Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικολάου Πλαστήρα, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 18 Αυγούστου 2019. Την προτομή του ανήγειρε ο Δήμος Καλαμάτας στη νότια πλευρά της πλατείας Αναλήψεως. Πρόκειται για έργο του γλύπτη Παναγιώτη Λαμπρινίδη, Διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου της ΚΕ «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, που απεικονίζει τον σπουδαίο στρατιωτικό και πολιτικό ηγέτη.
Στο πλαίσιο της τελετής, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Νικολάου Πλαστήρα και, ακολούθως, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας απηύθυνε χαιρετισμό, στον οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Εξήντα έξι χρόνια μετά την εκδημία του μεγάλου Στρατηγού και Πολιτικού Νικόλαου Πλαστήρα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας, με ομόφωνη απόφασή του και με πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Θεοδώρου Μπρεδήμα, αποφάσισε τη φιλοτέχνηση της προτομής Νικολάου Πλαστήρα, ως έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης για τα πολλά, τα οποία προσέφερε στην πατρίδα ο μεγάλος Στρατηγός, Πολιτικός και Πρωθυπουργός.
Ο μεγάλος Στρατηγός και Πολιτικός και Πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Καρδίτσας και αφιερώθηκε στην πατρίδα από τα πρώτα του χρόνια. Μετείχε στο Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους, όπου διακρίθηκε στη μάχη του Λαχανά, ήταν πρωταγωνιστής στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη μάχη του Σκρα. Ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος οργάνωσε το στρατό μας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ώστε να περισωθεί ό,τι μπορούσε να περισωθεί με τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923.
Έδειξε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την προσφυγιά, για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, δικούς μας ανθρώπους, Έλληνες, οι οποίοι υπέστησαν τα πάνδεινα. Πέντε χιλιάδες από αυτούς ήρθαν στην πόλη της Καλαμάτας. Σε αυτόν εδώ το χώρο που είμαστε εμείς, τον πανέμορφο χώρο, πάρα πολλοί Μικρασιάτες έφτιαξαν εδώ γύρω τα καλυβάκια τους, τα μικροεπαγγέλματά τους και προσπάθησαν σε αυτόν εδώ το χώρο και ευρύτερα βέβαια να προσφέρουν ό,τι είναι δυνατόν, να διασωθούν πρώτα από όλα οι ίδιοι. Και την πόλη της Καλαμάτας βοήθησαν και στον πολιτιστικό και στον οικονομικό και στον κοινωνικό τομέα και αυτά είναι γνωστά. Και οι απόγονοι των Μικρασιατών, εδώ, κάνουν ό,τι μπορούν, για να θυμόμαστε πάντα τους προγόνους τους, οι οποίοι ήρθαν σ’ αυτόν τον τόπο.
Η προτομή του Πλαστήρα, λοιπόν, τοποθετείται εδώ – επειδή με ρώτησε ένας Καλαματιανός – διότι είναι ο άνθρωπος, ο οποίος προστάτευσε και βοήθησε τους Μικρασιάτες ίσως περισσότερο από όλους τους πολιτικούς. Ας είναι αιωνία η μνήμη του και σας ευχαριστώ θερμά όλους για την παρουσία σας εδώ».
Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής.
Ακολούθησε η ομιλία του Δημοτικού Συμβούλου Καλαμάτας Θεόδωρου Μπρεδήμα, που μεταξύ άλλων είπε τα εξής:
«Η απόδοση φόρου τιμής στη μνήμη προσώπων που έγραψαν ιστορία, αποτελεί ύψιστη υποχρέωση του Έθνους, η οποία έρχεται από τα βάθη των αιώνων, όπως διακηρύσσει ο μέγιστος των ιστορικών ανδρών Θουκυδίδης στον περίφημο Επιτάφιο του Περικλέους, όπου τονίζει ότι είναι δύσκολο να τιμήσεις με λόγια εκείνους που διεκρίθησαν με έργα. Ένας τέτοιος άνδρας, λόγω και έργω αναμφισβήτητα, υπήρξε ο Γενναίος Στρατηγός και μετέπειτα Λαοπρόβλητος Πρωθυπουργός της Ελλάδος Νικόλαος Πλαστήρας.
Η περικαλλής αποκαλυφθείσα προτομή του τιμώμενου, από τον γλύπτη Παν. Λαμπρινίδη, έρχεται να κοσμήσει την πλατεία του πάνσεπτου Ιερού Ναού της Αναλήψεως του Χριστού, η διακόσμηση της οποίας ολοκληρώνεται με την προτομή του Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και του Μνημείου των Μικρασιατών αδελφών μας, ως επιστέγασμα των εκτελεσθέντων από τον Δήμο Καλαμάτας μεγάλων έργων εις την Δυτικήν Παραλία, στην οποία βρήκαν καταφύγιο οι αδελφοί μας πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Αρμενίας, οι οποίοι μετέφεραν τον πολιτισμό αλλά και τα πατρώα ήθη και έθιμα της μεγάλης Ελλάδος και συνετέλεσαν εις την ανάπτυξη της Καλαμάτας, όπως λεπτομερώς έχει λεχθεί. Έστω εις μνημόσυνον αιώνιον των προσφύγων αδελφών μας, οι απόγονοι των οποίων σήμερα παρίστανται εδώ!
Αδέλφια μας Μικρασιάτες, Πόντιοι και Αρμένιοι, η ιστορική πόλη της Καλαμάτας απέκτησε, διά της προτομής του Νικολάου Πλαστήρα, έναν ατίμητο εθνικό θησαυρό, ένα μνημείο αντάξιο της προσφοράς του. Οι νεότερες γενεές θα τιμούν και θα γεραίρουν τη μνήμη του εις την ιστορική αυτή πλατεία της Αναλήψεως, που είναι εν σμικρογραφία ο ιστορικός θρόνος της μεγάλης Ελλάδος των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, την οποία οραματίσθηκε ο μέγιστος των πολιτικών ανδρών Ελευθέριος Βενιζέλος, του οποίου συμπρωταγωνιστής υπήρξε ο τιμώμενος Νικόλαος Πλαστήρας. Έστω αγήρως και αιωνία η μνήμη του!».
Μετά την ομιλία του Θ. Μπρεδήμα, κατέθεσαν στέφανο ο Δήμαρχος Καλαμάτας και εκλεγείς Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.
Η τελετή, την οποίαν κάλυψε μουσικά η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.