Σεμινάριο με θέμα “Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα στον Αγροδιατροφικό τομέα” θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Απριλίου 2019, στις 10 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας (Οδός 25ης Μαρτίου και Πανός 21).
Το σεμινάριο, που διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, απευθύνεται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) και παραγωγούς του Αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που ενδιαφέρονται να εντάξουν στην επιχείρησή τους νέες τεχνολογίες και καινοτόμες διαδικασίες όπως νέες τάσεις, νέες τεχνολογίες, ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, καινοτόμες καλλιέργειες, αξιοποίηση παραπροϊόντων βιομηχανίας τροφίμων, αειφορία, λειτουργικά τρόφιμα κλπ.
Το σεμινάριο ειδικότερα, απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους παρακάτω τομείς:
- Φρούτα – Ρόδι – Χυμοί
- Ελιά – Ελαιόλαδο
- Σταφίδα – Αμπέλι – Οίνος
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
Το πλαίσιο του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε θέματα σχετικά με διεργασίες ξήρανσης και εγκλεισμού, καλλιέργεια στέβιαs (stevia), περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καλλιέργεια προϊόντων χωρίς γλουτένη (gluten free).
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του έργου «FOCUS – Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) του αγροδιατροφικού τομέα μέσω υλοποίησης διακρατικών συνεργατικών σχημάτων/ Συστάδων (Clusters)» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του Προγράμματος Balkan-Med.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν το σεμινάριο θα πρέπει να αποστείλουν σχετικό email με τα στοιχεία τους στο [email protected] υπόψη κας. Ιωάννας Λαμπροπούλου έως Πέμπτη 18/04/2019.
Για περισσότερες πληροφορίες: Περιφέρεια Πελοποννήσου: κα. Ιωάννα Λαμπροπούλου (Τηλ.: 2713-601380, email: [email protected]).
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει ως εξής:
10:00 – 10:15 | Προσέλευση – Εγγραφές |
10:15 – 10:30 | Χαιρετισμός: κ. Ιωάννης Τρουπής, Πρόεδρος του Επιμελη- τηρίου Αρκαδίας |
Χαιρετισμός: κ. Γεώργιος Μπακούρης, Περιφερειακός Σύμβουλος Αρκαδίας, Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Αγροτικής Οικονομίας και Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων, χωρικής αρμοδιότητας Περιφέρειας Πελοπον- νήσου | |
Καλωσόρισμα κα Ιωάννα Λαμπροπούλου, Project Manager | |
10:30 | Έναρξη Σεμιναρίου |
ΕΝΟΤΗΤΑ:
“ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ”
10:30 – 11:15 | Καταγραφή περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αξιολόγηση των διεργασιών και βελτιστοποίησή τους, κ. Σοφία Κάρμα, Μέλος ΕΔΙΠ ΕΜΠ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο |
11:15 – 12:00 | Καλλιέργεια στέβιαs για παραγωγή γλυκαντικών ουσιών, κ. Αντιγολένα Φωλίνα, Υποψ. Διδάκτωρ, Γεωπονικό Πανε- πιστήμιο Αθηνών |
12:45 – 13:30 | Καλλιέργειες για gluten free προϊόντα, κ. Δημήτριος Μπιλάλης, Καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |
13:30 – 14:15 | Σύγχρονες τεχνικές αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμερά- σης (polymerase chain reaction-PCR) για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση βιολογικών αντικειμένων στην ανά- λυση τροφίμων και πρώτων υλών, κ. Mariana Petkova, Επίκουρος Καθηγήτρια, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Plovdiv της Βουλγαρίας, Τμήμα Μικροβιολογίας και Περιβαλλο- ντικής Βιοτεχνολογίας |