Παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, εγκαινιάστηκε η επίσημη λειτουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου (Ε.ΣΥ.Κ.) Δημοτικής & Ελληνικής Αστυνομίας Δήμου Καλαμάτας, σήμερα Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, στο Ιστορικό Δημαρχείο.
Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ενώ στην τελετή παρέστησαν ο Βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Καλαμάτας Δημήτρης Πολίτης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ταξίαρχος Παναγιώτης Πούπουζας, ο Διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας Ταξίαρχος Ηλίας Αξιοτόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, στελέχη της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας.
Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε:
«Αγαπητέ Υπουργέ, κύριε Χρυσοχοΐδη,
Γνωρίζουμε ότι όποια γωνιά της Ελλάδας επισκέπτεστε, οι πολιτικές αρχές σας θέτουν ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια των περιοχών και των κατοίκων αυτών, αλλά και ζητήματα που αφορούν στην πάταξη φαινομένων παραβατικότητας και μικροεγκληματικότητας.
Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες δεκαετίες, η δράση των παραβατικών στοιχείων άλλαξε, εξαπλώθηκε και σε άλλους τομείς ενώ συνεχώς αναζητά τρόπους και μεθόδους για να επιβιώνει, επιδιώκοντας να προηγείται των διωκτικών αρχών.
Στο Δήμο Καλαμάτας είναι αλήθεια ότι δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που, ενδεχομένως παρατηρούνται αλλού.
Εδώ υπάρχουν, εμφανίζονται κατά περιόδους ζητήματα χαμηλής παραβατικότητας, που ωστόσο χρήζουν αντιμετώπισης.
Εμείς, ως Δήμος Καλαμάτας, αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων μας, ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας.
Σήμερα λοιπόν, και αυτό είναι σημαντικό, δεν εγκαινιάζουμε απλά έναν χώρο, αλλά μία συνεργασία που ήδη εξελίσσεται και η οποία έχει ως βάση το μνημόνιο συνεργασίας που με τον Υπουργό έχουμε συνυπογράψει.
Ένα εγχείρημα, μία δράση, μια δομή που έρχεται να επικουρήσει αν θέλετε, το έργο της Αστυνομίας και να συμβάλλει στον τομέα της πρόληψης φαινομένων παραβατικότητας.
Κύριε υπουργέ, Στον αστικό ιστό της πόλης η κατάσταση μπορούμε να πούμε ότι είναι καλή. Φαινόμενα παραβατικότητας παρατηρούνται κατά καιρούς κυρίως στην περιφέρεια του Δήμου. Σε χωριά όπου η δραστηριότητα των πολιτών είναι κατ’ εξοχήν αγροτική. Λόγω της μεγάλης έκτασης του χώρου είναι δυνατή η δράση ομάδων ή μεμονωμένων ατόμων με παραβατική συμπεριφορά που αφορά κυρίως κλοπές και διαρρήξεις.
Κάποιες φορές μάλιστα, η κατάσταση οξύνεται -πέραν των ορίων του Δήμου μας- καταγράφοντας υψηλότερου βαθμού παραβατικότητα.
Χρειάζεται λοιπόν κατ’ εμάς ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης σε προσωπικό και μέσα συμβατικά αλλά και τεχνολογίας, με στόχο την αποτροπή της εκδήλωσης φαινόμενων παραβατικότητας, τα οποία αν υφίστανται σε χαμηλή κλίμακα ως, περίπου «αποδεκτά», υπάρχει κίνδυνος σύντομα ν’ ανέβουν κλίμακα καθιστώντας και πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τους.
Θα πρέπει να σημειώσω εδώ ότι, η υγειονομική κρίση που άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας, κράτησε αν θέλετε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και την παραβατικότητα της περιοχής μας. Γι’ αυτόν το λόγο ο ένας και πλέον χρόνος που πέρασε είναι σε γενικές γραμμές θετικός στον τομέα αυτόν, ωστόσο θα πρέπει να μην εφησυχάζουμε και να είμαστε σε επιφυλακή.
Οφείλω εδώ να σημειώσω ότι και στον υγειονομικό τομέα ο ρόλος της Αστυνομίας είναι σημαντικός αφού έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση τήρησης των Υγειονομικών Κανόνων.
Ως Δήμος προσπαθούμε να κρατήσουμε την περιοχή μας ασφαλή και γι’ αυτό ζητάμε τη συνδρομή της Αστυνομίας. Και εδώ να αναφέρω ότι με τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας σε επίπεδο Περιφέρειας και Αστυνομικής Διεύθυνσης, έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία.
Άμεσα ανταποκρίθηκαν όλο αυτό το διάστημα, ώστε ξεπερνώντας γραφειοκρατικά εμπόδια, να έχουμε θέσει σε λειτουργία μία δομή που φιλοδοξούμε να την καταστήσουμε πρότυπη, που θα βοηθήσει την προσπάθεια που γίνεται, ενισχύοντας το αίσθημα ασφαλείας στα χωριά μας και στην πόλη μας».
ΜΙΧ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Η ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
«Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο εδώ στον Δήμο Καλαμάτας είναι ένα επιχειρησιακό κέντρο που φιλοδοξεί με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, των αστυνομικών δυνάμεων και των πολιτών να μπορέσει να περιορίσει να ελέγξει και να επιχειρήσει να κάνει την πόλη της Καλαμάτας, μια πόλη χωρίς εγκληματικότητα, χωρίς παραβατικότητα, μια πόλη που θα τη χαίρονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της», τόνισε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Πρόσθεσε, επίσης, πως η «Καλαμάτα είναι ο τρίτος Δήμος σε ολόκληρη τη χώρα μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που επιχειρεί την ίδρυση και την εγκατάσταση αυτού του Κέντρου, με το οποίο μπορούμε να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας».
