ΣΤΟΥΣ 81 ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ
Οι 9 Αιγύπτιοι ηλικίας από 20 έως 40 ετών, που σύμφωνα με μαρτυρίες των μεταναστών οι οποίοι επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο το οποίο ναυάγησε τις πρώτες πρωινές ώρες της προηγούμενης Τετάρτης, σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου, οδηγήθηκαν σήμερα Δευτέρα (19/6) στις 11 το πρωί στην ανακρίτρια, στο δικαστικό Μέγαρο της Καλαμάτας, από την οποία ζήτησαν 24ωρη προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσουν την απολογία τους. Έτσι, οι Αιγύπτιοι που αρνούνται τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν από την Εισαγγελέα, θα οδηγηθούν και πάλι ενώπιον της Ανακρίτριας αύριο, Τρίτη (20/6/23) για να απολογηθούν.
Το Αιγυπτιακής εθνικότητας, ηλικίας 20, 21, 22, 26, 26, 29, 32, 36 και 40 ετών, πλήρωμα του πλοίου, σύμφωνα με μαρτυρίες των μεταναστών κατηγορούνται ότι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες παράνομης εισόδου στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν, καθώς και των άρθρων 187 (εγκληματικής οργάνωσης), 277 (πρόκλησης ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονίας από αμέλεια) και 306 (έκθεσης ζωής σε κίνδυνο) του Π.Κ.
ΤΡΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ – ΣΤΟΥΣ 81 ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΊ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Στο μεταξύ, τρεις ακόμα σοροί -χωρίς να έχει καθοριστεί το φύλο, καθώς τα πτώματα είναι σε αποσύνθεση- εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών και ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου. Οι σοροί μεταφέρθηκαν τις βραδυνές ώρες στην Καλαμάτα. Έτσι οι νεκροί από το ναυάγιο ανέρχονται πλέον σε 81, ενώ υπάρχουν και εκατοντάδες αγνοούμενοι μετανάστες από Συρία, Πακιστάν, Παλαιστίνη και Αίγυπτο.
Η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Λιμενικό Σώμα σήμερα (19/06/2023), στις 10:13 το βράδυ αναφέρει τα εξής:
«Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε τρεις (03) σορούς στην ανωτέρω περιοχή, τις περισυνέλεξε και τις μετέφερε στον λιμένα Καλαμάτας.
Επίσης, γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 αλλοδαποί και έχουν ανασυρθεί 81 σοροί, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου»..
Προηγουμένως σήμερα, στη 1:53 μμ (19/06/2023), το Λιμενικό Σώμα και η ΕΛ.ΑΚΤ., σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα ακόλουθα:
«Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι στην περιοχή επιχειρούν Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) φρεγάτα Π.Ν., τρία (03) παραπλέοντα πλοία, ενώ επιχείρησαν ένα (01) ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ένα (01) αεροσκάφος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Σημειώνεται ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί εντάσεως 3-4 BF.
Επίσης, γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 αλλοδαποί και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί».
ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
Είχε προηγηθεί σήμερα (19/06/2023 12:58 μμ) άλλη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος – ΕΛ.ΑΚΤ., με διευκρινίσεις αναφορικά με ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, που ανέφερε τα εξής:
«Με αφορμή δημοσιεύματα διεθνούς και εγχώριου, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία αναπαράγονται και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζονται τα κάτωθι:
Το Α/Κ σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, έπλεε από την στιγμή του εντοπισμού του κατά τις πρωινές, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της 13ης Ιουνίου, διανύοντας συνολικά 24 ν.μ..
Εν συνεχεία απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, το Α/Κ σκάφος προσεγγίστηκε από παραπλέον Δ/Ξ πλοίο προς παροχή συνδρομής, το οποίο ανέφερε ότι το Α/Κ απομακρύνεται με ίδια μέσα κάθε φορά που προσπαθεί να το προσεγγίσει. Το Α/Κ σκάφος σταμάτησε και ξεκίνησε η παροχή τροφοεφοδίων.
Επιπροσθέτως, δεύτερο παραπλέον Δ/Ξ πλοίο ανέλαβε να προσεγγίσει το Α/Κ σκάφος προς παροχή τροφοεφοδίων, αναφέροντας άρνηση του Α/Κ και κίνηση του με ίδια μέσα με δυτική πορεία. Εν τέλει, ανωτέρω Δ/Ξ ξεκίνησε τη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων στους επιβαίνοντες του Α/Κ σκάφους. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, οι επιβαίνοντες του Α/Κ άρχισαν να πετούν στη θάλασσα τα εφόδια.
Η όλη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων προς τους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους από τα δύο (02) δεξαμενόπλοια διήρκησε συνολικά περισσότερο από τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά (4:30).
Ακολούθως, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, αφίχθη στην περιοχή, Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και εντόπισε το Α/Κ να κινείται αυτοδύναμα, με χαμηλή ταχύτητα.
Εκκίνησε διαδικασία προσέγγισης του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του Α/Κ σκάφους και των επιβαινόντων. Το Α/Κ σταμάτησε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά τη προσέγγιση του από το Π.Π.Λ.Σ. και ακολούθως συνέχισε τη πορεία του.
Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίηση του λόγω μηχανικής βλάβης, το Α/Κ σκάφος διήνυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ.. Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ..
Στοιχεία με λεπτομερή καταγραφή των ανωτέρω αποτελούν μέρος της προανάκρισης».