνο Σόμπολο, για την επιτυχή μακρά πορεία του στο αστυνομικό ρεπορτάζ.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους, τις οποίες απάντησε και σχολίασε ο Πάνος Σόμπολος, ο οποίος στο τέλος υπέγραψε βιβλία του που αγόρασαν.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας και οι Εκδόσεις Πατάκη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το βιβλίο του Πάνου Σόμπολου, Άμεση Δράση, παρακαλώ! που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη στα μέσα του προηγούμενου χρόνου. Πρόκειται για ένα βιβλίο 500 περίπου σελίδων, στο οποίο ο συγγραφέας, μέσα από τα 40 χρόνια δημοσιογραφικής πορείας του, έχει καταγράψει πάνω από 300 περιστατικά: περίεργα, ευτράπελα και διασκεδαστικά συμβάντα από το «Δελτίο αδικημάτων και συμβάντων» της περιόδου 1970 – 2010.
Ένα βιβλίο, στο οποίο όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογο, επιδίωξή του είναι να έχει και διδακτικό χαρακτήρα, να μας κάνει πιο υποψιασμένους και να αποφεύγουμε τις σπατεωνιές.
Οι ιστορίες που περιγράφονται στο βιβλίο είναι κατά κανόνα σύντομες και αυτοτελείς και ο αναγνώστης διαβάζει τις σελίδες του ευχάριστα και ξεκούραστα. Με κάποιες από αυτές μάλιστα μας μεταφέρει στο κλίμα άλλων εποχών, με τσιγγάνες που λένε τη μοίρα, ή καφετζούδες, καθώς το βιβλίο περιλαμβάνει ιστορίες από το 1970.
Η ιδέα για το βιβλίο γεννήθηκε στον Πάνο Σόμπολο, μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού. Τότε που κατά την ισχύ των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας αξιοποιώντας το χρόνο εγκλεισμού του στο σπίτι, επεξεργάστηκε το πλούσιο αρχείο του από το αστυνομικό ρεπορτάζ και έγραψε το βιβλίο.
Βιογραφικό Πάνου Σόμπολου
Γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας (Δημοτικό διαμέρισμα Καραϊσκάκης). Σπούδασε δημοσιογραφία και από τα πρώτα χρόνια εντάχθηκε στο αστυνομικό ρεπορτάζ. Εργάστηκε σε αρκετές εφημερίδες [“Ακρόπολη”, “Αθηναϊκή”, “Μακεδονία” (γραφεία Αθήνας), “Έθνος”] και σε περιοδικά [“Εικόνες”, “Πάνθεο”, “Ρομάντζο” κ.ά.]. Επίσης εργάστηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καλύπτοντας για 11 χρόνια το δικαστικό ρεπορτάζ, ενώ για 22 χρόνια εργάστηκε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ (ΥΕΝΕΔ, ΕΡΤ2, ΝΕΤ), καθώς και στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ως προϊστάμενος του αστυνομικού ρεπορτάζ. Ήταν ο δημιουργός και παρουσιαστής της εκπομπής Αυτόπτης Μάρτυρας του MEGA, που είχε την υψηλότερη θεαματικότητα από όλες τις εκπομπές του καναλιού.
Έχει καλύψει σχεδόν όλα τα μεγάλα γεγονότα που συγκλόνισαν την χώρα στα 40 χρόνια της δημοσιογραφικής του πορείας, ενώ τιμήθηκε δύο φορές με βραβεία δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση, ακόμη με το βραβείο της Ένωσης Ευρωπαίων δημοσιογράφων, καθώς και με αρκετά άλλα βραβεία και διακρίσεις. Το 2019, το Ίδρυμα Δημοσιογραφίας Μπότση καθιέρωσε να απονέμεται κάθε χρόνο βραβείο με την ονομασία “Πάνος Σόμπολος” σε δημοσιογράφους που διακρίνονται στο αστυνομικό, στο δικαστικό και στο ελεύθερο ρεπορτάζ.
Ο Πάνος Σόμπολος όμως έχει αναπτύξει και πλούσια συνδικαλιστική δραστηριότητα: Εκλέχθηκε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ (για 3 συνεχόμενες θητείες), Πρόεδρος του Ταμείου Υγείας των Δημοσιογράφων (ΕΟΔΕΑΠ), Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (ΟΑΤΥΕ), και Πρόεδρος στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.