Η ανάδειξη των αρχαιοτήτων στη χώρα μας δεν αποτελεί προνόμιο ορισμένων γενεών, αποτελεί διαχρονικό και ύψιστο καθήκον όλων των γενεών του έθνους μας και όχι μόνον, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, δεδομένου ότι πλείστες ανασκαφές έχουν γίνει με πρωτοβουλία φιλελλήνων.
Η Καλαμάτα είναι ένας τόπος στην Ελλάδα, όπου έχουν λάβει χώρα σημαντικά γεγονότα για την ελληνική ιστορία, όπως η έναρξη της εθνικής επανάστασης στις 23 Μαρτίου 1821, και ετοιμάζεται να γιορτάσει σε λίγο τα 200 χρόνια από τότε.
Τα αρχαία της Υπαπαντής αποτελούν την τρανή απόδειξη ότι ο τόπος αυτός κουβαλάει αδιάσειστη την ελληνική ψυχή από τα αρχαία χρόνια.
Τα αρχαία έχουν μείνει θαμμένα τόσους αιώνες, δεν πρέπει και δεν μπορεί να μείνουν κι άλλο. Με ποιό δικαίωμα η κυβέρνηση αποφασίζει ότι κάποιες άλλες γενιές θα κληθούν να τα αναδείξουν; Με ποιά κριτήρια αποφασίζουν αν μια γενιά αξίζει ή όχι αυτήν την ανάδειξη και γιατί δεν την αξίζουμε εμείς οι σύγχρονοι Καλαματιανοί; Ποιός μας λέει ότι, εάν γίνει η σχεδιαζόμενη ανάπλαση της πλατείας, όταν η επόμενη γενιά ζητήσει την ανάδειξη των αρχαίων, δεν θα λάβει πάλι την απάντηση ότι πρέπει να αναβληθεί για την μεθεπόμενη γενιά, γιατί τόσα λεφτά που θα έχουν πέσει για την ανάπλαση της πλατείας δεν μπορούν να πάνε χαμένα από τα καινούργια σκαψίματα;
Το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, καθώς στην πρόσφατη παρέμβασή του ο πρόεδρος του Διαζώματος, Σταύρος Μπένος, τόνισε ότι το κόστος της συστηματικής ανασκαφής δεν θα υπερβεί τις 200.000 ευρώ – το οποίο ποσό μπορεί να καλυφθεί είτε μέσω σύμβασης του Δήμου Καλαμάτας με το ΥΠ.ΠΟ, είτε με διαδικασία crowdfunding, είτε μέσω χορηγιών-δωρεών. Το ζήτημα, εν τέλει, δεν είναι κομματικό, και με την πλήρη επίγνωση αυτού, μπαίνουμε και εμείς στον ιερό αυτόν αγώνα και καλούμε σε συστράτευση όλες και όλους τους συμπολίτες μας. Να αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο και ηθικό μέσο, ώστε σ’ αυτήν την πλατεία που αποτελεί την ψυχή της Καλαμάτας, να λάμψει μια μέρα η αδιάλειπτη συνέχεια της ιστορίας του τόπου μας.
25 Αυγούστου 2020
Νομαρχιακή Επιτροπή Κινήματος Αλλαγής Μεσσηνίας