Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας η κατάσταση είναι οριακή, και καθώς διαθέτει το 28% των κλινών του για περιστατικά Covid, έχει ήδη περάσει σε επίπεδο λειτουργίας της Γ’ Φάσης, έχοντας έτοιμα και σενάρια διαχείρισης ακόμα μεγαλύτερης πίεσης. Αυτό γνωστοποίησε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη, σήμερα, Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021, στο δημαρχείο Καλαμάτας, στη συνάντηση για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή, στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημ. Τζωρτζίνης, και ο επικ. Καθηγητής Παθολογίας και συνεργάτης του Δήμου σε θέματα υγείας, Παν. Χαλβατσιώτης.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που δημοσιοποίησε η κα Αλειφέρη, είναι ότι η πλειονότητα των νοσηλευομένων με Covid (περί το 95%) είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.
Κοινό χαρακτηριστικό των τοποθετήσεων ήταν ο προβληματισμός και η ανησυχία από τα δεδομένα που καθημερινά καταγράφονται και αποτυπώνουν μια υγειονομικά δύσκολη περίοδο, καθώς και έκκληση προς όλους προκειμένου να εμβολιαστούν και να συνεχιστεί η πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, μόνο με τον εμβολιασμό, μόνο ακούγοντας τους ειδικούς και την επιστημονική κοινότητα, θα μπορέσουμε να βγούμε από την υγειονομική κρίση, ζητώντας απ’ όλους να κάνουν το καθήκον τους. Ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε για την επιδημική τάση που καταγράφεται στην περιοχή με αυξητική τάση και επανέλαβε ότι ο Δήμος Καλαμάτας όπως από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας έως και σήμερα, συνεργάζεται και συνδράμει στο μέτρο των δυνατοτήτων του τους υγειονομικούς φορείς προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία την κατάσταση που ο κορωνοϊός μας έχει επιβάλει εδώ και 1,5 περίπου έτος.
Όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις, πέραν των στοιχείων που καθημερινά ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ όσον αφορά τα θετικά κρούσματα στον ιό, εκτός από τα στοιχεία που αντλούνται μέσα από την ανάλυση των λυμάτων και αφορούν την τάση του επιδημικού φαινομένου στην περιοχή, ανησυχία προκαλούν στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου ως προς τις αντοχές της νοσηλευτικής μονάδας που δέχεται πάρα πολύ μεγάλη πίεση τις τελευταίες ημέρες. Παρά την πίεση αυτή, εξακολουθεί -όπως τονίστηκε- να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ
Είναι χαρακτηριστικό ότι το μήνα Ιούλιο οι εισαγωγές στην Κλινική Covid ανήλθαν σε 90, ενώ οι εισαγωγές τις 25 πρώτες ημέρες του Αυγούστου εκτοξεύτηκαν στις 217. Συνολικά από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και σήμερα, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έχουν νοσηλευτεί 818 περιστατικά Covid. Σήμερα, η κατάσταση είναι οριακή, με το Νοσοκομείο να διαθέτει το 28% των κλινών του για περιστατικά Covid, έχει περάσει σε επίπεδο λειτουργίας ήδη στην 3η Φάση, έχοντας έτοιμα και σενάρια διαχείρισης ακόμα μεγαλύτερης πίεσης. Τέλος, σύμφωνα με την κα Αλειφέρη, ένα στοιχείο κρίσιμο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων με Covid (περί το 95%) είναι ανεμβολίαστοι. «Το 5% μόνο αυτών που νοσηλεύουμε είναι εμβολιασμένοι», σημείωσε η κα Αλειφέρη.
Η διοικήτρια του νοσοκομείου σημείωσε επίσης ότι μόνο το 17% του προσωπικού του νοσοκομείου είναι ανεμβολίαστο αλλά ούτως ή άλλως το νοσηλευτικό ίδρυμα της Καλαμάτας θα είναι έτοιμο από 1η Σεπτεμβρίου να αντιμετωπίσει την όποια κατάσταση και να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.
