Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Οικονομία και τη Διοίκηση (IRIEM) στο Χονγκ Κονγκ, εκλέχθηκε ο συμπατριώτης μας καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, με σπουδαίο διδακτικό και ερευνητικό έργο.
Το IRIEM είναι ένας μη κερδοσκοπικός ακαδημαϊκός οργανισμός που προωθεί τις καινοτομίες της οικονομίας και της διαχείρισης/διοίκησης σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Γουλιάμος, θα προεδρεύει του IRIEM για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μαζί με τον καθηγητή Shigeyuki Hamori (Πανεπιστήμιο Kobe / Ιαπωνία).
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του IRIEM είναι διακεκριμένοι μελετητές, συμπεριλαμβανομένων των νικητών του Νόμπελ, όπως ο καθηγητής Eric Maskin (Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ) και ο καθηγητής James J. Heckman (Πανεπιστήμιο του Σικάγο).
«Θεωρώ πως η εκλογή μου αντανακλά την εμπιστοσύνη που τρέφει ο κόσμος προς την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και, γενικότερα, την πανεπιστημιακή της Κύπρου», σημείωσε μετά την εκλογή του ο καθηγητής Κ. Γουλιάμος.
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ. ΓΟΥΛΙΑΜΟΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, με σπουδαίο διδακτικό και ερευνητικό έργο, είναι εκλεγμένος πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τακτικό μέλος στην Ακαδημία Επιστημών της Ευρώπης. Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Lanzhou City University της Κίνας.
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1955. Πτυχιούχος πολιτικών επιστημών στην Πάντειο, με μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικής έρευνας στην επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Carleton του Καναδά. Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Κύπρου (2015- 2017). Εκπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης/Επιτροπή Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας (2009-2013). Εργάστηκε για πολλά χρόνια σε πανεπιστήμια του Καναδά και της Ελλάδας.
Με σπουδές στην Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και τον Καναδά, όπου δίδαξε για πολλά χρόνια, ο Κώστας Γουλιάμος, είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.
Για πάνω από μια 30ετία συνολικά ερευνά και διδάσκει σε πανεπιστήμια της Β. Αμερικής και της Ευρώπης.
Έχει κυκλοφορήσει έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων, κεφαλαίων, άρθρων και δοκιμίων σε Βόρειο Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα επί ζητημάτων επικοινωνίας, πολιτισμού και πολιτικής. Έχει πολύ μεγάλη βιβλιογραφία και αρθρογραφία σε θέματα διεθνών σχέσεων και παγκόσμιας οικονομίας.
Μέρος του έργου του, το οποίο εκδόθηκε στην αγγλική γλώσσα από κορυφαίους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού, έχει μεταφραστεί στα κινεζικά, ισπανικά, γαλλικά, ιταλικά και σλοβακικά. Συμμετείχε στην ομάδα ακαδημαϊκών που συνέγραψαν δύο «παγκόσμιες εκθέσεις» για θέματα επικοινωνίας, πολιτισμού και μέσων ενημέρωσης. Είναι μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Σύνταξης του De Gruyter, ενός εκ των πιο ιστορικών εκδοτικών οργανισμών στον κόσμο.
Από το 1976 δημοσίευσε έναν αριθμό ποιητικών συλλογών. Μία εξ αυτών «τα Νευρασθενικά Τοπία» επέλεξε για έκδοση και οπτικοακουστική παρουσίαση ο Μάνος Χατζιδάκις το 1981,στο διεθνές Φεστιβάλ «Μουσικός Αύγουστος». Έχει μεταφράσει στα ελληνικά ποίηση των William Faulkner, Octavio Paz και Robert Kroetsch. Δοκίμια και κριτικά του κείμενα για ποιητές και ποίηση δημοσίευσαν εφημερίδες (Καθημερινή, Αυγή, Το Βήμα) και λογοτεχνικά περιοδικά (Τομές, Διαβάζω, Γράμματα και Τέχνες, Σχεδία, Πλανόδιον, Πόρφυρας κ.λπ.
Μαζί με τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη είναι συγγραφέας του βιβλίου “Στη Διαλεκτική της Αρμονίας”.