Πρόσκληση για συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν εργατικά σωματεία του Νομού, την Τετάρτη 31 Ιουλίου, στις 11το πρωί, έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΚ, απευθύνει το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Ν. Μεσσηνίας. Κύρια αιτήματα της διαμαρτυρίας είναι «να παρθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα από το Δήμο, την Περιφέρεια, το κράτος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης νερού στην περιοχή μας» και «να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα για τη συντήρηση και επέκταση του δικτύου ύδρευσης και των δεξαμενών ώστε οι δημότες να έχουν απρόσκοπτα πρόσβαση σε καθαρό και υγιεινό νερό».
Η ανακοίνωση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Ν. Μεσσηνίας έχει ως εξής:
«Καλούμε όλους τους συνταξιούχους να συμμετέχουν μαζί με τα σωματεία σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 31 Ιουλίου, στις 11πμ έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΚ.
Γνωρίζουμε πολύ καλά, και από την εργασιακή εμπειρία αρκετών μελών του σωματείου μας ότι:
Οι ΔΕΥΑ, από τον ιδρυτικό τους Νόμο 1069/1980 πού εφαρμόζουν, πιστά όλες οι Κυβερνήσεις, είναι ανταποδοτικές στην λογική κόστους οφέλους. Δηλαδή όλο το βάρος της λειτουργίας, της μισθοδοσίας των εργαζομένων, της συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης τα σηκώνει αποκλειστικά η τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού. Επιβάλλεται η ανάκτηση του κόστους ύδρευσης – αποχέτευσης, η ανάκτηση κόστους κεφαλαίου και η είσπραξη του περιβαλλοντικού τέλους. Την ίδια ώρα, έργα ζωτικής σημασίας για την επάρκεια του νερού, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής μας, που αφορούν την κατασκευή δικτύων Ύδρευσης Αποχέτευσης καθώς και αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα γιατί δεν παράγουν έσοδα, δηλαδή κέρδος.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των πολιτικών, φέρνει τη ΔΕΥΑΚ τα τελευταία χρόνια να λειτουργεί με μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό, ενώ οι εργασίες πλέον πραγματοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από εργολάβους. Οι συχνές βλάβες στο δίκτυο και σε δεξαμενές σε όλο το Δήμο Καλαμάτας μαρτυρούν την ανυπαρξία έργων συντήρησης και επέκτασης του δικτύου, με αποτέλεσμα να επικρατεί μεγάλη ανησυχία σε όλο το λαό της Καλαμάτας το γεγονός ότι εν μέσω καύσωνα, ολόκληρα χωριά του Δήμου παραμένουν για μέρες χωρίς νερό. Ταυτόχρονα όπως έχει προειδοποιήσει η ΔΕΥΑΚ είναι ορατός ο κίνδυνος της λειψυδρίας ακόμα και στην πόλη της Καλαμάτας με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την υγεία των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.
Την ίδια ώρα η ΔΕΥΑΚ δαπανά τα εκατομμύρια ευρώ που εισπράττει ανταποδοτικά από τους Δημότες για ψηφιακές υποδομές και έξυπνα ρολόγια ώστε να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα ως εισπρακτικός μηχανισμός και να μην ξεφεύγει ούτε ευρώ.
Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις πού έχουν προγραμματίσει, τα εργατικά σωματεία του Νομού μας και απαιτούμε:
- Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
- Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται.
- Τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
- Τη τιμολόγηση από τη ΔΕΗ για τον Βιολογικό και τα αντλιοστάσια Ύδρευσης Αποχέτευσης με βιομηχανικό τιμολόγιο.
- Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από τη αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα.
- Η Δημοτική αρχή να εφαρμόσει κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, να καταργήσει το πολιτιστικό τέλος και να διεκδικήσει κατάργηση του ΦΠΑ στο νερό και στα τέλη που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς κατά 13% στο νερό και κατά 24% στο πάγιο και στα υπόλοιπα τέλη.
- Να παρθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα από το Δήμο, την Περιφέρεια, το κράτος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης νερού στην περιοχή μας.
- Να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα για τη συντήρηση και επέκταση του δικτύου ύδρευσης και των δεξαμενών ώστε οι δημότες να έχουν απρόσκοπτα πρόσβαση σε καθαρό και υγιεινό νερό.
- Σε όσα χωριά δεν υπάρχει νερό ή εκ περιτροπής, με ευθύνη του Δήμου, περιφέρειας, κράτους, να μισθωθούν υδροφόρες για να γεμίζουν τις δεξαμενές των χωριών, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Αυτό να γίνεται επαναλαμβανόμενα, για όσο χρειάζεται, με σκοπό να μην μένουν τα χωριά από νερό.
- Με ευθύνη του Δήμου να παρέχονται δωρεάν εμφιαλωμένα νερά στους κατοίκους.
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν δυσβάσταχτους λογαριασμούς και απαιτείται να έχουν πρόσβαση στο αυτονόητο δικαίωμα της παροχής πόσιμου και υγιεινού νερού».