Σημείωσε μάλιστα πως με μια σειρά δράσεων που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες έχει περιοριστεί σημαντικά η παραβατικότητα στον νομό Μεσσηνίας. «Νομίζω είμαστε σε ένα καλό σημείο. Αλλά δεν εφησυχάζεις ποτέ σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την κοινωνική ειρήνη, τη δημοκρατία, την ευημερία», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο Υπουργός, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες με έμφαση στους επαγγελματίες της πόλης να τηρούν ευλαβικά και με σεβασμό τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία.
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ
Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, αναφέροντας τα ακόλουθα:
«Με ιδιαίτερη χαρά, μοιράζομαι σήμερα μαζί σας τις στιγμές της τελετής εγκαινίων του πρωτοπόρου και σύγχρονου τεχνολογικά Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου (Ε.ΣΥ.Κ.) Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας Καλαμάτας, το οποίο αποτελεί επιστέγασμα μιας ευρύτερης συνεργασίας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Καλαμάτας.
Ένα Κέντρο με το οποίο θα επιτευχθεί η ολοκληρωμένη αλλά και αποτελεσματική διαχείριση κάθε ζητήματος που άπτεται των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου αντίστοιχα.
Αξιολογώντας τις διαρκείς προκλήσεις στο σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας, θέσαμε ως όραμά μας τη δημιουργία μιας Σύγχρονης Αστυνομίας για Ασφαλής πολίτες και μέσω του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Προγράμματος 2021-2025 που έχουμε καταρτίσει η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών του Σώματος θα είναι εφάμιλλη τόσο της αποστολής τους όσο και των κοινωνικών σύγχρονων απαιτήσεων.
Μια από τις Στρατηγικές Προτεραιότητες που έχουν τεθεί, αποτελεί η ενθάρρυνση της επικοινωνιακής εξωστρέφειας του Σώματος με την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με άλλους φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και ιδιαίτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στο πλαίσιο λοιπών των ανωτέρω εντάσσεται και η από κοινού πρωτοβουλία για σύσταση και λειτουργία του εν λόγω Κέντρου. Μια σημαντική κίνηση, όχι απλά επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά ουσίας που έχει ως σκοπό, μέσα από τη συνεργασία των εμπλεκομένων:
- Τη δημιουργία και παγίωση του προσδοκώμενου επιπέδου ασφάλειας τόσο για τη τοπική κοινωνία, όσο και τις υποδομές της πόλης,
- Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου,
- Την αποτροπή, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε μορφής εξωτερίκευσης παραβατικής συμπεριφοράς.
- Τη διαφύλαξη της ομαλής οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας της πόλης.
Πλέον στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής, σε συνεργασία με κάθε κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα, θα αναλαμβάνουν από κοινού δράση, ενιαία, συντονισμένα, με μεθοδικότητα και οργάνωση για την ολιστική προσέγγιση ζητημάτων συναφή με την ασφάλεια των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.
Είμαι βέβαιος ότι η εν λόγω πρωτοβουλία, ως απόρροια ενσυνείδητης συλλογικής προσπάθειας και ουσιαστικής συνεργασίας, θα έχει άμεσα απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της Καλαμάτας.
Τέλος ως Αρχηγός του Σώματος θα ήθελα να εξάρω την προσπάθεια όλων όσων συνέβαλαν, με τον όποιο τρόπο, στην επιτυχή διαμόρφωση και οργάνωση του πραγματικά σημαντικού και άξιου ιδιαίτερης μνείας για την πόλη της Καλαμάτας, Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου και να τονίσω ότι από την πλευρά μας θα συμβάλουμε, κατά το μέγιστο, στην αποτελεσματική λειτουργία αυτού».
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚOΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Το Συντονιστικό Κέντρο στεγάζεται σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο, στο ιστορικό Δημαρχείο. Σκοπός του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και που άπτονται των αρμοδιοτήτων των δύο υπηρεσιών. Επιπλέον, θα συντονίζει κοινές δράσεις της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Καλαμάτας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Το ανωτέρω κέντρο στελεχώνεται από Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας και το απαραίτητο αστυνομικό προσωπικό, καθώς επίσης και από Προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας με το αντίστοιχο προσωπικό.
Μέσω του Ε.ΣΥ.Κ. προβλέπεται -μεταξύ άλλων- κοινή δράση σε θέματα όπως:
- Μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.
- Αστυνόμευση προβληματικών περιοχών.
- Έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές.
- Αντιμετώπιση παρεμπορίου.
- Πολιτική Προστασία.
- Έλεγχος παράνομων σταθμεύσεων.
- Εφαρμογή αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
- Επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά.
- Περιπολίες σε περιοχές του Δήμου που εμφανίζουν έντονη παραβατικότητα.
- Έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τα ζώα συντροφιάς.
- Εγκαταλελειμμένα οχήματα.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Μετά την τελετή των εγκαινίων ο Υπουργός, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ και ο Δήμαρχος συναντήθηκαν και συζήτησαν με τους Προέδρους των Κοινοτήτων Άριος, Αρφαρών, Αριοχωρίου, Θουρίας, Μικρομάνης και Πλατέος, όπου και τέθηκαν θέματα που αφορούν την καθημερινότητα της περιφέρειας του Δήμου. Κοινός στόχος μέσα από τις ενέργειες που εξελίσσονται να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Αμέσως μετά ο Υπουργός είχε συνάντηση με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και εν συνεχεία αναχώρησε προκειμένου να μεταβεί στο Δήμο Μεσσήνης.