Κατά την τοποθέτησή της, η κα Αλειφέρη είπε ακόμα:
«Η ΜΕΘ covid στο νοσοκομείο Καλαμάτας, ξεκίνησε να λειτουργεί στις 25/11/2020. Το νοσοκομείο μας ήταν νοσοκομείο αναφοράς με επίσημη απόφαση του υπουργού, από τον Αύγουστο του 2020. Η τελευταία νοσηλεία ασθενούς στη ΜΕΘ Covid ήταν στις 15 Ιουνίου του 2021 και έκτοτε ανέστειλε τη λειτουργία της όχι με μονομερή απόφαση του νοσοκομείου, αλλά με απόφαση του υπουργείου στο πλαίσιο (σ.σ. διακοπής της λειτουργίας) πολλών ΜΕΘ Covid ανά την Ελλάδα, που λειτούργησαν κατά το προηγούμενη κύμα της πανδημίας και δεν είχαν στη συνέχεια περιστατικά. Kαι ανεστάλη η λειτουργία τους ακριβώς για την εξοικονόμηση δυνάμεων. Ιδιαίτερα το νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς το καλοκαίρι είναι γνωστό ότι διπλασιάζει η Μεσσηνία τον πληθυσμό της και είχε ανάγκη λειτουργίας της ΜΕΘ της κανονικής, η οποία ήταν πάντα πλήρης.
Άλλο στοιχείο για να καταλάβετε την πίεση που ασκείται, είναι ότι σήμερα στην κλινική Covid-19 ξεκινήσαμε με 76 ασθενείς και ήδη μέχρι τώρα (το μεσημέρι), είχαμε άλλες έξι εισαγωγές. Δηλαδή εξαντλήσαμε σήμερα τα κρεβάτια μας. Θα δούμε τι εξιτήρια θα γίνουν, για να δούμε ποια θα είναι η δυνατότητα της κλινικής.Να σας πω ένα ακόμη στοιχείο που προστίθεται σε όλα αυτά που συζητούμε: Κάθε μέρα στο ΤΕΠ Covid πλέον, γιατί είναι μία ξεχωριστή δομή που ασχολείται με τα Covid, βλέπουμε από 28 έως 30 θετικούς ασθενείς, οι οποίοι χρήζουν εκτίμησης της κατάστασής τις και ενδεχομένως εισαγωγής. Σύμφωνα με τα διαγράμματα που έχουμε μελετήσει σε συνάρτηση με τα κρούσματα που βλέπουμε στην κοινότητα, που δεν δείχνει να μειώνονται, μαζί με τα όσα ανησυχητικά ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος σε σχέση με τα λύματα, βλέπουμε ότι η δυναμικότητα της κλινικής Covid πολύ γρήγορα θα πιεστεί πολύ περισσότερο και ενδεχομένως να εξαντληθεί. Ασφαλώς, το νοσοκομείο έχει σενάρια, όπως είχε σενάρια για τη φάση 2, από μία κλινική δυνατότητας νοσηλείας 35 ασθενών σε μεγαλύτερη και την 3η φάση που βρισκόμαστε τώρα, ασφαλώς έχει σενάριο και για μεγαλύτερο πρόβλημα.
Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει με τη συμπεριφορά μας να το εξαντλήσουμε. Γιατί αυτό έχει συνέπειες, έχει συνέπειες στη λειτουργία του νοσοκομείου, στα υπόλοιπα τμήματα και προφανώς για να φτάσουμε σε αυτή την συνθήκη, θα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιφέρειας μας και ενδεχομένως της πατρίδας και δεν θα μπορούν να μας βοηθήσουν.
Είχαμε ένα διήμερο που υπήρξε αύξηση των προσερχόμενων θετικών, την Παρασκευή και το Σάββατο, που μας ανάγκασε μέσα σε μία μέρα να πάμε στη φάση 3η φάση. Που σημαίνει μετακομίσεις παροχή χώρων μετακομίσεις τακτικών ιατρείων και όλα αυτά που έχουμε ανακοινώσει. Όμως αυτή τη στιγμή, όλα τα περιστατικά Covid είτε αυτά είναι σε αναμονή έχουν χώρους, έχουν ανθρώπους που ασχολούνται μαζί τους έχουν χώρους στη συνέχεια για νοσηλεία».
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Π. ΧΑΛΒΑΤΣΙΩΤΗ ΚΑΙ Δ. ΤΖΩΡΤΖΙΝΗ
Την άποψη και τον προβληματισμό τους κατέθεσαν, επίσης, οι Δ. Τζωρτζίνης και Π. Χαλβατσιώτης, παρουσιάζοντας διάφορα δεδομένα με στόχο την ορθή ενημέρωση του κόσμου. Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη, οι αναλύσεις δείχνουν ότι ο δείκτης θετικότητας στη Μεσσηνία είναι στο 4,8, ενώ η πλειοψηφία των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται στις ηλικίες 39-50 ετών. Ο κ. Χαλβατσιώτης μάλιστα ζήτησε καλύτερη ενημέρωση των πολιτών. Τέλος ο κ. Τζωρτζίνης μετέφερε τις θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου, επισημαίνοντας ότι ο ιατρικός κόσμος της Μεσσηνίας θα συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος για την καλύτερη υγεία των συμπολιτών μας.